Τράπεζες – ΥΠΕΘΟ: Τι “ψήνεται” για τα διακρατούμενα ακίνητα
Διαβάζεται σε 2'Το πλάνο της κυβέρνησης στο μέτωπο με τις τράπεζες και την άσκηση πίεσης για μείωση των προμηθειών περιλαμβάνει τρεις άξονες.
- 11 Δεκεμβρίου 2024 11:15
“Εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο αύξησης του ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα των τραπεζών, σε μια προσπάθεια τόνωσης της προσφοράς στην αγορά κατοικίας, από ακίνητα που διακρατούν τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν τα διαθέτουν στην αγορά”. Αυτό ανέφερε μιλώντας πριν λίγο στον ΣΚΑΙ ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΘΟ, Όμηρος Τσάπαλος.
Όπως είπε, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την Κυριακή από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά την ομιλία του για τον Προϋπολογισμό του 2025 και εντάσσονται στην προσπάθεια για απόδοση στην κοινωνία αξίας από την πλευρά των τραπεζών, στο φόντο των κερδών που γράφουν από προμήθειες, spread κτλ.
Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες έχουν στη διάθεση τους περί τις 20.000 ακίνητα, τα μισά οικιστικά και τα άλλα μισά επιχειρηματικά. 13-15.000 ακίνητα έχουν οι servicers. Ακίνητα τα οποία λιμνάζουν, αφού δεν έχουν καμιά χρήση.
Να σημειωθεί ότι μια αύξηση στον ΕΝΦΙΑ θα πολλαπλασιάσει το κόστος συντήρησης της μεγάλης δεξαμενής ακινήτων που διαθέτουν τα πιστωτικά ιδρύματα και άρα θα δημιουργήσουν συνθήκες πίεσης, ώστε με πλειστηριασμούς κτλ να διατεθούν στην αγορά αυξάνοντας την προσφορά. Έτσι, μπορεί και οι τιμές αγοράς και ενοικίασης να οδηγηθούν προς τα κάτω κατά το σκεπτικό της κυβέρνησης, αν και βέβαια, μια πτώση τιμών θα επηρεάσει τα λογιστικά φύλλα των τραπεζών.
Με βάση, πάντως, τον κ. Τσάπαλο, το πλάνο της κυβέρνησης στο μέτωπο με τις τράπεζες και την άσκηση πίεσης για μείωση των προμηθειών περιλαμβάνει τρεις άξονες:
- Τις λεγόμενες “λαϊκές προμήθειες” με ένταση της χρήσης του IRIS
- Την ένταση ανταγωνισμου μεταξυ τραπεζών
- Την αξιοποίηση εργαλείων που αφορούν και τις τράπεζες και έχουν παράλληλο στόχο την αύξηση προσφοράς στην αγορά κατοικίας
“Δεν κάνουμε τα χατίρια των τραπεζών, αλλά πρέπει να υπάρχει και μια ισορροπία” τόνισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΘΟ.