Τράπεζες: Μικρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζες
Τράπεζες ISTOCK

Με τις επιχειρηματικές χορηγήσεις να αποτελούν την κύρια τραπεζική δραστηριότητα, ο ανταγωνισμός προς όφελος των δανειοληπτών, χτυπάει κόκκινο. Παραδείγματα για δάνεια προς επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Τις πρώτες μικρές “ανάσες” λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού τους παίρνουν τις τελευταίες εβδομάδες οι επιχειρήσεις όλων των μεγεθών, αξιοποιώντας τη διαπραγματευτική ισχύ που τους δίνει η έξαρση του τραπεζικού ανταγωνισμού στις επιχειρηματικές χορηγήσεις.

Σχεδόν στο σύνολό τους οι επιχειρήσεις, τόσο οι μεγάλες όσο και οι Μικρομεσαίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, έχοντας αντιληφθεί ότι ο ανταγωνισμός των τραπεζών για την επίτευξη των στόχων της πιστωτικής επέκτασης για το 2024 αυξάνεται διαρκώς, σπεύδουν από την πλευρά τους να διεκδικήσουν καλύτερους όρους δανεισμού.

“Είναι κοινό μυστικό”, τονίζει στο NEWS 24/7 υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, “ότι η καθίζηση της ζήτησης για δάνεια από τους ιδιώτες τα τελευταία τρίμηνα, έχει οξύνει τον ανταγωνισμό στο πεδίο των επιχειρηματικών χορηγήσεων, με τις πρώτες ορατές συνέπειες να αφορούν στη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους των πιστωτικών ιδρυμάτων στην συγκεκριμένη κατηγορία δανείων. Μάλιστα προσθέτει η ίδια πηγή η ‘πίεση’ που προκαλείται στο σύστημα είναι διπλή. Τόσο από τις ίδιες τις τράπεζες που κονταροχτυπιούνται για να πάρουν δανειακές συμβάσεις όλων των μεγεθών όσο και από τις επιχειρήσεις που για να προχωρήσουν στην υπογραφή των συμβάσεων πιέζουν για όσο το δυνατόν χαμηλότερα επιτόκια και αφού πρώτα λάβουν προσφορές από όλο το πιστωτικό σύστημα”.

Εκεί που ο τραπεζικός ανταγωνισμός έχει χτυπήσει “κόκκινο” είναι τα μεγάλα δανειοδοτικά σχήματα, στα οποία οι τράπεζες, προκειμένου να συμμετάσχουν, πιέζονται να προσφέρουν σημαντικά χαμηλότερα επιτόκια μειώνοντας το spread των δυνητικών πελατών τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα τελικά επιτόκια χορηγήσεων να καταγράφουν συνεχής αποκλιμάκωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα από τόκους στις νέες χορηγήσεις. Η τάση αυτή αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που το κόστος χρήματος στην ζώνη του ευρώ, παραμένει στα ύψη, λόγω της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, ενώ δεν διαφαίνονται άμεσα και οι πρώτες κινήσεις αποκλιμάκωσης από την ΕΚΤ.

Μάλιστα δεν λείπουν και περιπτώσεις που στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τραπεζών – μεγάλων εταιρικών πελατών, με έπαθλο χαμηλότερο περιθώριο κέρδους, βγαίνουν “ισχυρά” όπλα που περιλαμβάνουν ακόμη και “απειλές” αλλαγής τράπεζας.

Την ίδια στιγμή διαστάσεις σκληρού “παζαριού” έχουν πάρει οι διαπραγματεύσεις των τραπεζών με τις Μεσαίες και Μικρότερες Επιχειρήσεις. “Όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες περιστατικών αντίστοιχων με τις προθεσμιακές καταθέσεις του παρελθόντος με τα χρυσά επιτόκια”, τονίζει έταιρη τραπεζική πηγή. “Ατάκες όπως ‘τι επιτόκιο μου δίνεις για να μην φύγω ή για να έρθω‘, ακούγονται όλο και πιο συχνά τις τελευταίες εβδομάδες από μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες στα τραπεζικά υποκαταστήματα”, συμπληρώνει ο ίδιος. “Σε αυτές τις περιπτώσεις οι δανειολήπτες δεν εξετάζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, παρά μόνο το κόστος της δανειοδότησης. Έτσι, ακόμη και λίγες μονάδες βάσης είναι διατεθειμένοι να πάνε στον ανταγωνισμό, χωρίς δεύτερη σκέψη» τονίζει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου”, καταλήγει.

Η εικόνα της ΤτΕ

Την κατάσταση αυτή επιβεβαιώνουν και τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στα οποία φαίνεται, ότι παρά το γεγονός ότι τους προηγούμενους μήνες οι δείκτες euribor – αναφοράς κινήθηκαν ανοδικά λόγω των αποφάσεων της ΕΚΤ, τα επιτόκια στα νέα δάνεια μειώθηκαν.

Συγκεκριμένα, στα νέα δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο από το υψηλό του 7,18% το Μάρτιο του 2023 διαμορφώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο σε 6,23%. Υποχώρησε δηλαδή κατά 95 μονάδες βάσης, ενώ την ίδια περίοδο το euribor 1 μήνα αυξήθηκε κατά περίπου 50 μονάδες βάσης. Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα της μείωσης του μέσου spread σε αυτές τις δανειοδοτήσεις.

Στα νέα δάνεια προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις το μέσο ετησιοποιημένο κόστος έπιασε το υψηλό του το Αύγουστο, και διαμορφώθηκε σε 6,40%. Στον τελευταίο μήνα του 2023 είχε διαμορφωθεί στο 5,93%, χαμηλότερα κατά 47 μονάδες βάσης έναντι ανόδου του euribor 1 μήνα κατά 30 μονάδες το ίδιο διάστημα.

Η εικόνα αυτή παρατηρείται στα δάνεια τόσο των μεγάλων, όσο και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ειδικά στις τελευταίες, στα προϊόντα τακτής λήξης, το μέσο επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 6,12% τον περασμένο Αύγουστο και υποχώρησε στο 5,95% το Δεκέμβριο του 2023.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα