Τράπεζες: Παίρνουν από το Δημόσιο την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων
Την καταβολή των προνοιακών επιδομάτων, μέσω προπληρωμένων καρτών, αναλαμβάνουν οι τράπεζες. Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ΥΠΟΙΚ και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Το φθινόπωρο ο σχετικός διαγωνισμός.
- 27 Ιουνίου 2022 06:16
Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προκειμένου να αναλάβουν την καταβολή της πλειονότητας των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, μέσω προπληρωμένων καρτών, βρίσκονται οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι μια σειρά επιδομάτων, μεταξύ των οποίων τα επιδόματα τέκνων, το επίδομα γέννησης, τα επιδόματα ανεργίας, κ.α. να καταβάλονται από το ερχόμενο Φθινόπωρο μέσω προπληρωμένης κάρτας κι όχι με την κατάθεση μετρητών σε λογαριασμό.
Ειδικότερα, η πληρωμή της πλειονότητας των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) θα γίνεται με προπληρωμένες κάρτες, ενώ σήμερα μόνο το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (πρώην ΚΕΑ) πληρώνονται από τον ΟΠΕΚΑ μέσω κάρτας και ο δικαιούχος μπορεί να κάνει ανάληψη μετρητών μόνο για το μισό ποσό. Όλα τα υπόλοιπα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ πληρώνονται μέσω κατάθεσης σε λογαριασμό του δικαιούχου.
Όλο αυτό το καθεστώς θα αλλάξει και ήδη οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τους επικεφαλής τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και του Ψηφιακής Διακυβέρνησης και φυσικά του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να καταλήξουν στους όρους και τις λεπτομέρειες του σχετικού διαγωνισμού, η προκήρυξη του οποίου τοποθετείται μέσα στο ερχόμενο Φθινόπωρο.
Στόχος η διαφάνεια
Όπως εξηγούν στο NEWS247 έμπειρα τραπεζικά στελέχη «το μέχρι σήμερα μοντέλο πληρωμής των κοινωνικών επιδομάτων έχει δείξει στην πράξη ότι λειτουργεί σε συνθήκες αδιαφάνειας, καθώς άνοιγε την πόρτα στους δικαιούχους σε αδήλωτες και σκιώδεις συναλλαγές, όπως χρήση ροζ τηλεφωνικών γραμμών και διαδικτυακού τζόγου.
Με το πέρασμα των συγκεκριμένων συναλλαγών στις τράπεζες, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, θα βελτιωθεί η διαφάνεια των συναλλαγών που γίνονται από δικαιούχους επιδομάτων καθώς θα υπάρχει καταγραφή στο πού και για ποιόν σκοπό δαπανώνται αυτά τα κρατικά επιδόματα, ενώ θα δοθούν πρόσθετα κίνητρα στους χρήστες των προπληρωμένων καρτών.
Για παράδειγμα μια σημαντική αλλαγή που θα φέρει η πληρωμή των επιδομάτων μέσω των προπληρωμένων καρτών θα είναι ότι οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται σε POS ή με χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, ενώ παράλληλα θα επιβληθεί όπως είναι φυσικό και όριο στα μετρητά που θα μπορούν να αποσύρουν οι δικαιούχοι χρησιμοποιώντας τις προπληρωμένες κάρτες.
Με αυτό των τρόπο – ηλεκτρονικές συναλλαγές και περιορισμένη χρήση μετρητών – θα επιτευχθεί και μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης των επιδομάτων από τους δικαιούχους. Μάλιστα εξετάζεται και το ενδεχόμενο η προπληρωμένη κάρτα να «χτυπάει» στην περίπτωση που ο δικαιούχος της επιχειρήσει να πληρώσει επικίνδυνη ή απαγορευμένη δαπάνη.
Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης
Προφανώς και το νέο μοντέλο πληρωμής των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων απαιτεί την συμβολή των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία εκτός όλων των άλλων, θα πρέπει να αναλάβουν τις προδιαγραφές των νέων καρτών, την έκδοση και διανομή τους. Μάλιστα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το κόστος για όλα τα παραπάνω εκτιμάται ότι οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες θα πρέπει να λάβουν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, μόνο για το πρώτο χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης, ένα ποσό της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ.
Η αλλαγή αυτή αποτελεί προαπαιτούμενο για την αποδέσμευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο δεσμεύσεων, το οποίο έχει ενσωματωθεί στο εγκεκριμένο από την Ε.Ε. πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, «η πλειονόητα των κοινωνικών επιδομάτων θα πρέπει να πληρώνονται μέσω προπληρωμένων καρτών».
Όπως αναφέρεται, το ελληνικό κράτος δαπανά περίπου 3% του ΑΕΠ σε κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα ανεργίας και η συντριπτική πλειονότητά τους πληρώνονται με τη μορφή της κατάθεσης σε λογαριασμό. Η Ελλάδα, τονίζεται, έχει πολύ μεγάλο κενό στις εισπράξεις του ΦΠΑ, γύρω στο 30% και για να καταπολεμηθεί καλύτερα η φοροδιαφυγή θα πρέπει να αρχίσουν να πληρώνονται τα περισσότερα επιδόματα μέσω προπληρωμένων καρτών. Σύσταση για την διεύρυνση της χρήσης της προπληρωμένης τραπεζικής κάρτας και σε άλλα προνοιακά επιδόματα συμπεριλαμβάνονταν και στην έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις