Τράπεζες – κόκκινα δάνεια: Ένα βήμα πριν την οριστική λύση

Διαβάζεται σε 4'
Κόκκινα Δάνεια
Κόκκινα Δάνεια ISTOCK

Οι τράπεζες στο πρώτο τρίμηνο όχι μόνο κατάφεραν να διατηρήσουν αμετάβλητο το απόθεμα των κόκκινων δανείων, σε σχέση με το τέλος του 2023, αλλά πέτυχαν μηδενικές σχεδόν εισροές νέων. Συνεχίζονται οι πωλήσεις «πακέτων».

Οριστική λύση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων – στο μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα που κλήθηκε να διαχειριστεί την τελευταία δεκαετία – φαίνεται να βρίσκει το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, καθώς η στρατηγική που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αποφέρει πλέον ουσιαστικούς και μόνιμους καρπούς.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου του 2024, οι διοικήσεις των τραπεζών όχι μόνο κατάφεραν να διατηρήσουν αμετάβλητο το απόθεμα των κόκκινων δανείων, σε σχέση με το τέλος του 2023, αλλά πέτυχαν μηδενικές σχεδόν εισροές νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων, συνεχίζοντας ταυτόχρονα χωρίς προβλήματα τις πωλήσεις «κόκκινων» χαρτοφυλακίων.

Η προσπάθεια συνεχίζεται, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι διοικήσεις εντός και εκτός Ελλάδος, στις επιμέρους παρουσιάσεις των προοπτικών τους για τη συγκεκριμένη αγορά, με απόλυτο στόχο την προσέγγιση του ευρωπαϊκού μέσου όρου, που είναι σήμερα κοντά στο 2,25%. Παρά τη βελτίωση, που, όπως είναι γνωστό, αντανακλά μείωση 90,7% σε σχέση με το υψηλό του σημείου αναφοράς (97,2 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια το Μάρτιο 2016), χρειάζεται να γίνουν ακόμη σημαντικές ενέργειες τόσο για τα υπόλοιπα στο τραπεζικό σύστημα όσο και γι’ αυτά που διαχειρίζονται οι Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων.

Σήμερα το τραπεζικό σύστημα έχει συνολικά 9,9 δισ. ευρώ Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια σε σύνολο χορηγήσεων 149,6 δισ. ευρώ. Υπάρχει ένα ποσοστό αβέβαιης είσπραξης κατά 3,2 δισ. ευρώ και από τα 8,5 δισ. ευρώ ρυθμισμένα, τα 5 δισ. ευρώ ήδη εξυπηρετούνται κανονικά.

Σηματωρός Πειραιώς και Εθνική

Ενδεικτικά της συνολικής εικόνας είναι άλλωστε τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 όπου, παρά το δυσμενές διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον, ο δείκτης NPE παρέμεινε αμετάβλητος σε τριμηνιαία βάση, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματική διαχείριση που έχουν εφαρμόσει οι τράπεζες τους τελευταίους μήνες, η οποία πέτυχε ταυτόχρονα να αποτρέψει ένα νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Πιο αναλυτικά, η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε με τη ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου απόθεμα κόκκινων δανείων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους αναλυτές ότι οι εισροές δεν ξεπέρασαν τα 100 εκατ. ευρώ και τον σχετικό δείκτη να παραμένει αμετάβλητος στο 3,5%. Σημειώνεται ότι στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα η Τράπεζα Πειραιώς διέθετε περίπου 2,5 δισ. ευρώ «κόκκινα» δάνεια στο χαρτοφυλάκιό της, με τον αντίστοιχο δείκτη NPE να βρίσκεται στο 6,6%. Αναλύοντας την επίδοση αυτή η διοίκηση της Τράπεζα Πειραιώς τόνισε στους αναλυτές ότι προήλθε προήλθε από τις εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες συναλλαγές εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, καθώς και από τα θετικά αποτελέσματα της οργανικής προσπάθειας.

Ίδια περίπου εικόνα και για την Εθνική Τράπεζα, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της να διαμορφώνονται σε, επίσης, 1,3 δισ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2024 – ή 200 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις – με τις ροές να είναι μόλις 200 εκατ. ευρώ και εντός των προσδοκιών της διοίκησης. Οι επιδόσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα η Εθνική Τράπεζα να διατηρήσει τον δείκτη NPE στο 3,7%, ήτοι στα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου έναντι 5,2% πριν από περίπου ένα χρόνο. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 86%, με τους αντίστοιχους δείκτες κάλυψης των Σταδίων 2 και 3 να διαμορφώνονται σε 8% και 52% αντίστοιχα.

Τα προς πώληση χαρτοφυλάκια

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε πριν από λίγες ημέρες την πώληση στην APS του project Delta, πιστωτικής απαίτησης 400 εκατ. ευρώ, με 160 εκατ. ευρώ μεικτή λογιστική αξία, ενώ, όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις δρομολογεί τη διάθεση ενός ακόμη χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων με την κωδική ονομασία Nest, εκτιμώντας πως αυτή θα έχει ολοκληρωθεί το γ’ τρίμηνο του 2024.

Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της, μετά την ολοκλήρωση του project Frontier II, δρομολογεί την τιτλοποίηση και του Frontier III. Πρόκειται για ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται κυρίως από εγγυημένα δάνεια μεγάλων, μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στεγαστικά και καταναλωτικά, συνολικής αξίας προ προβλέψεων 600 εκατ. ευρώ, με ημερομηνία αναφοράς την 30η Ιουνίου του 2023. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024, κατόπιν λήψης των σχετικών εγκρίσεων.

Την ίδια στιγμή, σε τροχιά υλοποίησης παραμένουν και οι συναλλαγές Pronto και Solar. Η πρώτη είναι μία σύνθετη συναλλαγή και περιλαμβάνει την πώληση α) μετοχών της Probank Leasing Α.Ε. και β) χαρτοφυλακίου χρηματοδοτικών μισθώσεων της πρώην FBB και χρηματοδοτικών μισθώσεων της NBG Leasing Α.Ε., με συνολική λογιστική αξία προ προβλέψεων την 31η Μαρτίου του 2024 33 εκατ. ευρώ. H συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του γ’ τριμήνου του 2024.

Η δεύτερη αφορά στο διατραπεζικό project με εξασφαλισμένα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που το κομμάτι της ΕΤΕ είναι λογιστικής αξίας προ προβλέψεων περίπου 170 εκατ. ευρώ. H συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα