Τράπεζες: Νέος γύρος εξελίξεων σε Παγκρήτια και Attica Bank

Τράπεζες: Νέος γύρος εξελίξεων σε Παγκρήτια και Attica Bank
Παγκρήτια Τράπεζα facebook @pancretabank

Η απόφαση του Μ. Σάλλα να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας και η αναζήτηση από την Ellington συμμάχων για την Attica Bank πυροδοτούν νέο γύρο εξελίξεων στις μη συστιμικές τράπεζες.

Την δρομολόγηση ουσιαστικών εξελίξεων τις επόμενες εβδομάδες στο χώρο των μη συστιμικών τραπεζών, πυροδότησε την περασμένη Παρασκευή η απόφαση του έμπειρου τραπεζίτη Μιχάλη Σάλλα να συμμετέχει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας, η οποία τρέχει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα ο Μιχάλης Σάλλας ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Lyktos Participations στην ΑΜΚ, διατηρώντας το ποσοστό συμμετοχής της (20%) και τον ρόλο της ως Βασικού Μετόχου και Στρατηγικού Επενδυτή. Ως Πρόεδρος του Lyktos Group, ο Μ. Σάλλας επεσήμανε την επιδίωξή του να συμβάλλει περαιτέρω ουσιαστικά για την ανάπτυξη της Παγκρήτιας Τράπεζας και της κρητικής οικονομίας, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της εξυπηρέτησης της επιχειρηματικής κοινότητας, με την επέκταση της Παγκρήτιας στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι η δέσμευση Σάλλα να μπει στην ΑΜΚ, ύψους 98,7 εκατ. ευρώ, της Παγκρήτιας δημιουργεί ασφάλεια για την κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου και καθιστά πιο ευχερή για την Διοίκηση της Τράπεζας τη διαπραγμάτευση με τους υποψήφιους ειδικούς επενδυτές (εφοπλιστές, επιχειρηματίες και funds) με τους οποίους θα εντείνει τις επαφές το προσεχές δεκαήμερο. Σημειώνεται ότι ο Μιχ. Σάλλας απείχε από την ενάσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης στην πρώτη φάση της ΑΜΚ, των εγγραφών υφιστάμενων μετόχων, που έληξε στις 11 Οκτωβρίου.

Ποιοι συμμετείχαν στην ΑΜΚ

Στο στάδιο αυτό η ΑΜΚ καλύφθηκε κατά ποσοστό 35,24%, συγκεντρώνοντας περίπου 34,78 εκατ. ευρώ. Η επιτυχής ολοκλήρωση της ΑΜΚ θα επιτρέψει την υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης της Παγκρήτιας Τράπεζας. Το πλάνο αυτό περιλαμβάνει τόσο ενέργειες εξυγίανσης του ισολογισμού, όσο και δράσεις οργανικής αλλά και μη οργανικής ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για την απόκτηση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της HSBC στην Ελλάδα και της συγχώνευσης με την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Στην αύξηση συμμετείχε η Εθνική Τράπεζα, που κατείχε ήδη ποσοστό 7,17%, αλλά και οι τρεις συστημικές τράπεζες Alpha, Eurobank (συμμετείχε με ποσοστό 3,8%) και Τράπεζα Πειραιώς που συνεισέφεραν συνολικά – μαζί με την Εθνική – 15,5 εκατ. ευρώ. Κατά το στάδιο των προεγγραφών, όπως ανακοίνωσε η Παγκρήτια Τράπεζα συμμετείχε και η εταιρεία Green Hydepark investment, η οποία προέβη στην απόκτηση ποσοστού 7,9% επί του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η Green Hydepark investment που εδρεύει στην Λευκωσία της Κύπρου είναι συμφερόντων του εφοπλιστή Μουνδρέα και συμμετείχε στην ΑΜΚ εξαγοράζοντας τα δικαιώματα που είχε στην Παγκρήτια ο Θ. Αγγελόπουλος μέσω της Alpha Ocean Developments.

Σε αναζήτηση συμμάχων για την Attica Bank η Ellington

Στο μέτωπο της Attica Bank, οι μέτοχοι έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 490 εκατ. ευρώ και εν συνεχεία έκδοση χρηματοπιστωτικών μέσων (π.χ. ΜΟΔ ή warrants) μέσω του οποίου το σχήμα Ellington – ΤΜΕΔΕ θα ανεβάσει το ποσοστό του στα επίπεδα του 60%.

Στην αύξηση κεφαλαίου, το ΤΧΣ θα καλύψει περίπου 330 εκατ. ευρώ και το σχήμα Ellington/ΤΜΕΔΕ περίπου 130 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό που θα καλύψει το ΤΧΣ ανέρχεται στο 67,3%, ενώ Ellington/ΤΜΕΔΕ θα καλύψουν το 26,5% της ΑΜΚ, αλλά το επακριβές ποσοστό συμμετοχής του καθενός θα φανεί μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2022.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες της αγοράς θέλουν την Ellington να βρίσκεται σε νέο διερεύνησης αγοράς, με αντικείμενο την αναζήτηση συνεπενδυτών για την αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank, ώστε να διευρύνει το υφιστάμενο σχήμα με το ΤΜΕΔΕ βάζοντας και άλλο παίκτη.

Το τρίπτυχο της νέας διοίκησης

Παράλληλα με την αύξηση κεφαλαίου η διοίκηση της τράπεζας έχει καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο που βασίζεται σε τρεις πυλώνες – τον εξορθολογισμό του δικτύου, την ανάπτυξη του wholesale banking και την αξιοποίηση στρατηγικών συμμαχιών – προκειμένου η τράεπζα να επιστρέψει στην κερδοφορία μετά από μία 11ετία καταγραφής ζημιών.

Πιο αναλυτικά, το business plan που υποβλήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), συνοδευόμενο από τη συμφωνία των βασικών μετόχων (Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ΤΜΕΔΕ και Ellington) για την κεφαλαιακή στήριξη, ύψους 490 εκατ. ευρώ, αναμένεται να επιστρέψει αυτή την εβδομάδα στα χέρια της διοίκησης της Attica Bank, με παρατηρήσεις από πλευράς του επόπτη.

Στο επιχειρηματικό σχέδιο, πάντως, καθίσταται σαφές πως η κερδοφορία της Attica Bank θα μπορούσε να προκύψει από:

Ενέργειες αναδιάρθρωσης, συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024: Ειδικότερα, η τράπεζα θα προβεί σε περαιτέρω εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων της που σήμερα ανέρχονται σε 49 (σ.σ. στόχος της διοίκησης είναι η Attica Bank να διατηρήσει αποτύπωμα σε όλη την Ελλάδα).

Διεύρυνση των υφιστάμενων πηγών εσόδων: «Το βασικό πρόβλημα της τράπεζας είναι ότι δεν παράγει έσοδα. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται η ενίσχυση της σχέσης που έτσι κι αλλιώς υπάρχει με τα Επιμελητήρια της χώρας μέσω του ΤΜΕΔΕ με την προσφορά προϊόντων που θα είναι ανταγωνιστικά προς τα μέλη τους.

Στρατηγικές συμμαχίες: Η Attica Bank προσδίδει ιδιαίτερη έμφαση στη σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, όπως επετεύχθη με την επιτυχή συνεργασία με τον Όμιλο Interamerican. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της τράπεζας εξετάζει συνέργειες αφενός, στο κομμάτι των πληρωμών, καρτών και αφετέρου, στα POS.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα