Τράπεζες: Με μονοψήφιο ποσοστό κόκκινων δανείων το 2022
Με τον Ηρακλή ΙΙ θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές ύψους 20 δισ. ευρώ περίπου, ενώ προγραμματίζονται και απευθείας πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων άνω των 4,2 δισ. ευρώ. Όλες οι συναλλαγές κόκκινων δανείων μέχρι τέλος του 2021.
- 14 Οκτωβρίου 2021 06:16
Πολύ κοντά στην επίτευξη του σημαντικότερου στόχου που έχουν θέσει οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται οι διοικήσεις τους, καθώς η υποχώρηση των κόκκινων δανείων τους σε μονοψήφιο ποσοστό το 2022 θεωρείται πλέον απόλυτα ρεαλιστική.
Τους τελευταίους 18 μήνες έτρεξαν οι διαδικασίες για τιτλοποιήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκαν με τη στήριξη του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής 1». Με τη δεύτερη φάση του ίδιου προγράμματος θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές της τάξεως των 20 δισ. ευρώ περίπου, ενώ επιπλέον προγραμματίζονται και απευθείας πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων που θα ξεπεράσουν τα 4,2 δισ. ευρώ.
Με «όχημα» τον «Ηρακλή» οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν επιτύχει στην, κρίσιμη όπως αποδείχτηκε, τριετία 2020 – 2022, να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια κοντά στον μέσο ευρωπαϊκό όρο από 45% που ήταν το 2019.
Η επιτυχία αυτή έχει ήδη αποτυπωθεί στην ευχέρεια με την οποία οι ελληνικές τράπεζες αντλούν κεφάλαια από τις αγορές, στις αναβαθμίσεις που λαμβάνουν από τους οίκους αξιολόγησης, αλλά και στην ετοιμότητά τους να διαδραματίσουν τον κομβικό ρόλο στη διοχέτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην πραγματική οικονομία.
Ήδη η Eurobank, μετά την συμφωνία για την πώληση του χαρτοφυλακίου Mexico με τον Όμιλο doValue, λογικά επιτυγχάνει για φέτος δείκτη κόκκινων δανείων 7,3%. Άλλωστε ήδη από τον περασμένο Ιούνιο είχε προαναγγείλει ότι θα επιτύγχανε φέτος υποχώρηση του δείκτη NPE κάτω από 9%, το χαμηλότερο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την επίπτωση της πανδημίας. Με βάση την πρόβλεψη αυτή, η Eurobank έκανε λόγο για δείκτη NPE περίπου στο 6% το 2022, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Θέμα ωρών είναι την ίδια στιγμή η υπογραφή μεταξύ της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας με την doValue για την ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier για την μεταβίβαση χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων άνω των 6 δις. ευρώ.
Πρόκειται για την πρώτη κεφαλαιακά ουδέτερη τιτλοποίηση για τράπεζα, η οποία με μία μόνο κίνηση, θα μειώσει κατά περισσότερο από 60% το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Εθνικής Τράπεζας, φέρνοντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 15% φέτος. Η Εθνική Τράπεζα οδεύει σε δείκτη ΜΕΑ 6% το 2022, με μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ.
Ποια deals έρχονται
Την ίδια στιγμή η Εθνική Τράπεζα προετοιμάζει την τιτλοποίηση Frontier II, περιμέτρου 1,5 δισ. ευρώ και δανείων ρυθμισμένων και σε μικρή καθυστέρηση έως 30 ημερών.
Μία σειρά άλλων deals βρίσκονται στην «ουρά» για υλοποίηση. Οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει για μέχρι το τέλος του 2021 τις εξής συναλλαγές:
- Τιτλοποίηση Cosmos (στεγαστικά 50%, καταναλωτικά 22%, μικρά επιχειρηματικά 23%, μεγάλα επιχειρηματικά 5%), μεικτής λογιστικής αξίας 2 δισ. ευρώ, από την Alpha Bank.
- Τιτλοποίηση Orbit επίσης από την Alpha Bank (καταναλωτικά, μικρά επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 0,9 δισ. ευρώ).
- Πώληση χαρτοφυλακίου Trinity από την Τράπεζα Πειραιώς (εξασφαλισμένα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,3 δισ. ευρώ).
- Τιτλοποίηση Solar της Τράπεζας Πειραιώς (εξασφαλισμένα μικρά επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 0,5 δισ. ευρώ).
- Πώληση χαρτοφυλακίου Bridge από την Τράπεζας Πειραιώς (μικρά επαγγελματικά και επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 1 δισ. ευρώ).
- Πώληση χαρτοφυλακίου Καλυψώ της Eurobank (επιχειρηματικά δάνεια, μεικτής λογιστικής αξίας 53 εκατ. ευρώ).
- Πώληση χαρτοφυλακίου Istros από την Τράπεζα Πειραιώς (στεγαστικά μεικτής λογιστικής αξίας 0,13 δισ. ευρώ).
- Πώληση χαρτοφυλακίου Pivot από την Τράπεζα Πειραιώς (επιχειρηματικά μεικτής λογιστικής αξίας 0,3 δισ. ευρώ).
- Project Star της Eurobank (ακίνητα 28 εκατ. ευρώ)
- Τιτλοποίηση Omega της Attica Bank (δάνεια λιανικής, επιχειρηματικά, στεγαστικά, μεικτής λογιστικής αξίας 212 εκατ. ευρώ (συν 1,33 δισ. ευρώ από το project Artemis). Η συγκεκριμένη τιτλοποίηση συνδέεται με τις εξελίξεις που θα υπάρξουν στην Attica Bank.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το 2022 αναμένεται η mega – τιτλοποίηση Sunrise της Τρ. Πειραιώς (στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια μεικτής λογιστικής αξίας 11 δισ. ευρώ).
Ευρωπαϊκή πρωτιά
Η έντονη δραστηριότητα των ελληνικών τραπεζών σε τιτλοποιήσεις, αλλά και πωλήσεις NPLs αναδεικνύει την Ελλάδα σε πρωταγωνίστρια των συναλλαγών σε κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με στοιχεία της Debtwire, οι ενεργές συναλλαγές σε ελληνικά NPLs ανέρχονται σε 22,8 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Ιρλανδία με συναλλαγές 14,5 δισ. ευρώ, η Ιταλία με 13,7 δις., η Ισπανία με 11 δισ., η Πορτογαλία με 3,9 δισ., η Κύπρος με 1,6 δισ. και άλλοι με 0,7 δισ. ευρώ.
Πανευρωπαϊκά οι ενεργές συναλλαγές σε NPLs ανέρχονται σε 34, ύψους 63 δισ. ευρώ.
Από το 2015 έχουν πραγματοποιηθεί πανευρωπαϊκά 600 συναλλαγές σε NPLs, μεικτής λογιστικής αξίας 592 δισ. ευρώ. Το μερίδιο της Ελλάδας σε αυτές είναι 61,7 δισ. ευρώ. Προηγούνται η Ιταλία με συναλλαγές 271,8 δισ. ευρώ και η Ισπανία με 111,5 δισ. και ακολουθούν την Ελλάδα στην τέταρτη και πέμπτη θέση της κατάταξης η Ιρλανδία (58,4 δισ.) και η Πορτογαλία (13,6 δισ.). Αθροιστικά συναλλαγές 70,6 δισ. ευρώ έγιναν από άλλες χώρες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις