Τράπεζες: Η “έκρηξη” κερδοφορίας ρίχνει ζεστό χρήμα στην αγορά

Τράπεζες: Η “έκρηξη” κερδοφορίας ρίχνει ζεστό χρήμα στην αγορά
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Έχοντας γεμάτα ταμεία και υπερεπάρκεια κεφαλαίων, οι τράπεζες σχεδιάζουν να ενισχύσουν τις νέες χορηγήσεις στο β΄ εξάμηνο. Ήδη Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank ανακοίνωσαν χθες στον στόχο για νέες εκταμιεύσεις 2,5 δις. ευρώ, κυρίως σε επιχειρήσεις, μέχρι τέλος του έτους.

Σε ανοδική αναθεώρηση των στόχων κερδοφορίας και των βασικών οικονομικών δεικτών για την τρέχουσα χρήση προχωράνε οι διοικήσεις της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, δηλώνοντας ταυτόχρονα έτοιμες να ρίξουν περί τα 2,5 δις. ευρώ νέα δάνεια στην πραγματική οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 και να πιάσουν τελικά τους στόχους που αρχικά είχαν θέσει.

Τραπεζικοί αναλυτές χαρακτήριζαν εντυπωσιακές τις οικονομικές επιδόσεις που ανακοίνωσαν χθες το απόγευμα οι δύο τράπεζες επισημαίνοντας μάλιστα ότι σε πολλά μεγέθη πιάστηκαν στο εξάμηνο οι στόχοι που είχαν τεθεί για το σύνολο του 2023. Οι βασικοί λόγοι της εντυπωσιακής ενίσχυσης των βασικών οικονομικών δεικτών του εγχώριοι πιστωτικού συστήματος είναι, η διατήρηση της ανοδικής τάσης των επιτοκίων και η συνεπακόλουθη εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων από τόκους σε συνδυασμό με την μικρή στροφή των καταθετών σε προθεσμιακές καταθέσεις

Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα οι διοικήσεις των δύο τραπεζών να προχωρήσουν αμφότερες σε αναθεώρηση των στόχων τους για το έτος σε σειρά μεγεθών όπως τα κέρδη ανά μετοχή, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και φυσικά των καθαρών κερδών και ταυτόχρονα να εμφανιστούν αισιόδοξες ότι παρά την κάμψη του πρώτου εξαμήνου, τελικά οι στόχοι για τις νέες χορηγήσεις του 2023 παραμένουν επιτεύξιμοι στηριζόμενοι από την υπερεπάρκεια κεφαλαίων .

Νέα δάνεια 1 δις. από την Τράπεζα Πειραιώς

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρίστος Μεγάλου ενημέρωσε χθες το απόγευμα τους αναλυτές ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση που κατέγραψε η τράπεζα το β΄ τρίμηνο φέτος ανήλθε στα 800 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αναλύοντας την παραπάνω επίδοση τόνισε ότι για το εξεταζόμενο διάστημα και με «ατμομηχανή» τα επιχειρηματικά δάνεια, η εκταμίευση νέων δανείων ανήλθε στα 2,6 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας τις αποπληρωμές το ύψος των οποίων κινήθηκε στα 1,8 δισ. ευρώ.

Το μείγμα των επιχειρηματικών δανείων περιλάμβανε, σύμφωνα με τον κ. Μεγάλου, 210 εκατ. ευρώ δάνεια που εκταμιεύτηκαν σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, 130 εκατ. ευρώ δάνεια μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας (RRF), ενώ τα υπόλοιπα προήλθαν από δάνεια σε επιχειρήσεις που είχαν ως βασικό επενδυτικό στόχο την ενεργειακή τους μετάβαση.

Στο ερώτημα εάν θα πιαστεί ο αρχικός στόχος που είχε τεθεί για τις νέες εκταμιεύσεις του 2023 η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς θα χρειαστεί να πετύχει καθαρή πιστωτική επέκταση της τάξης του 1 δις ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, επίδοση που θεωρείται εφικτή την τράπεζα και ήδη η διοίκηση βρίσκεται σε καθημερινές συζητήσεις με εταιρείες από όλο το φάσμα της ελληνικής οικονομίας προκειμένου να αναζητηθούν projects και να εκταμιευτούν περαιτέρω δάνεια μέσω της ΕΑΤ και του Τ.Α.

Σε ότι αφορά στην ποιότητα του ισολογισμού, ο νέος αναθεωρημένος στόχος για τα κόκκινα δάνεια, προβλέπει στο τέλος της χρονιάς υποχώρηση του σχετικού δείκτη κάτω από τα επίπεδα του 5% καθώς η τράπεζα έπιασε ήδη στις 30 Ιουνίου τον στόχο του προηγούμενου στόχου για 5,5%. Τα κόκκινα δάνεια μειώθηκαν κατά 400 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της απόφασης να πωλήσει δύο χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και της μείωσης από οργανικές δράσεις.

Στο 1,5 δις ο στόχος εκταμιεύσεων της Eurobank

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η διοίκηση της Eurobank με τον Διεθύνοντα Σύμβουλο Φ. Καραβία να παραδέχεται χθες το απόγευμα ενώπιων των αναλυτών ότι υπήρξε μείωση των χορηγήσεων λόγω των υψηλών επιτοκίων. Οι σημαντικές αποπληρωμές δανείων, κυρίως από τα μεγάλα επιχειρηματικά, οδήγησαν σε μικρότερα μεγέθη πιστωτικής επέκτασης το πρώτο εξάμηνο του έτους, τόνισε χαρακτηριστικά και προσθέτοντας ότι πρόκειται για τάση που αναμένεται να αντιστραφεί, δίνοντας ώθηση στη δυναμική του β΄ εξαμήνου.

Κατά την διάρκεια του β’ τριμήνου τα εξυπηρετούμενα δάνεια της Eurobank αυξήθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ και προήλθαν κυρίως από επιχειρηματικά δάνεια. Ο κ. Καραβίας τόνισε ωστόσο ότι «αναμένουμε επιτάχυνση της ζήτησης και του ρυθμού των εκταμιεύσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2023, υπενθυμίζοντας ότι στις αναθεωρημένες προβλέψεις της η τράπεζα κάνει λόγο για δάνεια ύψους 2 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης. «Ως εκ τούτου, τόνισε, αναμένουμε ότι θα χορηγήσουμε νέα δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, από τα οποία, τα 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθουν από τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις με σχετικά μεγαλύτερη ζήτηση από τους κλάδους ναυτιλίας, τουρισμού και των κατασκευών».

Ειδικά για την καταναλωτική και τη στεγαστική πίστη, η οποία παρουσιάζει τάσεις επιβράδυνσης τα τελευταία τρίμηνα, ο κ. Καραβίας προέβλεψε σημαντική ανάκαμψη της ζήτησης από το 2024, λόγω των γενικότερων συνθηκών ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώνεται τέλος ότι και της Eurobank ο δείκτης των κόκκινων δανείων μειώθηκε σε 5,2% το Α΄ εξάμηνο 2023, από 5,9% το Α΄ εξάμηνο 2022. Ο σχηματισμός νέων κόκκινων δανείων ήταν θετικός κατά €140εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 ενώ συνολικά μειώθηκαν κατά €191εκ. σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €2,2δισ. ή €0,6δισ. μετά από προβλέψεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα