Τράπεζες: Έρχονται μικροδάνεια έως 25.000 ευρώ σε πολύ μικρές επιχειρήσεις
Διαβάζεται σε 4'Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προχωράει στη δημιουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ με κεφαλαιακή δύναμη πυρός 83 εκατ. ευρώ. Δικαιούχοι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελαματίες. Τα προγράμματα και οι προϋποθέσεις.
- 09 Ιανουαρίου 2025 06:22
Μία ακόμη πηγή ρευστότητας θα έχουν σύντομα στην διάθεσή τους οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις προκειμένου να αποκτήσουν κεφάλαιο κίνησης αλλά και να χρηματοδοτήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.
Συγκεκριμένα η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα προχωράει στη δημιουργία του Ταμείου Μικροπιστώσεων ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ και ήδη κάλεσε τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, να υποβάλλουν αιτήσεις ενδιαφέροντος έως την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΑΤ, το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα περιλάβει πόρους ύψους 60 εκατ. ευρώ από το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, με σκοπό τη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας φυσικών προσώπων, πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους βασικούς στόχους του Ταμείου είναι η στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και προς αυτή την κατεύθυνση θα κατευθυνθεί το 1/3 των πόρων.
Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου σχολιάζοντας το νέο Ταμείου επεσήμαναν ότι «αποτελεί μια ακόμη έμπρακτη στήριξη της κυβέρνησης προς την μικροεπιχειρηματικότητα και τους νέους επαγγελματίες ενώ η ΕΑΤ ως φορέας υλοποίησης εγγυάται την σίγουρη επιτυχία του».
Η δύναμη πυρός
Μέσω των χρηματοπιστωτικών οργανισμών (Τράπεζες) που τελικά θα συμμετάσχουν σε αυτό, το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα διοχετεύσει κεφάλαια ύψους 60 εκατ. ευρώ, τα οποία εκτιμάται να μοχλεύσουν επιπλέον 23 εκατ. ευρώ. Έτσι, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των κεφαλαίων που θα περιλάβει το Ταμείο προκειμένου εν συνεχεία να διαθέσει σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα ανέλθει σε 83 εκατ. ευρώ.
Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές η κεφαλαιακή δύναμη πυρός του Ταμείου, θα διοχετευτεί στους ενδιαφερόμενους σε μικροπιστώσεις, ύψους 3.000 έως 25.000 ευρώ, με στόχο να στηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια, αλλά και κεφάλαιο κίνησης, πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Σε ότι αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις που θα απαιτούνται, τα κεφάλαια θα διοχετεύονται άτοκα στους τελικούς δικαιούχους, με τη συνεισφορά του Ταμείου Μικροπιστώσεων να ανέρχεται έως και 75% της χορηγούμενης μικροπίστωσης. Το υπόλοιπο θα προέρχεται από τους συνεργαζόμενους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Βασική λεπτομέρεια που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι οι συγκεκριμένες μικρο-χορηγήσεις δεν θα περιλαμβάνουν εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Δύο υπό – προγράμματα
Ειδικότερα, το Ταμείο Μικροπιστώσεων θα αποτελείται από δύο υποπρογράμματα, της Γενικής Επιχειρηματικότητας, που θα περιλάβει πόρους 40 εκατ. ευρώ, και της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας, που θα περιλάβει πόρους 20 εκατ. ευρώ. Συμπεριλαμβανομένης της μόχλευσης, το πρώτο υποπρόγραμμα μπορεί να ανέλθει σε 59,2 εκατ. ευρώ και το δεύτερο στα 24,1 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, για τα δύο υποπρογράμματα του Ταμείου Μικροπιστώσεων προβλέπεται:
- Υποπρόγραμμα Ι – Γενική Επιχειρηματικότητα: Στοχεύει σε πολύ μικρές οντότητες, σύμφωνα με τον ορισμό του άρ. 2 παρ. 2 του ν. 4308/2014 (Α΄251), και φυσικά πρόσωπα που ασκούν ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα που λειτουργούν τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ενός έτους. Οι Δικαιούχοι λήψης μικροπιστώσεων δύναται να είναι και άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων και η ενίσχυση παρέχεται με Καθεστώς Ενίσχυσης De Minimis, Καν. (ΕΕ) 2831/2023 για Άτοκη χρηματοδότηση από το Ταμείο έως το 60% του ποσού της δανειακής σύμβασης. Το υπόλοιπο 40%, από τους χρηματοπιστωτικούς συμμετέχοντες στο Ταμείο. Οι πολύ μικρές οντότητες είναι επιχειρήσεις με μέσο όρο προσωπικού μικρότερο ή ίσο με 10 άτομα, Σύνολο ενεργητικού μικρότερο ή ίσο των 350 χιλ. ευρώ και καθαρό κύκλο εργασιών μικρότερο ή ίσο των 700 χιλ. ευρώ.
- Υποπρόγραμμα ΙΙ – Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Επιπλέον των ανωτέρω, επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής (με εξαίρεση τις αστικές εταιρείες), όπου σε περίπτωση εταιρικών σχημάτων ο μέτοχος/εταίρος ποσοστού άνω του 50% ανήκει σε γυναίκα και η διαχείριση/εκπροσώπηση της επιχείρησης πραγματοποιείται από γυναίκα η άτοκη χρηματοδότηση από το Ταμείο Μικροπιστώσεων ανέρχεται σε 75%. Το υπόλοιπο 25% παρέχεται από τον συνεργαζόμενο χρηματο-οικονομικό φορέα. Το ίδιο ισχύει σε περίπτωση ατομικών επιχειρήσεων που ο ιδιοκτήτης είναι γυναίκα. Φυσικά, η επιχείρηση λειτουργεί τουλάχιστον για χρονικό διάστημα ενός έτους από την ίδρυσή τους και η ενίσχυση παρέχεται με Καθεστώς Ενίσχυσης De Minimis.
Δικαίωμα υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Πρόσκλησης που έχει απευθύνει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ) έχει κάθε νομικό πρόσωπο, το οποίο λειτουργεί ως Ίδρυμα Μικροχρηματοδοτήσεων και δραστηριοποιείται νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια.