Τράπεζες: Κορυφώνεται η “μάχη” με τα κόκκινα δάνεια

Διαβάζεται σε 5'
Δάνεια
Δάνεια ISTOCK

Έκλεισε χθες η πώληση των κόκκινων δανείων της Attica Bank ύψους 3,7 δις. ευρώ. Στα 6 δις τα κόκκινα δάνεια των συστιμικών τραπεζών που ετοιμάζονται να ρίξουν στην μάχη όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την περαιτέρω μείωση τους.

Την ώρα που η Attica Bank «έκλεισε» χθες την μεγαλύτερη ίσως εκκρεμότητα ενόψει της εξυγίανσης του ισολογισμού της και της μετεξέλιξής της στον 5ο τραπεζικό πυλώνα με την ανακοίνωση της συμφωνίας για την πώληση δύο χαρτοφυλακίων κόκκινων δανείων συνολικής μικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,7 δισ. ευρώ, πυρετώδεις είναι οι διεργασίες και στις συστιμικές τράπεζες για την μείωση του σχετικού δείκτη στο μέσο όρο της Ευρώπης.

Η Attica Bank ανακοίνωσε χθες την σύναψη οριστικής συμφωνίας με την Davidson Kempner Capital Management LP για την πώληση του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας δύο τιτλοποιήσεων που εξασφαλίζονται από δύο χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνολικής μικτής λογιστικής αξίας περίπου 3,7 δισ. ευρώ.

Η Attica Bank θα διατηρήσει το 100% των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, αξιοποιώντας τις προβλέψεις του Προγράμματος Παροχής Εγγύησης σε Τιτλοποιήσεις Πιστωτικών Ιδρυμάτων “Ηρακλής”, και το 5% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Attica Bank αναμένεται να έχει δείκτη NPE κάτω του 3%.

Οι κινήσεις των συστιμικών τραπεζών

Την ίδια στιγμή το 9μήνο του 2024 ολοκληρώθηκε με το σύνολο των “κόκκινων” δανείων να αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τις διοικήσεις τους να έχουν ήδη δρομολογήσει τις επόμενες κινήσεις τους που θα τους επιτρέψουν να ρίξουν τον επίμαχο δείκτη στον μέσο όρο της Ευρώπης. Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τις προηγούμενες μέρες τους διεθνείς αναλυτές η στρατηγική θα περιλαμβάνει, από την μία ρυθμίσεις, διαγραφές και ρευστοποιήσεις, και από την άλλη πωλήσεις ή τιτλοποιήσεις, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να αιτηθεί στην DG Comp την αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των εγγυήσεων του “Ηρακλή 3”.
Για τις τράπεζες η μείωση των κόκκινων δανείων είναι κομβικής σημασίας καθώς σε αυτή την περίπτωση θα απελευθερωθούν σημαντικά κεφάλαια, τα οποία είναι τοποθετημένα στις προβλέψεις, προκειμένου να αξιοποιηθούν ως νέες χορηγήσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση η Τράπεζα Πειραιώς είχε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου “κόκκινα” δάνεια, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με 2 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο. Η ετήσια μείωση προήλθε από τις εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες συναλλαγές εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, καθώς και από οργανική διαχείριση. Ο δείκτης NPE διαμορφώθηκε σε 3,2% τον Σεπτέμβριο του 2024, σε σύγκριση με 3,3% το προηγούμενο τρίμηνο και 5,5% πριν από έναν χρόνο, ενώ ο στόχος για εφέτος είναι ο δείκτης NPE να υποχωρήσει κάτω του 3% και μέσω οργανικών κινήσεων να περιοριστεί στα επίπεδα των τραπεζών του ευρωπαϊκού νότου (2,5%-2,7%). Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς δρομολογεί την πώληση ενός χαρτοφυλακίου επιχειρηματικών δανείων, με την κωδική ονομασία Nest, με τη συναλλαγή να εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί το α’ τρίμηνο του 2025.

Η Eurobank από την πλευρά της διέθετε στο 9μήνο του 2024 “κόκκινα” δάνεια, ύψους 1,663 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων δανείων της Ελληνικής Τράπεζας, ύψους 200 εκατ. ευρώ. Στην Ελλάδα, τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στο 1,099 δισ. ευρώ και μοιράζεται ως εξής: 530 εκατ. ευρώ εταιρικά, 284 εκατ. ευρώ στεγαστικά, 212 εκατ. ευρώ μικρά επιχειρηματικά και 72 εκατ. ευρώ καταναλωτικά. O δείκτης NPE του Ομίλου μειώθηκε σε 2,9% έναντι 3,5% στα τέλη του 2023. Παράλληλη η Eurobank έτρεξε την τιτλοποίηση Leon συνολικής ονομαστικής αξίας περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της, διέθετε στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου συνολικό χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή 200 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις, με τις οργανικές ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να διαμορφώνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Ο δείκτης NPE σε επίπεδο Ομίλου παρέμεινε σε 3,3% το γ’ τρίμηνο του 2024, ενώ στις διεθνείς δραστηριότητες, ο δείκτης NPE μειώθηκε κατά 10 μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε 4,2%. Η διοίκηση αναμένει το “πράσινο φως” για την ένταξή του Frontier III στον “Ηρακλή 3”, συνολικής αξίας προ προβλέψεων περίπου 700 εκατ. ευρώ, με τη συναλλαγή να εκτιμάται πως θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025. Σε εκκρεμότητα έχει η ΕΤΕ και το project “Pronto” που αφορά σε “κόκκινα” ανοίγματα από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης με συνολική λογιστική αξία προ προβλέψεων 33 εκατ. ευρώ. H συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δ’ τριμήνου του 2024.

Τέλος, τα “κόκκινα” δάνεια της Alpha Bank παρέμειναν σταθερά σε 1,7 δισ. ευρώ, με τον δείκτη NPE του Ομίλου να διαμορφώνεται σε 4,6% το γ’ τρίμηνο του 2024, μειωμένος κατά 10 μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ αναμένεται κάτω του 4% στο τέλος του 2024. Από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα του Ομίλου σχεδόν τα μισά αφορούν σε στεγαστικά δάνεια ενώ ένα μεγάλο μέρος αυτών αποτελείται από ρυθμισμένα ανοίγματα με λιγότερο από 90 ημέρες σε καθυστέρηση. Παράλληλα η διοίκηση του ομίλου προχωρά στην προσθήκη επιπλέον μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, λογιστικής αξίας προ απομειώσεων 464 εκατ. ευρώ, στην περίμετρο συναλλαγής GAIA I, αλλά και την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων (κυρίως μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων), λογιστικής αξίας προ απομειώσεων 323 εκατ. ευρώ (συναλλαγή GAIA II, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσω τιτλοποίησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα