Τράπεζες: “Πεδίο μάχης” τα σταθερά επιτόκια στεγαστικών δανείων

Τράπεζες: “Πεδίο μάχης” τα σταθερά επιτόκια στεγαστικών δανείων
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας EUROKINISSI

Το μονόπλευρο ενδιαφέρον των υποψήφιων δανειοληπτών για στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου οξύνει τον τραπεζικό ανταγωνισμό. Τα «όπλα» των τραπεζών με στεγαστικά … 30 ετών και η συγκράτηση του spread. Όλα τα προϊόντα

Στο «πεδίο» της στεγαστικής πίστης και ιδιαίτερα στο κομμάτων των σταθερών επιτοκίων αναμένεται να δοθεί η επόμενη μεγάλη «μάχη» μεταξύ των εγχώριων συστημικών τραπεζών καθώς τα συγκεκριμένα δάνεια αποτελούν αυτή την περίοδο το πλέον δημοφιλές προϊόν από τους υποψήφιους δανειολήπτες.

Όπως εξηγεί επικεφαλής στεγαστικής πίστης συστημικής τράπεζας, η συντριπτική πλειοψηφία των δανειοληπτών στρέφεται στα σταθερά επιτόκια όταν παλαιότερα 80% – 90% των στεγαστικών ήταν με κυμαινόμενο επιτόκιο, προκειμένου να «κλειδώσει» τον επιτοκιακό κίνδυνο. Ιδιαίτερα επιλέγουν τα προγράμματα εκείνα που περιλαμβάνουν σταθερό επιτόκιο από 3 έως 5 έτη και για το υπόλοιπο της χρονικής διάρκειας επιλέγουν κυμαινόμενο.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν σταθερή δόση για όσο χρονικό διάστημα εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα και εκμεταλλεύονται τις προβλέψεις βάσει των οποίων η νομισματική πολιτική θα χαλαρώσει σε βάθος 3ετίας. Μάλιστα πρόκειται για το σύνολο σχεδόν των νέων δανειοληπτών καθώς η νέα τάση συναντάται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο 95% της ζήτησης.

Η όξυνση του ανταγωνισμού έχει αρχίσει μάλιστα να κάνει την εμφάνισή του καθώς οι ελληνικές τράπεζες, πρωτοτυπώντας σε παγκόσμιο επίπεδο, χορηγούν στεγαστικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο σε διάρκειες μέχρι και 30 έτη, όταν η πρακτική των ξένων τραπεζών είναι σταθερά επιτόκια για πολύ μικρή αρχική περίοδο, συνήθως για 1 έτος, και στη συνέχεια κυμαινόμενο.

Την ίδια στιγμή και σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα την ζήτηση για στεγαστικά δάνεια οι τράπεζες επιχειρούν από την πλευρά τους να συγκρατήσουν – κατά το δυνατόν – το κόστος δανειοδότησης στα περισσότερα προγράμματα. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα οποία το μέσο σταθερό επιτόκιο στη 10ετία ανήλθε σε 3,47%, μόλις 45 μονάδες βάσης πάνω από τα επίπεδα του Ιουλίου 2022. Η πολιτική

αυτή έχει σαν συνέπεια τα προγράμματα σταθερών δόσεων να παραμένουν πρώτη επιλογή καθώς από τον περασμένο Νοέμβριο το 65% των νέων δανείων έχει χορηγηθεί με σταθερό επιτόκιο.

Που θα φτάσουν τα επιτόκια

Στο ερώτημα που θα φθάσουν τα επιτόκια και κατ’ επέκταση οι δόσεις των στεγαστικών δανείων, η ίδια πηγή προσθέτει ότι οι δανειολήπτες κυμαινόμενου επιτοκίου μπορεί να δουν τελικά επιτόκια ακόμη και υψηλότερα του 6,50%, ήτοι κατά 150 μονάδες βάσης από τα ήδη υψηλά τρέχοντα επίπεδα, μέχρι τα μέσα του 2024. Βεβαίως, μετά την τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ και την Credit Suisse και όσο παραμένει η αναταραχή, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο οι κεντρικές τράπεζες να κατεβάσουν ταχύτητα στις αυξήσεις επιτοκίων, μετριάζοντας την τελική επίπτωση στα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών δανείων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα το μέσο σταθερό επιτόκιο των στεγαστικών δανείων διαμορφώνεται στην περιοχή του 6% και το μέσο κυμαινόμενο κοντά στο 5,5%-6% (σ.σ. μετά και την τελευταία αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης), με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα φθάσει στο 6,5% μέχρι και τον Ιούλιο, ανάλογα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ενδεικτικά σήμερα, με το Euribor τριμήνου να έχει πιάσει το 3% και το τελικό κυμαινόμενο επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου να διαμορφώνεται με το περιθώριο στο 5,50%, η δόση π.χ. για δάνειο 100.000 ευρώ:

  • με λήξη στη 15ετία ανεβαίνει στα 823 ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 151 ευρώ από την έναρξη της ανόδου των επιτοκίων,
  • στην 20ετία στα 695 ευρώ αυξημένη κατά 159 ευρώ για το ίδιο διάστημα και
  • στην 30ετία στα 575 ευρώ ήτοι αυξημένη κατά 325 ευρώ.

Τα επιτόκια ανά τράπεζα

Υπ’ αυτές τις συνθήκες τα σταθερά επιτόκια που δίνουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαμορφώνονται ως εξής: Το σταθερό επιτόκιο της Alpha Bank για τα πρώτα 5 έτη διαμορφώνεται στο 3,60%, για τα 10 έτη στο 4%, για τα 15 στο 4,20% και για τα 20 έτη στο 4,60%.Τα επιτόκια της Τράπεζας προσαυξάνονται κατά 0,30% σε περίπτωση που χρηματοδοτείται άνω του 60% της εκτιμώμενης αξίας του ακινήτου. Μετά τη λήξη της σταθερής περιόδου εφαρμόζεται κυμαινόμενο επιτόκιο βασισμένο στο Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 2% – 2,50%.

Τα σταθερά επιτόκια της Τράπεζας Πειραιώς για 3 έως 30 έτη κινούνται από 3,35% έως 4,80%. Το κυμαινόμενο επιτόκιο που εφαρμόζεται στην υπόλοιπη διάρκεια του δανείου είναι Euribor μηνός συν περιθώριο 1,90% έως 2,85%.

Το σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια της Eurobank διαμορφώνεται στο 3,10%, για 5 χρόνια στο 3,60%, για 10 χρόνια στο 4%, για 15 χρόνια στο 4,20%, για 20 χρόνια στο 4,40%, για 25 χρόνια στο 4,50% και για 30 χρόνια στο 4,70%. Μετά τη λήξη της σταθερής περιόδου εφαρμόζεται κυμαινόμενο επιτόκιο βασισμένο στο Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 0,75% – 2,50%.

Το σταθερό επιτόκιο για 10 έτη της Εθνικής Τράπεζας διαμορφώνεται από 3,80% έως 4,20%, το σταθερό για 15 έτη από 4,05% έως 4,45%, για 20 έτη από 4,30% έως 4,60%, για 25 έτη από 4,45% έως 4,75% και για 30 έτη από 4,60% έως 4,90%. Μετά τη λήξη της σταθερής περιόδου εφαρμόζεται κυμαινόμενο επιτόκιο βασισμένο στο Euribor τριμήνου προσαυξημένο κατά 3,30% – 3,75%.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα