Τράπεζες: Μικρές ανάσες για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζες
Τράπεζες ISTOCK

Το Euribor 12μήνου, επιτόκιο αναφοράς για τον υπολογισμό των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, κλείνει τον Ιούλιο και για τέταρτο διαδοχικό μήνα πτωτικά.

Μικρές «ανάσες» για τέταρτο συνεχόμενη μήνα θα πάρουν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, καθώς παρά την «σφικτή» νομισματική πολιτική που, όπως όλα δείχνουν, θα υιοθετήσει μέχρι τέλος του έτους η ΕΚΤ, το Euribor 12 μηνών συνεχίζει την πτωτική του πορεία.

Όπως επισημαίνει υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή το Euribor 12μήνου, ο δείκτης που χρησιμοποιείται περισσότερο για τον υπολογισμό των στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, αναμένεται να κλείσει τον Ιούλιο με την τέταρτη διαδοχική μηνιαία πτώση του. Πρακτικά για στεγαστικά δάνεια 150.000 ευρώ για 25 χρόνια και με επιτόκιο Euribor συν 1% η εξοικονόμηση θα κυμανθεί από 600-800 ευρώ ετησίως

Με δύο συνεδριάσεις να απομένουν μέχρι το τέλος του μηνός, ο μηνιαίος μέσος όρος είναι γύρω στο 3,54%, κάτω από το 3,65% τον Ιούνιο, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω μειώσεις στις δόσεις των στεγαστικών δανείων σε ετήσια βάση. Μάλιστα, τα ημερήσια στοιχεία του Euribor υποχώρησαν την περασμένη Πέμπτη στο 3,481% και την Παρασκευή στο 3,426% – που είναι και το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023.

Εάν το Euribor 12μήνου κλείσει τον Ιούλιο στο 3,54% περίπου (μηνιαίος μέσος όρος), οι δόσεις των στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο θα γίνουν φθηνότερες και ενδεικτικά σημειώνει ότι ενα  χρόνο πριν -τον Ιούλιο του 2023- το Euribor ήταν στο 4,149% και τον Ιανουάριο του 2024 στο 3,609%.

Σε ότι αφοστά στην πορεία του από τις αρχές του χρόνου έχει ενδιαφέρον να τονιστεί ότι το Euribor ξεκίνησε τη χρονιά με 3,609% (μέσος όρος Ιανουαρίου) για να αυξηθεί στο 3,671% τον Φεβρουάριο και στο 3,718% τον Μάρτιο. Από εκείνη τη στιγμή, ξεκίνησε μια καθοδική πορεία με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο 3,703% τον Απρίλιο και διαμορφώθηκε στο 3,68% τον Μάιο και στο 3,65% τον Ιούνιο, λόγω των προβλέψεων για μείωση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τον Σεπτέμβριο η νέα μείωση

Για τον Σεπτέμβριο μεταφέρεται το ενδιαφέρον των δανειοληπτών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αναφορικά με το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού τους, καθώς όπως αναμένονταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στην τελευταία συνεδρίαση της.

Ως εκ τούτου το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης παραμένει σταθερό στο 4,25% και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων αμετάβλητα σε 4,50% και 3,75% αντιστοίχως.

Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ κράτησε «κλειστά τα χαρτιά της» αναφορικά με τις προθέσεις της Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική στο άμεσο μέλλον. Πάντως το βασικό σενάριο που έχουν υιοθετήσει αναλυτές και αγορές, είναι πως η επόμενη μείωση θα γίνει τον Σεπτέμβριο, ενώ εκτιμάται ότι θα γίνει και άλλη μία τον Δεκέμβριο.

Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ επισημαίνει ότι ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο διάστημα του επόμενου έτους, ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι υψηλές και ο πληθωρισμός των τιμών των υπηρεσιών αυξημένος, ενώ επαναλαμβάνει τη δέσμευση να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Έρχεται γενικευμένη μείωση των επιτοκίων

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική η ΤτΕ διατυπώνει την εκτίμησή της ότι ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος εισέρχεται σε περίοδο μείωσης των επιτοκίων δανεισμού μετά την έναρξη της διαδικασίας χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και με την υποστήριξη της πλεονάζουσας ρευστότητας στο σύστημα, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, καθώς η πρόσβαση στις αγορές διευκολύνεται λόγω της αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών ομίλων από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

«Με την έλευση των πρώτων μειώσεων των επιτοκίων πολιτικής της ΕΚΤ και την ενίσχυση των προσδοκιών για περαιτέρω υποχώρησή τους θα ενεργοποιηθούν δυνάμεις για γενικευμένη και συνεχή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στην ελληνική αγορά» επισημαίνεται σχετικά.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλλει καταλυτικά προς την κατεύθυνση ενίσχυση των ρυθμών πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα χρόνια, οδηγώντας σε μεγέθυνση του ενεργητικού των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η συνθήκη αυτή είναι αναγκαία για τη διατήρηση της κερδοφορίας τους στα πολυετή υψηλά της τελευταίας διετίας τουλάχιστον έως και το 2026, καθώς οι αναπόφευκτες απώλειες εσόδων λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων στο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο θα αναπληρωθούν τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος τους, από την αύξηση της συνολικής πίτας των χορηγήσεων, προσθέτει η ΤτΕ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα