Τράπεζες: Έρχεται νέος γύρος πιέσεων για τη μείωση των προμηθειών
Διαβάζεται σε 5'Τα έσοδα ρεκόρ από προμήθειες στο 9μηνο και οι μέχρι σήμερα μειώσεις που δεν αφορούν στις συναλλαγές του μέσου καταναλωτή, διατηρούν ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης το ζήτημα των τραπεζικών προμήθειών.
- 25 Νοεμβρίου 2024 06:36
Σε νέες πιέσεις προς τις τράπεζες για ουσιαστικότερη μείωση των προμηθειών αναμένεται να προχωρήσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς οι μέχρι σήμερα κινήσεις που έχουν γίνει θεωρούνται μεν προς την σωστή κατεύθυνση αλλά όχι επαρκείς και ουσιαστικές.
Το νέο κύμα των κυβερνητικών πιέσεων αναμένεται να πυροδοτήσει τα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες για το εννεάμηνο σύμφωνα με τα οποία, τα έσοδα από τόκους και τα έσοδα από προμήθειες αποτέλεσαν την κύρια αιτία εκτόξευσης της κερδοφορίας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την πτώση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τα συνολικά επιτοκιακά έσοδα του 9μήνου διαμορφώθηκαν σε περίπου 6,35 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε περίπου 1,54 δισ. ευρώ.
Πηγές του οικονομικού επιτελείου κάνουν λόγο για επιδόσεις που προκαλούν την κοινή γνώμη και προαναγγέλλουν την κλιμάκωση της πίεσης προς το εγχώριο πιστωτικό σύστημα για ουσιαστικότερες παρεμβάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον τρεις φορές το οικονομικό επιτελείο και ο ίδιος Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κ. Χατζηδάκης άσκησε πιέσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των χρεώσεων και των προμηθειών για μια σειρά καθημερινών συναλλαγών. “Προφανώς οι τράπεζες δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, αλλά πρέπει να αντιληφθούν ότι λειτουργούν στο πλαίσιο μιας κοινωνίας με συγκεκριμένες δυνατότητες και ότι οι υπερβολές βλάπτουν και τις ίδιες”, τόνιζε στην τελευταία τοποθέτησή του ο κ. Χατζηδάκης, καθιστώντας σαφές πως το ζήτημα των προμηθειών απασχολεί έντονα την κυβέρνηση.
Από πλευράς τους, οι τράπεζες απάντησαν στις συστάσεις αυτές μειώνοντας μεμονωμένα τις προμήθειες συγκεκριμένων συναλλαγών και αντιπροτείνοντας συνδρομητικά πακέτα υπηρεσιών όπου ο πελάτης μπορεί να έχει έως και απεριόριστες συναλλαγές δωρεάν. Ωστόσο σε μια αγορά σαν την ελληνική, που δεν έχει μάθει να λειτουργεί με συνδρομές, θα χρειασθεί ένα μεγάλο διάστημα να συνηθίσει τη νέα πραγματικότητα, μέσω της οποίας ο κάθε καταναλωτής θα επιλέγει, όπως και για το κινητό του ή για το ρεύμα, το πακέτο υπηρεσιών που του ταιριάζει.
Ο πρώτος γύρος των μειώσεων των προμηθειών από πλευράς των τραπεζών ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες. Είναι συναλλαγές στις οποίες το κόστος μειώθηκε έως και 50% ή μηδενίστηκε τελείως. Σε καμία περίπτωση οι μειώσεις δεν αφορούν τις συναλλαγές του μέσου καταναλωτή, ο οποίος επιβαρύνεται για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ (αν δεν είναι σε συνδρομητικό πακέτο ή αν δεν απολαμβάνει πλεονεκτήματα λογαριασμού μισθοδοσίας ή σύνταξης) και επιβαρύνεται για την αποστολή, αλλά και την είσπραξη εμβασμάτων.
Ο δεύτερος γύρος
Τραπεζικές πηγές δεν αποκλείουν από την αρχή του έτους οι συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν σε ένα νέο γύρο μειώσεων των προμηθειών που χρεώνουν σε μία σειρά συναλλαγές αφενός για περιορίσουν την κυβερνητική “γκρίνια” και αφετέρου, να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες που δημιουργεί ο ανταγωνισμός από τις μικρότερες τράπεζες που διαθέτουν στην αγορά πιο ελκυστικά τιμολόγια.
Για το ζήτημα παρενέβη πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι “όταν αυξηθεί ο ανταγωνισμός, με τη δημιουργία του 5ου πόλου, περιμένετε να δείτε πόσο μερίδιο θα κερδίσει η καινούργια τράπεζα που έχει προέλθει από τη συγχώνευση (σ.σ. Attica Bank – Παγκρήτιας Τράπεζας) εάν συνεχίσουν οι συστημικές τράπεζες να τιμολογούν, όπως τιμολογούν σήμερα τις προμήθειες“.
Το πρώτο βήμα
Υπενθυμίζεται ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε πως από τις αρχές Νοεμβρίου έχει εμπλουτίσει τα συνδρομητικά της “πακέτα” με επιπλέον υπηρεσίες, διατηρώντας στα ίδια επίπεδα το μηνιαίο κόστος, γεγονός που μεταφράζεται σε έμμεση μείωση προμηθειών για τους πελάτες της. Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση της τράπεζας, αφού είχε προηγηθεί στις 9 Σεπτεμβρίου η μείωση ή ακόμα και ο μηδενισμός προμηθειών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες της.
Ειδικότερα, η Alpha Bank είχε μειώσει σε ένα ευρώ την προμήθεια στα εξερχόμενα εμβάσματα ιδιωτών μέσω του myAlpha Web και myAlpha Mobile για ποσά έως 1.000 ευρώ, ενώ καθιέρωσε τη δωρεάν επανέκδοση χρεωστικής και προπληρωμένης κάρτας Mastercard λόγω απώλειας ή φθοράς. Δωρεάν παρέχεται πλέον η έκδοση και πρώτη φόρτιση προπληρωμένης κάρτας Mastercard, με την τράπεζα να έχει, επίσης, παρατείνει έως το τέλος του 2024 τη δωρεάν χρήση της υπηρεσίας IRIS για τους εμπόρους (P2B).
Όσον αφορά στα συνδρομητικά “πακέτα” myAlpha Benefit (Standard, Advanced και Premium), αυτά εμπλουτίζονται με πρόσθετες υπηρεσίες, χωρίς αύξηση στη μηνιαία συνδρομή κάθε πακέτου
Υπενθυμίζεται ότι πρώτη τον “χορό” των μειώσεων άνοιξε η Eurobank, η οποία προχώρησε στον εμπλουτισμό των υπηρεσιών του Eurobank Μy Advantage Banking και άρα, στη μείωση των προμηθειών σε πολλές καθημερινές συναλλαγές, όπως πληρωμές λογαριασμών, αποστολές ή λήψεις εμβασμάτων, έκδοση/επανέκδοση καρτών κ.ο.κ.. Όσοι δε, διαθέτουν στην τράπεζα λογαριασμό μισθοδοσίας/σύνταξης έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν δωρεάν όλες τις συναλλαγές της καθημερινότητας. Οι υπόλοιποι μπορούν με μια μικρή μηνιαία χρέωση που ξεκινά από τα 60 λεπτά του ευρώ έως και τα 10 ευρώ να πραγματοποιούν πλήθος συναλλαγών ανά μήνα.
Τη “σκυτάλη” έλαβε η Τράπεζα Πειραιώς, προχωρώντας σε νέα μείωση – κατά 50% – στο τιμολόγιο χρεώσεων της διατραπεζικής υπηρεσίας IRIS payments για επαγγελματική χρήση, ενώ μηδένισε την προμήθεια εξερχόμενης μεταφοράς πίστωσης έως 15.000 ευρώ από ιδιώτη μέσω Phone Banking, καθώς και την προμήθεια για την πληρωμή πιστωτικής κάρτας άλλης τράπεζας από ιδιώτη, επίσης, μέσω Phone Banking. Μέχρι πρότινος η προμήθεια και στις δύο κατηγορίες συναλλαγών ανερχόταν στα έξι ευρώ.
Τέλος, η Εθνική Τράπεζα έχει ήδη από τις 20 Σεπτεμβρίου έχει μειώσει στο μισό την προμήθεια πληρωμής λογαριασμών μέσω ΑΤΜ και APS με χρήση κάρτας ενώ έχει μειώσει σε 1,5 ευρώ από 2,5 ευρώ την προμήθεια άμεσης αποστολής εμβάσματος (instant payment) μέσω Internet & Mobile banking για ποσά έως 500 ευρώ.