Τράπεζες: Μείωση προβλέψεων στο β’ τρίμηνο
Οι διοικήσεις θα ακολουθήσουν για το δεύτερο τρίμηνο ηπιότερη πολιτική προβλέψεων σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, καθώς πάνω από 20 δισ. δάνεια βρίσκονται σε μορατόρια.
- 27 Ιουλίου 2020 06:06
Την ώρα που οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών γνωστοποίησαν τις ημερομηνίες ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξάμηνου του 2020, το κρίσιμο ερώτημα της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας έχει να κάνει με την πολιτική προβλέψεων που θα υιοθετήσουν τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα για το δεύτερο τρίμηνο προκειμένου να θωρακίσουν τους ισολογισμούς τους από το νέο κύμα κόκκινων δανείων.
Συγκεκριμένα στις 4 Αυγούστου θα ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς, στις 6 Αυγούστου θα ακολουθήσει η Εθνική Τράπεζα, στις 27 Αυγούστου η ΑlphaBank και τον κύκλο θα κλείσει την 1 Σεπτεμβρίου η Eurobank.
Την ίδια στιγμή οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών θα ακολουθήσουν για το δεύτερο τρίμηνο ηπιότερη πολιτική προβλέψεων σε σχέση με το πώς κινήθηκαν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς.
Όπως εξηγούν στο News247.gr έμπειρα τραπεζικά στελέχη για την επιλογή αυτή των τραπεζών παίζουν βασικό ρόλο και τα μορατόρια που έχουν επιβληθεί στα δάνεια των πληττόμενων επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι η περίμετρος των δανείων που είναι σε μορατόρια ξεπέρασε τα 20 δισ., ενώ έχει αποφασιστεί να διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους ενώ σε κάποιους κλάδους όπως ο τουρισμός οι δόσεις των δανείων θα μείνουν παγωμένες μέχρι το τέλος του 2021.
Υπενθυμίζεται πως για το πρώτο τρίμηνο του 2020 τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα έλαβαν συνολικές προβλέψεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 800 εκατ. ευρώ αφορούσαν αποκλειστικά την πανδημία.
Ας σημειωθεί πως τις περισσότερες προβλέψεις έλαβαν το περασμένο τρίμηνο η Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα, ακολούθησε η AlphaBank και η Eurobank η οποία ωστόσο έχει προχωρήσει σημαντικά στην εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων της.
Λιγότερες προβλέψεις σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Σύμφωνα με την ΤτΕ οδείκτης κάλυψης των ΜΕΔ από προβλέψεις ανήλθε στο τέλος του 2019 σε 43,9% από 47,4% το 2018. Ειδικότερα, οι προβλέψεις που είχαν σωρευτικά σχηματίσει οι τράπεζες έως το τέλος του 2019 για την κάλυψη των ΜΕΔ ανέρχονται στο επίπεδο των 30,1 δισεκ. ευρώ έναντι 38,7 δισεκ. ευρώ στο τέλος του 2018. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στις σημαντικές διαγραφές και πωλήσεις που πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους.
Συνολικά επισημαίνεται ότι το επίπεδο του δείκτη κάλυψης των ΜΕΔ από προβλέψεις υπολείπεται του μέσου όρου των ευρωπαϊκών ομίλων μεσαίου μεγέθους σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του δ΄ τριμήνου του 2019.
Ο δείκτης κάλυψης των ΜΕΔ από εξασφαλίσεις στο τέλος του 2019 ανήλθε σε 55,7%, σημειώνοντας άνοδο σε σχέση με το τέλος του 2018 (53,4%). Ωστόσο, ο δείκτης κάλυψης ρυθμισμένων ΜΕΔ από εξασφαλίσεις ανέρχεται σε υψηλότερο επίπεδο, ήτοι 61,9% έναντι 57,6% στο τέλος του 2018.
Το σύνολο των ρυθμισμένων (forborne) δανείων ανήλθε στο τέλος του 2019 σε 38,6 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 22,9% των συνολικών δανείων έναντι 25,7% στο τέλος του 2018 (46,3 δισ. ευρώ). Εντούτοις, το 19,9% των ήδη ρυθμισμένων δανείων εμφανίζει καθυστέρηση άνω των 90 ήμερων, αμετάβλητο από το τέλος του 2018.