Τράπεζες: Έρχεται φθινοπωρινός “καύσωνας” μετοχικών ανακατάξεων

Τράπεζες: Έρχεται φθινοπωρινός “καύσωνας” μετοχικών ανακατάξεων
ISTOCK

Το ΤΧΣ "τρέχει" μέσα στο καλοκαίρι τις διαδικασίες διάθεσης των ποσοστών του Δημοσίου στις τράπεζες. Τελειώνει η πώληση του 1,4% της Eurobank μέχρι το Σεπτέμβριο. Στόχος του ΤΧΣ η πώληση ενός ακόμη πακέτου μέχρι τέλος του 2023 με πιθανότερο το 20% της Εθνικής Τράπεζας.

Ραγδαίες εξελίξεις πυροδοτούν στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα η επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα και η σίγουρη επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες.

Οι τράπεζες μείωσαν τους δείκτες επισφαλών δανείων τους κάτω από το 8% το 2022 από 45% το 2016, ενώ όλες έχουν αναφέρει ισχυρά κέρδη για 2022, με τη βοήθεια των υψηλότερων επιτοκίων, και ελπίζουν να αρχίσουν και πάλι να διανέμουν μερίσματα το επόμενο έτος, για πρώτη φορά μετά το 2010. Όπως εξηγούν τραπεζικοί αναλυτές, μετά από μια δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες γίνονται εκ νέου ελκυστικές για τους επενδυτές – εγχώριους και διεθνείς – γεγονός που το αποδίδουν τόσο στα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αλλά και τους αναθεωρημένους στόχους για την τριετία 2023 – 2025 όσο και στο κλίμα επενδυτικής ευφορίας που προκαλεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών έχουν ενισχυθεί περίπου 68% από την αρχή του έτους, καθώς οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια.Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη εβδομάδα ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε σε υψηλά πέρα των 9 ετών και οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών άγγιξαν σε όρους κεφαλαιοποίησης τα 20 δις. ευρώ, κάνοντας τους χρηματιστές να παραπέμπουν πίσω στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Μπαράζ διαβουλεύσεων στο ΤΧΣ

Ήδη ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ηλίας Ξηρουχάκης ενημέρωσε πρόσφατα τον Υπουργό Οικονομικών για το σχέδιο αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες με την πώληση του συνόλου ή του μεγαλύτερου μέρους των συμμετοχών του ΤΧΣ στους τέσσερις συστημικούς ομίλους, καθώς για τα βήματα που απαιτούνται και πλέον θα γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ευρύς κύκλος διαβουλεύσεων μεταξύ του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, του Ταμείου και των ευρωπαϊκών θεσμών που εκπροσωπούνται στο διοικητικό του συμβούλιο για τη χάραξη της στρατηγικής αποχώρησης του Δημοσίου. Άμεση προτεραιότητα η «εύρεση» μέσα στο καλοκαίρι των χρηματοοικονομικών και νομικών συμβούλων για κάθε μια συναλλαγή που θα ακολουθήσει.

Αρχή με την Eurobank

Η αρχή θα γίνει άμεσα με την επαναγορά των ιδίων μετοχών (1,4%) της Eurobank, η οποία έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τον επόπτη για να προχωρήσει τη συναλλαγή. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, η τράπεζα έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τον SSM για την επαναγορά του επίμαχου ποσοστού, δαπανώντας γι’ αυτό τον σκοπό τα χρήματα που είχε προϋπολογίσει για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022.

Μεθαύριο η γενική συνέλευση των μετόχων της θα εξουσιοδοτήσει το ΔΣ της τράπεζας για την υποβολή επίσημης πρότασης προς το ΤΧΣ, σε τιμή που θα κυμαίνεται μεταξύ 1,1 και 1,9 ευρώ. Η προσφορά με το τίμημα που θα αποφασιστεί θα αξιολογηθεί από το Ταμείο, το οποίο θα απευθύνει πρόσκληση και σε άλλους επενδυτές για την πώληση των μετοχών με καλύτερους όρους, προς διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της διαδικασίας.

Αν και δεν μπορεί να προεξοφληθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τρίτους, το πιο πιθανό σενάριο, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, είναι τελικά το 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank να επαναγοραστεί από την ίδια την τράπεζα. Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι τα πάντα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο με την διοίκηση του ΤΧΣ να έχει θέσει ως στόχο να έχει ολοκληρωθεί τουλάχιστον μια ακόμη συναλλαγή μέχρι το τέλος του χρόνου με πιο εύκολη περίπτωση την διάθεση του ποσοστού του Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα.

«Η δεύτερη πώληση θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα πακέτο περίπου 20% της Εθνικής», σχολίασε χθες στο reuters τραπεζική πηγή, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.

Οι άλλες τράπεζες

Παράλληλα με τις περιπτώσεις των Eurobank και Εθνική Τράπεζα, στις αρχές του φθινοπώρου θα ξεκινήσει κατά πάσα πιθανότητα και η αναζήτηση αγοραστών για τα πακέτα που κατέχει το ΤΧΣ σε Alpha Bank (9%), και Τράπεζα Πειραιώς (27%).

Πιο εύκολη φαντάζει η περίπτωση της Alpha Bank με το family office της Reggeborgh και του Ολλανδού (έχει λάβει και την ελληνική υπηκοότητα) μεγαλομέτοχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Henry Holterman, να θεωρείται από την αγορά το απόλυτο φαβορί για να αποκτήσει το ποσοστό του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh κατέχει περίπου ου 7% των μετοχών της Alpha Bank, ενώ το ΤΧΣ κατέχει το 9,9% των μετοχών το οποίο θα πουληθεί με προφανώς όχι μέσω κεφαλαιαγοράς αλλά με ιδιωτική συναλλαγή.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα