Τράπεζες: Νέα “Γέφυρα” για δανειολήπτες που επιβαρύνονται από την αύξηση των επιτοκίων
Κυβέρνηση και τράπεζες προχωρούν στον σχεδιασμό ενός μηχανισμού επιδότησης μέρους της μηνιαίας δόσης όσων έχουν επιβαρυνθεί από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στα πρότυπα των προγραμμάτων Γέφυρα 1 και 2.
- 24 Νοεμβρίου 2022 06:20
Τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών που θέλουν την κυβέρνηση και τις τράπεζες να σχεδιάζουν πρόγραμμα για την στήριξη των δανειοληπτών που έχουν επιβαρυνθεί από την αύξηση των επιτοκίων, επιβεβαίωσε την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Πρωθυπουργός άφησε ορθάνοικτο παράθυρο για τη στήριξη των συνεπών δανειοληπτών εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους δανεισμού τονίζοντας ότι «έχουμε πολλούς τρόπους να βοηθήσουμε δανειολήπτες σε δυσκολία ώστε να εξυπηρετούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να αποπληρώνουν τα δάνεια.
Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας κατά τη διάρκεια ομιλίας τους σε οικονομικό συνέδριο ζήτησε από τις τράπεζες να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές για την ταχεία υλοποίηση ρυθμίσεων οφειλών μέσω του νέου και σύγχρονου εξωδικαστικού μηχανισμού, ώστε να θωρακιστούν επαρκώς ενάντια στους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και να δείξουν ευαισθησία στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Τραπεζικά στελέχη επιβεβαιώνουν ότι η κουβέντα για την στήριξη των δανειοληπτών από την απότομη άνοδο των επιτοκίων έχει ανοίξει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ενώ ήδη η ισπανική κυβέρνηση και οι τράπεζες της χώρας ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης των στεγαστικών δανείων, όπως η παράταση αποπληρωμής για περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευάλωτα νοικοκυριά και η παροχή βοήθειας σε οικογένειες της μεσαίας τάξης.
Οδηγός τα Γέφυρα 1 και 2
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε συνεργασία με τις τράπεζες προχωρά στον σχεδιασμό ενός μηχανισμού επιδότησης μέρους της μηνιαίας δόσης των δανειοληπτών που έχουν επιβαρυνθεί από τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων στα πρότυπα των προγραμμάτων Γέφυρα 1 και Γέφυρα 2 .
Ουσιαστικά θα επιδοτούνται οι μηνιαίες δόσεις στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων εταιρειών, προκειμένου να σβήσουν σε μεγάλο βαθμό οι επιβαρύνσεις που έχουν σημειωθεί εξαιτίαςτης ανόδου των επιτοκίων από τις τρείς μέχρι στιγμής – έπεται και συνέχεια – αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από την ΕΚΤ.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες στην συζήτηση έχουν μπει και οι Θεσμοί με τα πρώτα μηνύματα να είναι θετικά καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενθαρρύνει τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να λαμβάνουν μέτρα που στοχεύουν στην ελάφρυνση των βαρών κυρίως των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε αρχικές διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το πώς θα μπορούσαν να στηριχθούν οι δανειολήπτες μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ποιους θα αφορά
Τα τραπεζικά επιτελεία επεξεργάζονται ήδη τα δεδομένα που έχουν στην διάθεσή τους και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να στείλουν τις προτάσεις τους στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, η κρατική επιδότηση του επιπλέον κόστους της δόσης που προέκυψε από την αύξηση των επιτοκίων θα αφορά:
- δανειολήπτες που έχουν δάνειο με υποθήκη την πρώτη κατοικία.
- ενήμερα δάνεια και υπό προϋποθέσεις μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.
Σημειώνεται επίσης ότι οι κρατικές επιδοτήσεις δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ καθώς θα ισχύουν μόνο για τις τρέχουσες δόσεις από τη στιγμή που θα ισχύσει το μέτρο.
Θα επιδοτείται το ποσό της δόσης που θα προκύπτει από την αύξηση των δανείων από τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με τη δόση του μήνα που θα εφαρμοστεί το μέτρο. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εάν η εφαρμογή του προγράμματος ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023, το κράτος θα επιδοτήσει τη διαφορά της μηνιαίας δόσης όπως αυτή έχει μεταβληθεί από τον Ιούλιο μέχρι τον Ιανουάριο.
Οι επιδοτήσεις θα είναι κλιμακωτές, ενώ θα θα υπάρχει περίοδος επιτήρησης των δανειοληπτών μετά τη λήξη του προγράμματος. Έτσι όσοι δανειολήπτες λάβουν την κρατική ενίσχυση, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά το δάνειο τους για ένα διάστημα μετά τη λήξη του προγράμματος καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να επιστρέψουν το σύνολο των ενισχύσεων που έχουν λάβει.
Όσοι τέλος έχουν δάνεια σε καθυστέρηση, θα μπορούν να τα ρυθμίσουν ή να πληρώσουν τις δόσεις που οφείλουν και στη συνέχεια να μπουν και εκείνοι στο πρόγραμμα.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις