Τράπεζες: Η μάχη για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Τράπεζες: Η μάχη για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης
Κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος Eurokinissi

Μάχη για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας θα δώσουν την επόμενη εξαετία οι ελληνικές τράπεζες. Η ταχύτητα στην προώθηση των σχετικών δανειοδοτήσεων, θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση των μεριδίων στην πίτα της επιχειρηματικής πίστης.

Το «πράσινο φως» που θα δώσει σήμερα στο ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται ταυτόχρονα να σημάνει και την έναρξη μιας ακόμη μάχης στο στίβο του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Πρόκειται για την μάχη που θα δώσουν την επόμενη εξαετία οι ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας καθώς η επιστροφή της χώρας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την αύξηση του ενεργητικού και την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

H χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι τελικά σχεδόν διπλάσια από το αναμενόμενο για το 2021. Συγκεκριμένα, η χώρα μας θα λάβει περίπου 7,5 δισ. ευρώ το 2021 αντί του αρχικού ποσού των περίπου 4 δισ. ευρώ.

Η προκαταβολή της τάξης του 13% θα αποτελείται από 2,3 δισ. ευρώ επιδοτήσεις και 1,6 δισ. δάνεια, σύνολο 3,9 δισ. ευρώ – θα ακολουθήσουν άλλα 1,7 δισ. επιδοτήσεων και 1,8 δισ. δανείων. Συνολικά, δηλαδή, το 2021 θα εισρεύσουν στη χώρα μας 7,5 δισ. ευρώ.

Το Κολλέγιο των Επιτρόπων θα εγκρίνει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εκτελεστική απόφαση του Συμβουλίου, που αξιολογεί το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Μετά, και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ταμείου, το Συμβούλιο εκδίδει την τελική του εκτελεστική απόφαση, κατά κανόνα, εντός τεσσάρων εβδομάδων από την έγκριση της πρότασης της Επιτροπής.

33 δις. νέα επιχειρηματικά δάνεια

Υπ’ αυτές τις συνθήκες πρωτοφανούς ρευστότητας εκτιμάται ότι μέχρι και το 2024 η συνολική πιστωτική επέκταση στην επιχειρηματική πίστη από όλες της πηγές, θα φτάσει στα 24 δισ. ευρώ και μέχρι το 2026 τα 33 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η προώθηση των επενδυτικών σχεδίων με την υποστήριξη του πανδημικού πακέτου της ΕΕ, θα γίνει εμπροσθοβαρώς. Αν δε, συμπεριληφθούν όλα τα ευρωπαϊκά προγράμματα, το συνολικό ποσό που μπορεί να φτάσει στην Ελλάδα ως το 2027 ξεπερνά τα 80 δις. ευρώ.

Ως εκ τούτου, οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι επιδιώκουν το συντομότερο δυνατόν να καθαρίσουν με τα κόκκινα δάνεια, ώστε να «κλειδώσουν» ένα ελάχιστο επίπεδο ιδίων κεφαλαίων και να προχωρήσουν στη συνέχεια σε περαιτέρω ενίσχυσή τους κατά βάση με οργανικό τρόπο.

Με τον τρόπο αυτό θα είναι σε θέση να επιταχύνουν το σχέδιό τους για ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων. Με δεδομένο, ότι η κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνει κατά προτεραιότητα, η ταχύτητα των πιστωτικών ιδρυμάτων στην προώθηση των σχετικών δανειοδοτήσεων, θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση των μεριδίων στην πίτα της επιχειρηματικής πίστης.

Πώς θα χρηματοδοτηθούν οι επενδύσεις

Από το σύνολο του ευρωπαϊκού πακέτου, 13 δισ. ευρώ αφορούν σε σχεδόν άτοκες χρηματοδοτήσεις για την υλοποίηση επενδύσεων που πληρούν τα κριτήρια που έχουν τεθεί.

Στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται οι πόροι που θα χρηματοδοτήσουν τα επιχειρηματικά πλάνα μέσω του τραπεζικού δανεισμού και της ίδιας συμμετοχής του δικαιούχου.

Το ύψος των τραπεζικών πιστώσεων που θα καλύψουν το 40% των επενδύσεων, αναμένεται να φτάσει στα 13 δισ. ευρώ και τα κεφάλαια των επιχειρήσεων τα 7 δισ. ευρώ περίπου.

Ως εκ τούτου, την επόμενη 6ετία θα πραγματοποιηθούν από τον ιδιωτικό τομέα επενδύσεις 33 δισ. ευρώ, εφόσον φυσικά απορροφηθεί το σύνολο των πόρων.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης προβλέπει ότι οι επενδύσεις θα χρηματοδοτούνται ως εξής:

– 40% από το Ταμείο Ανάκαμψης με επιτόκιο της τάξης του 0,20% – 0,30%

– 40% με τραπεζικό δανεισμό με επιτόκια ακόμη και κάτω του 2% για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, περί το 3% για μεσαίες και γύρω στο 4% για μικρές και πολύ μικρές

– 20% ίδια συμμετοχή της επιχείρησης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα