Τράπεζες: Κλιμακώνεται η πίεση για μαζικότερες ρυθμίσεις δανείων

Τράπεζες: Κλιμακώνεται η πίεση για μαζικότερες ρυθμίσεις δανείων
Ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας  Eurokinissi

Ο Υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τις τράπεζες ότι δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων καθώς απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων με τα ποσοστά εγκρισιμότητας να ξεκινούν από το 11%. Βολές και από την αντιπολίτευση. Η αντίδραση τραπεζών Servicers.

Αυστηρές συστάσεις προς τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, προκειμένου να «ευθυγραμμιστούν» επιτέλους με την πολιτεία για την επίλυση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους, απηύθυνε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας χθες το απόγευμα στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, οι χρηματοδοτικοί φορείς υστερούν σημαντικά. Στο ζήτημα, του εξωδικαστικού μηχανισμού, δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ούτε οι τράπεζες ούτε οι διαχειριστές απαιτήσεων, με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις. Προσδοκούμε και πιέζουμε, τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης, να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων. Και έχουν ευθύνη γι’ αυτό, πρωτίστως απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η επιτυχία υλοποίησης του νέου νόμου θα λειτουργήσει προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας».

Ο υπουργός οικονομικών αναφέρθηκε και σε μια σειρά από στοιχεία έντονου προβληματισμού.

1ον. Οι πιστωτές εξακολουθούν να απορρίπτουν μεγάλο όγκο αιτημάτων ρύθμισης οφειλών. Μέχρι στιγμής, έχουν απορριφθεί αιτήματα ρύθμισης οφειλών συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, παρά την αύξηση των εγκρίσεων στα αιτήματα ρύθμισης του τελευταίου διμήνου.

2ον. Τα ποσοστά εγκρισιμότητας των αιτημάτων ρύθμισης οφειλών εξακολουθούν να διαφέρουν σημαντικά ανά χρηματοδοτικό φορέα. Συγκεκριμένα, εξακολουθούν να κυμαίνονται από 11% μέχρι και 84% επί των συνολικών αιτημάτων ρύθμισης οφειλών, καταδεικνύοντας ότι δεν υφίσταται από την πλευρά των πιστωτών κοινή στρατηγική και προτεραιοποίηση στη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους μέσω του μηχανισμού.

3ον. Οι οφειλέτες συνεχίζουν να απορρίπτουν μεγάλο ποσοστό προτάσεων ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 340 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζουν να παρουσιάζουν και καθυστερήσεις στις διαδικασίες ολοκλήρωσης των αιτήσεών τους.

Συνεπώς, παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει συντελεστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Τόσο, κυρίως, οι χρηματοδοτικοί φορείς, όσο όμως και οι ίδιοι οι δανειολήπτες, πρέπει να συμβάλουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Αντίδραση τραπεζών

Η τοποθέτηση του κ. Σταϊκούρα προκάλεσε μάλιστα, την ενόχληση του προέδρου της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών κ. Βασίλη Ράπανου ο οποίος σχολίασε «όπως ακούσατε οι τράπεζες έχουν την ευθύνη για όλα τα κακά σε αυτόν τον τόπο» για να προσθέσει σε άλλο σημείο «διαχειριζόμαστε τα χρήματα των ελλήνων καταθετών. Όχι των καπιταλιστών ή των μετόχων. Μας κατηγορούσατε στο παρελθόν και είχατε σε μεγάλο βαθμό δίκαιο ότι κάναμε εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, δανεικά και αγύριστα. Θέλετε πάλι να πάμε στα ίδια; Όχι. Αναλαμβάνουμε λελογισμένους κινδύνους».

Παράλληλα, ο κ. Αναστάσιος Πανούσης, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις αναφερόμενος ειδικά στα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια, τόνισε ότι επειδή έχει παρασχεθεί η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για μέρος των ομολογιών τους, προβλέφθηκαν συγκεκριμένα επιχειρηματικά σχέδια (business plans) στα οποία οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν δεσμευθεί και οφείλουν να εκπληρώσουν.

«Αυτά τα business plan, τα οποία συμφωνήθηκαν με το ελληνικό δημόσιο στο πλαίσιο της παροχής των κρατικών εγγυήσεων, περιλαμβάνουν αυστηρές προδιαγραφές εκτέλεσης για τις Εταιρείες Διαχείρισης και εξίσου αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση υποαπόδοσης. Ωστόσο, για την ομαλή εκτέλεσή τους, προϋπόθεση αποτελεί η εύρυθμη λειτουργία όλου του συστήματος, δηλαδή η εφαρμογή του συνόλου των μέσων που προβλέπονταν όταν συμφωνήθηκαν τα business plan. Είναι φανερό ότι σε περίπτωση που κρίσιμες παράμετροι μεταβληθούν, όπως για παράδειγμα το σκέλος των διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταστεί προβληματική η υλοποίηση των επιχειρηματικών σχεδίων», τόνισε ο κ. Πανούσης, υπονοώντας το θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα, του παγώματος των πλειστηριασμών κατόπιν αντικρουόμενων αποφάσεων τμημάτων του Αρείου Πάγου.

Αυξανόμενο το ενδιαφέρον για τον εξωδικαστικό

Νωρίτερα, ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε σε μία αποτίμηση της εφαρμογής του εξωδικαστικού μηχανισμού. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

1ον. Παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από τους πολίτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε σύγκριση με όλα τα προηγούμενα κρατικά εργαλεία ρύθμισης οφειλών. Μέχρι στιγμής, πάνω από 60.000 οφειλέτες έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα. Από αυτούς, 32.000 οφειλέτες, δηλαδή πάνω από τους μισούς που έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα, έχουν προσκομίσει τα οικονομικά τους στοιχεία, από τα οποία και προκύπτουν συνολικές οφειλές ύψους 19 δισ. ευρώ. Ποσό που δυνητικά μπορεί να ρυθμιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού. Ήδη, 9.000 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 5 δισ. ευρώ, έχουν υποβάλει οριστικά την αίτησή τους για ρύθμιση οφειλών. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 2 δισ. ευρώ τους τελευταίους 3 μήνες.

2ον. Το ποσοστό των ρυθμίσεων οφειλών μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού έχει αυξηθεί σημαντικά. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 1.498 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, περίπου το 70% πραγματοποιήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο, με πολύ ευνοϊκούς όρους για τους οφειλέτες. Από αυτές:

  • 697 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 157 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης.
  • 801 ρυθμίσεις, συνολικού ύψους 93 εκατ. ευρώ, έχουν διενεργηθεί από το Δημόσιο.

Στις ανωτέρω ρυθμίσεις, έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλής ποσοστού μέχρι και 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ η διάρκεια αυτών ανέρχεται μέχρι και τα 35 έτη.

3ον. Αναμένεται, από τους χρηματοδοτικούς φορείς, να ολοκληρώσουν άμεσα 1.093 αιτήσεις ρύθμισης οφειλών, συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

4ον. Παρατηρείται σημαντική αύξηση στα ποσοστά έγκρισης των προτεινόμενων ρυθμίσεων οφειλών από την πλευρά των χρηματοδοτικών φορέων. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος έγκρισης για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο κυμαινόταν κάτω από το 20%, ενώ για τον μήνα Αύγουστο εκτινάχτηκε στο 78%, και τον μήνα Σεπτέμβριο ανήλθε στο 64%.

Ε. Αχτσιόγλου: Παταγώδη αποτυχία ο εξωδικαστικός

Για “παταγώδη αποτυχία” του εξωδικαστικού συμβιβασμού έκανε λόγο η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, εξηγώντας ότι 55.000 πολίτες έχουν ζητήσει ρύθμιση αλλά οι ολοκληρωτικές ρυθμίσεις είναι μόλις 1.498.

“Ούτε τρεις στους δέκα πολίτες δεν έχουν πάρει ολοκληρωμένη ρύθμιση”, είπε, τονίζοντας ότι κυβέρνηση και Τράπεζες αλληλοκατηγορούνται και όλοι μαζί ρίχνουν τις ευθύνες στα funds που όμως λειτουργούν με βάση τα δικαιώματα που τους έδωσε η κυβέρνηση.

“Τα funds έχουν συγκεκριμένη, εξοντωτική, συμπεριφορά, συχνά δεν απαντούν καν στους οφειλέτες ή ζητούν υπέρογκα ποσά εφάπαξ για να συζητήσουν ρύθμιση”, είπε. Ανέφερε δε, συγκεκριμένα παραδείγματα: για οφειλή 130.000 ευρώ ζητήθηκε εφάπαξ ποσό 55.000 ευρώ, ενώ για ποσό 35.000 ζητήθηκε εφάπαξ 15.000 ευρώ.

Όπως τόνισε, τα κόκκινα δάνεια είναι όντως μειωμένα στους ισολογισμούς των τραπεζών αλλά έχουν μεταφερθεί στα funds που πιέζουν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και παρέπεμψε στα στοιχεία που δείχνουν διόγκωση των οφειλών: τα χρέη προς την Εφορία ανήλθαν στα 112 δισ. και προς τα ασφαλιστικά Ταμεία στα 43,4 δισ.

Μ. Κατρίνης: Το ιδιωτικό χρέος εκτινάχθηκε στα 270 δισ.,

“Ο Πτωχευτικός νόμος που ψηφίσθηκε προ διετίας και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι το απόλυτο Βατερλώ της κυβέρνησης”, τόνισε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης. Όπως είπε, το ιδιωτικό χρέος εκτινάχθηκε στα 270 δισ., οι οφειλές προς το ΕΦΚΑ και τα ασφαλιστικά ταμεία αυξήθηκαν και αυτή τη στιγμή οι οφειλέτες είναι συνολικά 4,2 εκατ. στη χώρα.

Πρόσθεσε δε, ότι μέσω του εξωδικαστικού, έχουν ρυθμιστεί 250 εκατ. χρέους, δηλαδή το 0,09% του συνολικού ιδιωτικού χρέους, ενώ 700.000 ακίνητα έχουν ενυπόθηκα δάνεια. Και όλα αυτά, όπως τόνισε, εν μέσω πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης και υπέρογκης ακρίβειας. Ο κ. Κατρίνης ρώτησε επισης τι θα γίνει με τους πολίτες που έχουν δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα