Τράπεζες: “Γκάζι” στις επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τράπεζες: “Γκάζι” στις επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Τράπεζα Getty Images/iStockphoto

Πάνω από 200 επενδυτικά σχέδια άνω των 8 δις. ευρώ κινητοποιούνται αυτή την περίοδο από τις τράπεζες προκειμένου να συμμετάσχουν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί να πέσουν φέτος οι υπογραφές για νέες επενδύσει ως και 3 δισ. ευρώ.

Ολοένα και περισσότερα επενδυτικά σχέδια επιχειρήσεων σκοπεύουν να αξιολογήσουν μέχρι τέλος του χρόνου οι τράπεζες προκειμένου τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να αποτελέσουν κινητήριο δύναμη της ελληνικής οικονομίας.

Τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για απόλυτα επιτυχημένη διαδικασία μέχρι στιγμής και παραπέμπουν στα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τα οποία, το νέο εργαλείο χρηματοδότησης κατάφερε ήδη να κινητοποιήσει τις πρώτες 40 δανειακές συμβάσεις που ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες (από Ιούλιο έως Οκτώβριο) για να χρηματοδοτήσουν άμεσα νέες επενδύσεις 1,8 δισ. ευρώ, την ώρα ακριβώς που η ελληνική οικονομία τα είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ.

Την ίδια στιγμή κινητοποιούνται αυτή περίοδο πάνω από 200 επενδυτικά σχέδια που ξεπερνάνε τα 8 δισ. ευρώ και θα τρέξουν προκειμένου να ολοκληρωθούν τάχιστα. Μάλιστα στο οικονομικό επιτελείο τα κυβέρνησης εκτιμούν ότι με το νέο σύστημα μπορεί να πέσουν φέτος οι υπογραφές για νέες επενδύσει ως και 3 δισ. ευρώ ή 1,5% πρόσθετο ΑΕΠ για τη χώρα.

Αναζήτηση βιώσιμων σχεδίων

Οι τράπεζες από την πλευρά τους, δρώντας ανταγωνιστικά και διαθέτοντας τεχνογνωσία στην αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, αναζητούν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια για χρηματοδότηση. Είναι αναμενόμενο πως όσο πιο ισχυρά είναι τα μετρήσιμα στοιχεία που θα παράγει το πρόγραμμα, τόσο θα ενισχύεται η εμπιστοσύνη της αγοράς και θα αυξάνεται η ταχύτητα υποβολής νέων σχεδίων. Αυτό αφορά ακόμη περισσότερο τις μικρότερες επιχειρήσεις που, ερχόμενες από μια πολυετή κρίση, παραμένουν συγκριτικά πιο διστακτικές στη σύναψη δανείων.

Γενική αίσθηση είναι οι τράπεζες εντοπίζουν σταδιακά πολλά, σημαντικά και βιώσιμα επενδυτικά σχέδια, που αποτελεί σημάδι υγείας και δυναμικής του ιδιωτικού τομέα της χώρας, ενώ ενισχύεται το ενδιαφέρον για τα δάνεια του ΤΑΑ και ως αποτέλεσμα της γρήγορης ανόδου των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Αντίθετα, το επιτόκιο του ΤΑΑ είναι σταθερό και ελκυστικό, ενώ η διάρκεια του δανείου είναι συνήθως 10-15 έτη, δίνοντας τον χώρο για ομαλή εξέλιξη του πλάνου και σταδιακή αποπληρωμή των δανείων.

Η μοιρασιά

Στα πρώτα 50 deals, συνολικού ύψους σχεδόν 2 δισ. ευρώ, τα οποία κλείστηκαν μέχρι στιγμής μεταξύ ιδιωτών, τραπεζών και κράτoυς, η μοιρασιά κανονίστηκε ως εξής:

  • 25% ίδια κεφάλαια του επενδυτή που κομίζει το σχέδιο (450 εκατ. ευρώ),

  • 30% δάνεια της τράπεζας που εγκρίνει το σχέδιο (550 εκατ. ευρώ),

  • 45% δάνεια του κράτους που συγχρηματοδοτεί την επένδυση (850 εκατ. ευρώ).

Έτσι, έχει σχεδόν επιτευχθεί η αρχική 50 – 50 συμμετοχή μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου. Στη βάση αυτή, το σχέδιο Σκυλακάκη πέτυχε έως τώρα να προσελκύσει:

  • 100 μεγάλους παίκτες που είναι έτοιμοι και αποφασισμένοι να συμμετέχουν με δικό τους ζεστό χρήμα 1,5 δισ. ευρώ (ίδια κεφάλαια) για να στήσουν νέες δουλείες και επενδύσει 6,5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με κάθε είδους κρίσεις (πανδημίες, lockdown, πόλεμος, ενεργειακή κρίση, ελλείψει πρώτων υλών, άνοδος επιτοκίων, οικονομική επιβράδυνση κ.λπ.), οι οποίες ματαιώνουν σχέδια και αναστέλλουν επενδύσεις διεθνώς.

  • 110 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να κάνουν χρήση του χρηματοδοτικού εργαλείου με δικά τους κεφάλαια 400 εκατ. ευρώ για να τρέξουν νέες επενδύσεις συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

  • 6 ελληνικές τράπεζες και 2 μεγάλους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς που ενέκριναν μέσα στις τελευταίες 100 ημέρες πάνω μισό δισ. τραπεζικές χορηγήσεις για πάνω από 40 επενδυτικά σχέδια.

Οι πρώτες επενδύσεις

Μέχρι τη φάση αυτή, η επένδυση με τη μεγαλύτερη σε ποσοστό συμμετοχή ιδιώτη είναι αυτή της φαρμακοβιομηχανίας Demo: βάζει η ίδια το 52% της επένδυσης (84 εκατ. από τα ι6ο εκατ. ευρώ) για να κατασκευάσει βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής φαρμάκων και δραστικών υλών κατηγοριών, καθώς και έργα έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων στην περιοχή της Τρίπολης. Το 30% καλύπτει με δάνειο η Εθνική Τράπεζα (48 εκατ. ευρώ), ενώ μόλις το 17% καλύπτεται από κρατικό δάνειο (27,5 εκατ. ευρώ).

Ενδεικτικά, οι επενδύσει εκατοντάδων εκατομμυρίων που χρηματοδοτήθηκαν και θα αναπτύσσονται από τώρα έως και το 2026 περιλαμβάνουν, μεταξύ πολλών άλλων:

  • συνδέσεις με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι,

  • ανάπτυξη σταθερού ευρυζωνικού δικτύου υψηλής χωρητικότητας νέας γενιάς (NGA) σε 40 αστικά κέντρα της Ελλάδας,

  • εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη μεταλλευτικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων με γνώμονα την πράσινη μετάβαση,

  • εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γραφεία,

  • κέντρα αποθήκευσης ή διανομής και καταστήματα δικτύου εταιρειών,

  • ανακατασκευή, ενεργειακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό κτιρίων για βιώσιμη και ενεργειακά αποδοτική λειτουργία,

  • κατασκευή σταθμών φόρτισης αυτοκινήτων,

  • ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων,

  • κατασκευή ή αναβάθμιση ξενοδοχείων,

  • δημιουργία ερευνητικών κέντρων (βιοτεχνολογία) κ.λπ.

Από την άλλη, η πιο μικρή σε ποσό συμμετοχή ιδιώτη ως τώρα (το σχέδιο εγκρίθηκε τον Οκτώβριο) είναι με 75.000 ευρώ ίδια κεφάλαια και δάνειο 112.500 ευρώ από την τράπεζα και 187.500 από το Ταμείο Ανάκαμψης για ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ρεύματος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα