Τράπεζες: Με το σταγονόμετρο η αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων

Τράπεζες: Με το σταγονόμετρο η αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων
Τράπεζα iStock

Μικρές και σταδιακές προς τα επάνω αναπροσαρμογές (20 μ.β) περιλαμβάνει για τους επόμενους μήνες η στρατηγική των τραπεζών για τα επιτόκια καταθέσεων. Οι λόγοι της μη αύξησης. Τα νέα προϊόντα και η ενόχληση της κυβέρνησης.

Υποτονική κρίνεται μέχρι στιγμής η αντίδραση από πλευράς των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων στις πιέσεις που υφίστανται προκειμένου να προχωρήσουν σε γενναίες αυξήσεις στις αποδόσεις των καταθέσεων.

Μέχρι στιγμής και ενώ έχει ήδη λάβει χώρα μια ακόμη αναπροσαρμογή του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 75 μονάδες βάσης στο 2%, οι αυξήσεις που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες στα επιτόκια καταθέσεων, κρίνονται σχεδόν μηδενικές.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν κρύβουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι οι τράπεζες ενώ έχουν αυξήσει σημαντικά το κόστος δανεισμού σε στεγαστική και επιχειρηματική πίστη, έως και 200 μονάδες βάσης το τελευταίο τετράμηνο, εξακολουθούν να διατηρούν την «ανταμοιβή» των καταθετών σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, οριακά πάνω από το 0%.

Η απάντηση των τραπεζών

Τραπεζικά στελέχη απαντούν στο news247.gr ότι η συγκεκριμένη κριτική που υφίστανται είναι άδικη, καθώς οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογήσει έως τώρα στις νέες χορηγήσεις, των οποίων τα επιτόκια ορίζουν οι ίδιες, είναι σημαντικά μικρότερου μεγέθους σε σύγκριση με την άνοδο που σημειώνουν τα διατραπεζικά επιτόκια euribor με τα οποία είναι συνδεδεμένα.

Την ίδια στιγμή η ρευστότητα που έχουν συσσωρεύσει στα ταμεία τους μέσω της καταθετικής βάσης εξαιτίας και των μέτρων στήριξης κατά της πανδημίας, βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών γεγονός που λειτουργεί αποτρεπτικά στην παροχή κινήτρων για την προσέλκυση νέων αποταμιεύσεων.

Οι συνολικές καταθέσεις στις τράπεζες έχουν αυξηθεί στα 183,1 δισ. ευρώ από 132,9 δισ. ευρώ στις αρχές του 2019, καταγράφοντας άνοδο πάνω από 45 δισ. τα τελευταία χρόνια, παρά το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης και την ύφεση που προκάλεσε στην οικονομία. Από αυτά τα 138 δισ. ευρώ είναι καταθέσεις από τα νοικοκυριά, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου, εξαιτίας της υποχώρησης τα τελευταία χρόνια των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις που έχουν εξομειωθεί σχεδόν με τα μηδενικά επιτόκια ταμιευτηρίου, με συνέπεια την μεταφορά της ρευστότητας σε τρεχούμενους λογαριασμούς.

Η πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει στο τραπεζικό σύστημα δεν δημιουργεί πιέσεις για την προσέλκυση καταθέσεων εξηγούν τραπεζικά στελέχη και έτσι η νέα άνοδος του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ, θα έχει μικρή επίδραση στα επιτόκια καταθέσεων, ροκανίζοντας περαιτέρω το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες η στρατηγική που θα υιοθετήσουν τους επόμενους μήνες σε ότι αφορά στα επιτόκια καταθέσεων, θα περιλαμβάνει μικρές και σταδιακές προς τα επάνω αναπροσαρμογές, εκτιμώντας ότι δεν θα ξεπερνούν κάθε φορά τις 20 μονάδες βάσης.

Μόνη περίπτωση για ριζική αναπροσαρμογή της παραπάνω στρατηγικής είναι να υπάρξει σημαντικής έκτασης εκροή καταθέσεων κυρίως από πελάτες με μεγάλη κινητή περιουσία, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό, όπου αυτήν τη στιγμή τα επιτόκια σε λογαριασμούς ευρώ φτάνουν σε ορισμένες τράπεζες ακόμη και το 2%.

Οι πρώτες κινήσεις

Σημειώνεται ότι δύο συστημικοί όμιλοι προχώρησαν στα μέσα του περασμένου μήνα στις πρώτες αλλαγές στην επιτοκιακή τους πολιτική, προσφέροντας μέσω προγραμμάτων προσυμφωνημένης διάρκειας ετησιοποιημένες αποδόσεις που φτάνουν έως και το 0,20%.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν και οι άλλοι δύο μεγάλοι του κλάδου, τα επιτόκια των οποίων αυτήν τη στιγμή δεν ξεπερνούν το 0,03%. Ενώ ένας νέος γύρος αυξήσεων αναμένεται από τον επόμενο μήνα.

Με δεδομένο ότι οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων βρίσκονται πλέον πάνω από τα 183 δισ. ευρώ, κάθε αναπροσαρμογή των επιτοκίων συνεπάγεται μία αξιοσημείωτη επιβάρυνση της οργανικής κερδοφορίας, σε μία περίοδο που οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων στοχεύουν σε βελτίωση των αποτελεσμάτων τους για τη διανομή μερίσματος μέσα στην ερχόμενη διετία.

Και τα νέα προϊόντα

Για το λόγο αυτό οι τράπεζες θέλουν να στρέψουν τους πελάτες τους σε εναλλακτικά επενδυτικά προγράμματα, από τα οποία εκτός του ότι δεν επιβαρύνουν τα καθαρά έσοδα από τόκους, εισπράττουν και προμήθειες.

Η γκάμα των συγκεκριμένων προϊόντων θα διευρυνθεί το επόμενο διάστημα. Αυτά μπορούν να διακριθούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:

  • Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου που δεν ενέχουν ρίσκο για απώλεια του αρχικής επένδυσης και προσφέρουν υψηλές αποδόσεις έως και το 2%, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα γίνει καμία ανάληψη για ένα μεγάλο διάστημα έως και 10 έτη.
  • Προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου, η απόδοση των οποίων εξαρτάται από την πορεία συνδεδεμένων δεικτών, αποτελώντας μία εναλλακτική επιλογή για ασφαλείς τοποθετήσεις στις αγορές
  • Προγράμματα με μερική προστασία της αρχικής επένδυσης, που μπορεί να φτάνει έως και το 90%, τα οποία είναι συνδεδεμένα με αμοιβαία κεφάλαια. Μέσω αυτών ο αποταμιευτής ανάλογα με την πορεία των αγορών έχει την προοπτική για υψηλές αποδόσεις
  • Επενδυτικά καλάθια που συνδυάζουν υψηλότοκες προθεσμιακές καταθέσεις με αποδόσεις έως και 0,50% με άλλου τύπου επενδυτικά προγράμματα, όπως αμοιβαία κεφάλαια και μακροχρόνια τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα