Τράπεζες: Εξυπηρετείται κανονικά το 80% των δανείων που βγαίνουν από τα moratorium
Τα στοιχεία που έδωσε χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φ. Καραβίας για το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που θέλουν τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας να μην υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 5 δισ. ευρώ.
- 11 Μαρτίου 2021 07:29
Σαφώς θετικότερη είναι τελικά η εικόνα για το νέο κύμα κόκκινων δανείων που θα αφήσει πίσω της η πανδημία καθώς τα επίσημα στοιχεία που έχουν πλέον στην διάθεσή τους τα τραπεζικά επιτελεία δείχνουν ότι το 80% των δανείων που μπήκαν σε moratorium πληρωμών θα επανέλθουν στην κανονικότητα.
Χθες ξεκίνησε με την Eurobank η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών για το 2020 και η συνεπακόλουθη ενημέρωση των αναλυτών για την επικείμενες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.
Πρώτη σαφή εικόνα από την Eurobank
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας ερωτηθείς από τους αναλυτές για τις συνέπειες της πανδημίας στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας τόνισε ότι «εκτιμώ ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα προκύψουν από την πανδημία για την Eurobank θα ανέλθουν στα 900 εκατ ευρώ χαμηλότερα από τις αρχικές μας εκτιμήσεις» και πρόσθεσε:
«Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία πιστεύουμε ότι το 80% των δανείων που μπήκαν σε moratorium πληρωμών θα επανέλθουν στην κανονικότητα». Με βάση τα δεδομένα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, το α’ τρίμηνο το 2021 αναμένουμε νέα ‘κόκκινα’, ύψους 250 εκατ. ευρώ, με το σύνολο του έτους να κλείσει στα 900 εκατ. ευρώ», τόνισε ο επικεφαλής της Eurobank.
Με δεδομένο ότι σε καθεστώς moratorium μπήκαν συνολικά περί τα 25 δισ. ευρώ δανείων, οι ισολογισμοί των τραπεζών αναμένεται να επιβαρυνθούν με περίπου 5 δισ. ευρώ νέα κόκκινα δάνεια, όσα περίπου ήταν και η αρχική εκτίμηση των τραπεζών και σαφώς χαμηλότερα από την εκτίμηση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα για νέα κόκκινα δάνεια της τάξης των 8 – 10 δις. ευρώ.
Σε ότι αφορά αναλυτικότερα στην εικόνα του χαρτοφυλακίου της Eurobank ο κ. Καραβίας επεσήμανε ότι 2,05 δισ. ευρώ ήτοι 42% των δανείων πληρώνονται με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου κανονικά και 980 εκατ. ευρώ ήτοι το 20% εντάσσονται στο Γέφυρα Ι ή αναμένεται να ενταχθούν στο Γέφυρα ΙΙ. Το 5% ήτοι 240 εκατ. ευρώ κάνουν χρήση των προγραμμάτων step up και περίπου 700 εκατ. ευρώ που η αναστολή τους λήγει στα τέλη του 2021 και αφορούν δάνεια του τουρισμού θεωρούνται δυνατά καθώς οι πελάτες τους είναι ισχυροί».
Ωστόσο ο κ. Καραβίας επεσήμανε ότι «θα γνωρίζουμε με ακρίβεια αφού δούμε και τα στοιχεία των δύο επόμενων μηνών».
Πιο αναλυτικά, από τα δάνεια, ύψους 4,9 δισ. ευρώ, που έλαβαν αναστολή πληρωμών (48% στεγαστικά, 29% εταιρικά και 23% μικρών επιχειρήσεων), τα 3,3 δισ. ευρώ έληξαν το 2020, ενώ 900 εκατ. ευρώ θα παύσουν να ισχύουν το α’ τρίμηνο του 2021 και 700 εκατ. ευρώ το τέλος του τρέχοντος έτους (ποσοστό 13% του συνόλου που αφορά σε δάνεια του τουριστικού τομέα και δη, καλών πελατών, χωρίς δείγματα αφερεγγυότητας).
Ίδια εικόνα και στην Εθνική Τράπεζα
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη είναι περίπου η εικόνα και στο χαρτοφυλάκιο της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα η κ. Φωτεινή Ιωάννου, Γενική Διευθύντρια Διαχείρισης Απαιτήσεων Εταιρικής και Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας τα πρώτα σημάδια από τα δάνεια που βγαίνουν από τα moratoria είναι ενθαρρυντικά.
Σύμφωνα με την κα Ιωάννου, οι τράπεζες δεν αναμένουν πάνω από το 15%-20% των δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής πληρωμών να κοκκινίσουν, ενώ είναι ενδεικτικό ότι στην Εθνική, στα στεγαστικά δάνεια που έληξε το moratorium τον Σεπτέμβριο και δεν ανανεώθηκε, πάνω από 80% των δανείων γύρισε σε κανονική πληρωμή.
Οι επιλογές
Σε ότι αφορά στα δάνεια τα οποία είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν με τις προ κορονοϊού δόσεις εξαιτίας της πίεσης στα εισοδήματα, οι τράπεζες προσφέρουν δύο επιλογές στους συγκεκριμένους δανειολήπτες.
Πρώτον, η εξόφληση, τουλάχιστον για όλο το 2021, μειωμένης κατά 50% δόσης σε σχέση με την αρχική.
Δεύτερον, βαθύτερες ρυθμίσεις για τη θεραπεία ανοιγμάτων που δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθούν με τους όρους που ίσχυαν πριν από την πανδημία λόγω μόνιμης μείωσης στα εισοδήματα του οφειλέτη.
Την ίδια στιγμή η πολιτεία έχει λάβει σημαντικές πρωτοβουλίες που βοηθούν στην αντιμετώπιση του προβλήματος και μάλιστα προληπτικά.
Σύμφωνα με τις τράπεζες και τις Εταιρείες Διαχείρισης, το πρόγραμμα Γέφυρα Ι θα λειτουργήσει καταλυτικά για την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα των δανείων ιδιωτών που εντάχθηκαν στα μορατόρια. Η Γέφυρα ΙΙ που σχεδιάζεται, θα βοηθήσει αντίστοιχα τις επιχειρήσεις που έπληξε η πανδημία να επανέλθουν σταδιακά σε ομαλές αποπληρωμές δανείων. Είναι σημαντικό ότι πρόκειται για επιχειρήσεις που είχαν αντέξει στην οικονομική κρίση και ήταν συνεπείς, οπότε εκτιμάται ότι έχουν την κατάλληλη κουλτούρα πληρωμών και αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η προσαρμογή στις αντικειμενικές δυνατότητές τους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις