Τράπεζες: Με το αριστερό οι νέες εκταμιεύσεις το 2024
Διαβάζεται σε 4'Η παράταση του ακριβού κόστους δανεισμού και οι νέοι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι αποτελούν τροχοπέδη για δανεισμό από τις μεγάλες επιχειρήσεις. Τόνωση της ζήτησης για στεγαστικά.
- 19 Απριλίου 2024 07:08
Μουδιασμένη χαρακτηρίζουν τραπεζικές πηγές την ζήτηση για νέα δάνεια το πρώτο δίμηνο του 2024, επισημαίνοντας ωστόσο την αντιστροφή της τάσης μεταξύ επιχειρηματικών – κυρίως μεγάλων επιχειρήσεων και στεγαστικών δανείων.
Συγκεκριμένα «η παράταση του ακριβού κόστους δανεισμού λόγω της αυστηρής νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζει μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι νέοι αυξημένοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι» αποτελούν τροχοπέδη για δανεισμό από τις μεγάλες επιχειρήσεις, επισημαίνουν τραπεζικές πηγές, προσθέτοντας ότι και η γενικότερη εικόνα της οικονομικής δραστηριότητας δεν βοηθάει τις επενδυτικές πρωτοβουλίες καθώς αρκετοί δείκτες υποχωρούν.
Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις όχι μόνο γυρίζουν την πλάτη στον τραπεζικό δανεισμό λόγω του έκρηξης του κόστους χρήματος αλλά ταυτόχρονα προχωρούν στην αποπληρωμή – από όσες επιχειρήσεις είχαν την ρευστότητα – του δανεισμού τους με αποτέλεσμα τους αναιμικούς ρυθμούς της πιστωτικής επέκτασης κατά την προηγούμενη χρονικά αλλά και στην αρχή του 2024 καθώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι αποπληρωμές των δανείων υπερέβαιναν τις νέες χορηγήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι το 2023 και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία οι αποπληρωμές δανείων στο πιστωτικό σύστημα ξεπέρασαν τα 24 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούν τραπεζικές πηγές «είναι προφανές ότι σε ένα σημαντικό κομμάτι της αγοράς υπάρχει επαρκής ρευστότητα και είναι λογικό, όσο τα επιτόκια παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, οι επιχειρήσεις να σπεύδουν να συμμαζεύουν τον δανεισμό τους».
Την ίδια στιγμή αυξημένη είναι η ζήτηση για την στεγαστική πίστη που τόσο ταλαιπωρήθηκε κατά την διάρκεια του 2024 καθώς οι εκταμιεύσεις καταγράφουν σημαντική άνοδο για το πρώτο δίμηνο.
Συνολικά όμως και λόγω του μεγέθους των δύο κατηγοριών, το σύνολο των νέων δανειοδοτήσεων προφανώς και είναι πτωτικό, συγκρινόμενο σε ετήσια βάση.
Μείωση 22%
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι νέες δανειοδοτήσεις με προϊόντα τακτής λήξης διαμορφώθηκαν στο α΄ δίμηνο του 2024 σε 1,85 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 22% ή 517 εκατ. ευρώ σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023.
Όπως εξηγούν τραπεζικά στελέχη πρόκειται για πτώση που οφείλεται αποκλειστικά στην υποχώρηση των δανειοδοτήσεων προς τις μεγάλες μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις που λόγω μεγέθους παραδοσιακά λαμβάνουν δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ. Για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις το ύψος των χορηγήσεων στο πρώτο δίμηνο υποχώρησε σε ετήσια βάση σύμφωνα με την ΤτΕ κατά 38% ή 772 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα άνοδο, με αιχμή τα στεγαστικά δάνεια, σημείωσε η παραγωγή νέων δανείων στις υπόλοιπες κατηγορίες. Χαρακτηριστικά στο α΄ δίμηνο της χρονιάς στη στεγαστική πίστη συμβασιοποιήθηκαν νέα δάνεια 284 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 100 εκατ. ευρώ περίπου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό πρώτο δίμηνο.
Ωστόσο η αυξημένες εκταμιεύσεις προς τα στεγαστικά δεν ήταν δυνατό να αποτρέψουν την συνολικά μειωμένη παραγωγή νέων δανείων καθώς τα μεγέθη τους σε απόλυτο αριθμό είναι μικρά για να επηρεάσουν τη συνολική εικόνα.
Προσφορές για να τονωθεί η ζήτηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των νέων δανείων ήρθε σε μια περίοδο που οι διοικήσεις των τραπεζών έχουν προχωρήσει σε επιθετική πολιτική μείωσης των περιθωρίων κέρδους τους για να τονωθεί η ζήτηση, ενώ ανακοίνωσαν και τους στόχους για την επόμενη τριετία θέτοντας φιλόδοξους στόχους πιστωτική επέκτασης.
Υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή τονίζει ότι τους τελευταίους μήνες τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έχουν προχωρήσει σε σημαντική μείωση των περιθωρίων κέρδους τους. Και αυτό λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει μεταξύ των τραπεζών είτε για να διατηρήσουν είτε για να προσελκύσουν τις πιο αξιόχρεες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και φυσικά για να τονώσουν την ούτως ή άλλως μειωμένη ζήτηση.
Συγκεκριμένα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων δανείων από το 6,35% που εκτινάχθηκε στα υψηλά του 2023, υποχώρησε το Φεβρουάριο του 2024 κατά 58 μονάδες βάσης στο 5,77%. Μάλιστα οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στις χρηματοδοτήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών, με το μέσο κόστος να περικόπτεται κατά 131 μονάδες βάσης στο 5,87% και των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που δανείστηκαν το Φεβρουάριο του 2024 με επιτόκια χαμηλότερα κατά 88 μονάδες βάσης σε σύγκριση με τον περασμένο Αύγουστο.