Τράπεζες: καταθέτουν σήμερα στη Βουλή τις ενστάσεις τους για το νέο Πτωχευτικό
Επί τάπητος τίθεται σήμερα στη Βουλή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας όπου Τράπεζες και Διαχειριστές Κόκκινων Δανείων, θα διατυπώσουν ενστάσεις και προτάσεις προκειμένου να περιοριστεί η περίμετρος όσων μπορούν να κάνουν χρήση εξωδικαστικού συμβιβασμού.
- 16 Οκτωβρίου 2020 06:51
Την ευκαιρία να διατυπώσουν τις ενστάσεις, τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις τους σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας» θα έχουν σήμερα στη Βουλή Τράπεζες, Εταιρείες Διαχείρισης Κόκκινων Δανείων και φυσικά όλοι οι φορείς της αγοράς.
Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας θα τεθεί επί τάπητος σήμερα στη Βουλή όπου και θα λάβει χώρα διαδικτυακή συζήτηση της διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων με την συμμετοχή των όλων φορέων της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό θα συμμετάσχει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών μέσω του Προέδρου Γ. Χατζηνικολάου, του Προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής Στ. Ιωάννου και φυσικά της Γενικής Γραμματέας της ΕΕΤ Χ. Απαλαγάκη. Από πλευράς της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις θα είναι ο Πρόεδρος Αν. Πανούσης και ο Νομικός Σύμβουλος Σπ. Ανδρίτσος.
Ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας κατατέθηκε, στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με όλους τους εμπλεκόμενους, αποτελεί ένα γενναίο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς εντάσσει όλες τις προπτωχευτικές και πτωχευτικές διαδικασίες σε ενιαίο νομοθέτημα με κοινή αντίληψη, ενώ εισάγει αντικειμενικά κριτήρια για έννοιες όπως η παύση πληρωμών.
Ως εκ τούτου, αναμένεται να οδηγήσει σε πιο συστηματική και ομοιόμορφη ερμηνεία των σχετικών αποφάσεων από τα Δικαστήρια, παραδέχονται δικηγόροι και τραπεζικά στελέχη.
Σημειώνεται πως παρότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις διατύπωσαν, κατά τη διαβούλευση, ήπιες παρατηρήσεις, κάποιες εκ των οποίων έγιναν αποδεκτές (π.χ. η δυνατότητά τους να διορίζονται και νομικά πρόσωπα ως διαχειριστές αφερεγγυότητας), τα funds που έχουν αγοράσει χαρτοφυλάκια συντάχθηκαν με τις τράπεζες, ασκώντας πίεση σε υψηλόβαθμο κυβερνητικό επίπεδο.
Οι ενστάσεις
Την ίδια στιγμή οι τράπεζες θα βρουν μια ακόμη ευκαιρία να διατυπώσουν και τις ενστάσεις τους οι οποίες αφορούν κυρίως στο πεδίο της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών για φυσικά πρόσωπα μη εμπόρους. Σε αυτή την κατεύθυνση θα επιμένουν και σήμερα στην ανάγκη να θεσμοθετηθούν πιο αυστηρά κριτήρια, βάσει των οποίων θα παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτη να υποβάλει αίτηση εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών (προληπτική αναδιάρθρωση). Ειδικότερα, θα ζητηθεί να μπει ως προϋπόθεση η ύπαρξη οφειλών προς ταμεία και Εφορία που να ξεπερνούν το 30% των συνολικών χρεών του φυσικού προσώπου.
Η πρόταση επιδιώκει να περιορίσει την περίμετρο όσων μπορούν να κάνουν χρήση εξωδικαστικού συμβιβασμού, μειώνοντας τον κίνδυνο χιλιάδων προσφυγών από δανειολήπτες με ενήμερα ή ρυθμισμένα δάνεια, που χρωστούν μικρά ποσά στο Δημόσιο.
Το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου προβλέπει ότι μπορούν να αιτηθούν πτώχευσης ακόμη και ενήμεροι οφειλέτες. Οι τράπεζες φοβούνται πως η παραπάνω δυνατότητα, σε συνδυασμό με τις διατάξεις αυτόματης απαλλαγής από χρέη εντός έτους (σ.σ. εφόσον συντρέχουν τα σχετικά εισοδηματικά κριτήρια), θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα κύματος πτωχεύσεων.
Σε αυτή την περίπτωση, τα δικαστήρια θα βρεθούν αντιμέτωπα ακόμη και με δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, που εντάσσονται στην πτωχευτική διαδικασία, εξέλιξη που… ξυπνά εφιάλτες, αντίστοιχους του νόμου Κατσέλη.
Τέλος, οι τράπεζες θα ζητήσουν να μην τεθεί σε ισχύ ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας από την 1η Ιανουαρίου του 2021, αν πρώτα δεν έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό της η τεχνική προεργασία.
Πυρά και από τους φορείς της αγοράς
Την ίδια στιγμή αρκετές ενστάσεις θα έχουν και οι υπόλοιποι φορείς της αγοράς κυρίως των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων οι οποίοι με συνεχείς ανακοινώσεις τις τελευταίες βδομάδες κάνουν λόγο για άτολμο νομοσχέδιο που εμμένει στο προηγούμενο καθεστώς, το οποίο αποδεδειγμένα έχει παρουσιάσει πολλές δυσλειτουργίες, είναι εξαιρετικά χρονοβόρο, δεν έχει ωφελήσει ούτε τους πιστωτές, ούτε τους οφειλέτες και δεν έχει επιτελέσει το σκοπό του για την ώθηση της οικονομίας. Παράλληλα οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου αναμένεται να επισημάνουν ότι η πολυδιαφημισμένη αναμόρφωση του Πτωχευτικού Κώδικα, δεν απαγκιστρώνεται από τις χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες καθώς η παραπομπή μέρους των αιτήσεων προς πτώχευση σε Ειρηνοδικεία, δεν εγγυάται την ταχύτερη έκδοση των δικαστικών αποφάσεων.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.