Τράπεζες: Νέο πεδίο ανταγωνισμού για την αξιοποίηση των καταθέσεων

Τράπεζες: Νέο πεδίο ανταγωνισμού για την αξιοποίηση των καταθέσεων
shutterstock

Η έκρηξη των καταθέσεων πυροδοτεί νέα «μάχη» μεταξύ των τραπεζών οι οποίες ετοιμάζονται, σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και τις ασφαλιστικές εταιρείες, να διαθέσουν νέα γενιά αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων

Ένα νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών πυροδοτεί η εκτίναξη των καταθέσεων καθώς αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα, η μάχη στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα θα μεταφερθεί στη διάθεση εναλλακτικών επενδυτικών και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν νέα γενιά αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων, σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και τις ασφαλιστικές εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζονται.

Καταλύτης των εξελίξεων στο συγκεκριμένο μέτωπο είναι η σημαντική μεγέθυνση που καταγράφει η εγχώρια αποταμιευτικής βάση καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις που διατηρούν οι επιχειρήσεις στις τράπεζες κατέγραψαν τον Αύγουστο νέα εκτίναξη κατά 1,4 δις. ευρώ με αποτέλεσμα η ρευστότητα να ανέλθει στα 41,7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 36,3 δισ. ευρώ είναι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή χωρίς τις καταθέσεις των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και αποτελεί ιστορικό ρεκόρ δεκαετίας.

Μαζί με τις καταθέσεις των νοικοκυριών, οι αποταμιεύσεις των οποίων στις τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 94 εκατ. ευρώ, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ανήλθαν στα τέλη Αυγούστου στα 173,4 δισ. ευρώ, επίπεδο που είχε να καταγραφεί από το 2011.

Ειδικά από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, η συνολική αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα ανέρχεται σε 30 δισ. ή 21%. Το εν λόγω ποσό κατανέμεται σχεδόν ισομερώς στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αναλυτικά, οι καταθέσεις των νοικοκυριών ενισχύθηκαν κατά €14,8 δισεκ. ή 12,7% και των επιχειρήσεων κατά 15,2 δισ. ή 57,5%.

Φυγή από τις προθεσμιακές

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα νοικοκυριά εγκαταλείπουν μαζικά πλέον τις προθεσμιακές καταθέσεις με νέες εκροές 855 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο, διαμορφώνοντας το επίπεδο των τοποθετήσεων σε δεσμευμένους λογαριασμούς στα 30,7 δισ. ευρώ από 31,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Αντίθετα τα υπόλοιπα των καταθέσεων στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου αυξήθηκαν κατά 674 εκατ. ευρώ και ανήλθαν στα 75,4 δισ. ευρώ και αιτία είναι η υποχώρηση των αποδόσεων στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Η πλεονάζουσα ρευστότητα στην οικονομία αποδίδεται στα μέτρα στήριξης της οικονομίας ύψους 42 δισ. ευρώ από τα οποία 9 δισ. ευρώ είναι η «επιστρεπτέα» προκαταβολή – οποία δεν θα επιστραφεί

Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Τράπεζα θα λανσάρει νέες αποταμιευτικές επενδυτικές λύσεις. Ανάμεσα σε αυτές θα περιλαμβάνονται τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα που θα δημιουργηθούν με τη CVC Partners, στο πλαίσιο της συμφωνίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Προς την ίδια κατεύθυνση έχει ήδη ξεκινήσει να κινείται ο ανταγωνισμός, με την Alpha Bank να αξιοποιεί τη συνεργασία της με τη Generali και να θέτει στόχους για επαναλαμβανόμενα έσοδα ανά τρίμηνο.

Το ίδιο ισχύει για την Τράπεζα Πειραιώς μέσω της συνεργασίας της με την ΑΕΔΑΚ της και την ασφαλιστική εταιρεία Ergo.

Η Eurobank έχει ήδη δημουργήσει το εργαλείο Model Portfolio αλλά και τις εναλλακτικές για επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Παράλληλα σε συνεργασία με την θυγατρική ΑΕΔΑΚ και την Eurolife FF η Ασφαλιστική θα εισέλθει στον ανταγωνισμό με νέα εργαλεία και προϊόντα.

Ενισχυτικά στην μάχη του ανταγωνισμού οι τράπεζες θα «ρίξουν» και τις μονάδες private banking και wealth management σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να προσεγγίσουν τις μεγάλες καταθέσεις.

Μείγμα αμοιβαίων κεφαλαίων και τραπεζοασφαλειών

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σχεδιάζουν και ετοιμάζονται να διαθέσουν άμεσα στην αγορά νέα γενιά αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων, σε συνεργασία με τις εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) και τις ασφαλιστικές εταιρείες, με τις οποίες συνεργάζονται. Στόχος, η δημιουργία εσόδων από προμήθειες και η αξιοποίηση των συνεργειών από τραπεζοασφαλιστικά προϊόντα, και ταυτόχρονα η αξιοποίηση των διαθέσιμων ψηφιακών καναλιών (internet & mobile banking).

Πρόκειται για σύνθετα επενδυτικά και αποταμιευτικά προϊόντα, τα οποία θα συνδυάζουν αμοιβαία κεφάλαια και τραπεζοασφάλειες. Η δημιουργία και το λανσάρισμα των προϊόντων αυτών θα συνοδεύεται και από εργαλεία που θα βοηθούν τους αποταμιευτές να δημιουργούν εξατομικευμένα χαρτοφυλάκια. Αυτά τα προϊόντα θα υπόσχονται αρκετά υψηλότερες αποδόσεις από τις καταθέσεις, ενώ δεν θα φέρουν το ρίσκο που έχουν, πχ οι μετοχές.

Επίσης, εκτός από τις τυποποιημένες λύσεις που θα είναι διαθέσιμες για τους καταθέτες, θα προσφέρονται εργαλεία μέσω του e-banking και μέσω κινητών για εξατομίκευση του “καλαθιού” ανάλογα με το επενδυτικό προφίλ και τις ανάγκες κάθε αποταμιευτή (πχ, μικρό ρίσκο, μακροχρόνια επένδυση, δημιουργία κεφαλαίου για σπουδές παιδιών, κά).

Μεγάλο βάρος θα ρίξουν οι τράπεζες στην ενίσχυση της διαθέσιμης υπηρεσίας του online ή remote τραπεζικού συμβούλου, ο οποίος θα έρχεται σε επαφή με τον καταθέτη μέσω τηλεδιάσκεψης, τηλεφώνου ή ραντεβού σε κατάστημα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα