Τράπεζες: Μικρά “βήματα” για την υπογραφή ΣΣΕ

Τράπεζες: Μικρά “βήματα” για την υπογραφή ΣΣΕ
Τράπεζα istock

Η πλευρά των τραπεζών βελτίωσε την πρόταση της για αύξηση μισθών σε βάθος τριετίας κατά 4,75% ενώ οι εργαζόμενοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους.Ύστατη συνάντηση αύριο με ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Με μικρά βήματα σύγκλισης στα μισθολογικά θέματα συνεχίστηκε χθες η διαπραγμάτευση των εργαζομένων στις τράπεζες με τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων για την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Την ώρα που οι τραπεζοϋπάλληλοι προχώρησαν χθες σε προειδοποιητική πανελλαδική στάσης εργασίας, η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) κάθονταν στο τραπέζι των συζητήσεων με τις διοικήσεις των τραπεζών για πέμπτη συνεχή φορά χωρίς ωστόσο να προκύψει ούτε και χθες ουσιαστικό αποτέλεσμα με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για νέα συνάντηση αύριο.

Η πλευρά των τραπεζών βελτίωσε την πρόταση της για αύξηση μισθών σε βάθος τριετίας κατά 4,75% (υπενθυμίζεται ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με αρχική πρόταση για αυξήσεις 3% σε βάθος τριετίας), ενώ οι εργαζόμενοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να περιορίσουν τις απαιτήσεις τους από 12% που ήταν το αρχικό τους αίτημα, σε 8-9% σύμφωνα με τις προτάσεις που κατατέθηκαν κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής γραμματείας.

Πηγές της ΟΤΟΕ που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση αναγνωρίζουν την σύγκλιση που έχει επέλθει από την έναρξη της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ωστόσο πως οι διαφορές στα μισθολογικά ζητήματα παραμένουν ακόμη μεγάλες και ουσιαστικές, προαναγγέλλοντας ισχυρές και μαζικές κινητοποιήσεις.

Κατά τη συνάντηση αυτή, οι εκπρόσωποι των Τραπεζών επανήλθαν με τα ίδια επιχειρήματα σε σχέση με τη συγκυρία και με οριακά βελτιωμένη, αλλά εξίσου μη αποδεκτή πρόταση στα μισθολογικά θέματα.

«Η πρότασή τους για αυξήσεις σε ορίζοντα τριετίας, δεν αποκαθιστά τις σοβαρές απώλειες, που επί σειρά ετών υπέστησαν οι εργαζόμενοι του κλάδου, για να στηρίξουν μεταβατικά τις Τράπεζες στην πιο δύσκολη περίοδο», επιμένουν οι εργαζόμενοι και προσθέτουν ότι «είναι αδιανόητο οι Τράπεζες, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στις σημαντικότερες και ισχυρότερες επιχειρήσεις της χώρας, να απαιτούν από τους δικούς τους εργαζόμενους να χρηματοδοτήσουν – ξανά – τις επενδύσεις τους και να πληρώσουν – ξανά – τα σπασμένα της καλπάζουσας ακρίβειας».

Ρήτρα απασχόλησης

Την ίδια στιγμή, αμετακίνητη παραμένει η πλευρά των εργαζομένων και στην ανάγκη δέσμευσης των τραπεζών για την ύπαρξη ρήτρας προστασίας της απασχόλησης. «Ακόμη και αν βρεθεί η χρυσή τομή στο μισθολογικό ζήτημα, εάν δεν υπάρξει δέσμευση από πλευράς των τραπεζών για ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, είναι αδύνατον να υπάρξει συνολική συμφωνία για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο» προσθέτουν πηγές των εργαζομένων. Όπως αναφέρουν οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις και μετασχηματισμό της δομής και της λειτουργίας τους και να πραγματοποιούν συνεχώς απολύσεις.

Για την μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων θα ενημερωθούν σήμερα και οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των τραπεζών προκειμένου να καταθέσουν αύριο την τελική τους πρόταση.

Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ κάλεσε τους εκπροσώπους των Τραπεζών να προσέλθουν στη νέα συνάντηση με ουσιαστικά βελτιωμένες προτάσεις εξουσιοδοτώντας ταυτόχρονα την Εκτελεστική Γραμματεία να προχωρήσει σε παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, εάν και η επόμενη (6η) συνάντηση Διαπραγμάτευσης ΟΤΟΕ – Τραπεζών είναι άκαρπη.

Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών

Οι τραπεζοϋπάλληλοι επισημαίνουν ότι οι εργοδότες του κλάδου, αλλά και η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβουν σοβαρά υπόψη την ανάφλεξη του πληθωρισμού που πλήττει καίρια το εισόδημα των εργαζομένων. Τονίζουν επίσης ότι οι εργαζόμενοι, στη δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, έκαναν σκληρές θυσίες, στηρίζοντας ουσιαστικά τις τράπεζες, όταν αυτές είχαν απόλυτη ανάγκη. Σήμερα που οι τράπεζες βρίσκονται πλέον εκτός κρίσης και με θετικές προοπτικές για την πορεία τους – κάτι που επιβεβαιώνεται, όπως είπε η ΟΤΟΕ, από τα αποτελέσματα των τραπεζών, τις εκτιμήσεις ξένων οίκων και αναλυτών, αλλά και από τις δηλώσεις των διοικήσεων -, θα πρέπει να στηρίξουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους και να δείξουν έμπρακτα την Εταιρική Κοινωνική τους Ευθύνη.

Από την πλευρά τους, οι τράπεζες στέκονται στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του, ειδικά σε επίπεδο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων που θα επιβάρυναν εκ νέου τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ανέφεραν επίσης τις μεγάλες επενδύσεις που θα χρειαστεί να συνεχίσουν να κάνουν οι τράπεζες για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα