Τράπεζες: Πως θα δώσουν φθηνό χρήμα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

Τράπεζες: Πως θα δώσουν φθηνό χρήμα στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Τράπεζες Shutterstock

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια των τραπεζών είναι τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, του Ταμείου Ανάκαμψης, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και οι συνεργασίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το European Investment Fund (EIF) και η EBRD.

Δάνεια της τάξης των 2 δις. ευρώ σχεδιάζουν να διαθέσουν προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις κατά την διάρκεια του 2023 οι συστιμικές τράπεζες αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν στην διάθεσή τους.

Όπως εξηγεί κορυφαία τραπεζική πηγή «η χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της στρατηγικής μας για την τρέχουσα χρονιά και σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας τους πόρους που χρειάζεται για καταστεί βιώσιμη και ανταγωνιστική».

Για παράδειγμα η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς σε χθεσινή εκδήλωση για το νέο ΕΣΠΑ 2021 – 2027 ανέφερε ότι το έτος 2022, το μερίδιο αγοράς στις χρηματοδοτήσεις ΜμΕ υπερέβη το 33% στο σύνολο και το 45% ειδικότερα για τα χρηματοδοτικά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα επενδυτικού χαρακτήρα. Το συνολικό ποσό για το ίδιο έτος, που εκταμιεύθηκε προς τις ΜμΕ ανήλθε συνολικά στα €651 εκ. με πιστωτική επέκταση και στα €440 εκ., ειδικότερα για τα συγχρηματοδοτούμενα χρηματοδοτικά. Το ποσοστό εγκρισιμότητας των αιτημάτων δανείων που υποβλήθηκαν προς αξιολόγηση άγγιξε το 70%.

Για εφέτος η τράπεζα Πειραιώς στοχεύει σε καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενη κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων προς μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, με… μοχλούς το ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στην ίδια εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου ανέφερε ότι «ειδικά την τρέχουσα περίοδο, με πόρους που υπερβαίνουν τα €26 δισ., το ΕΣΠΑ αναμένεται να παράσχει καταλυτική ώθηση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους και την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, ενώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης η ελληνική οικονομία ενισχύεται με κεφάλαια που υπερβαίνουν τα €32 δισ. Ουσιαστικά βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή ευκαιρία για τη χώρα καθώς ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους σχεδόν €60 δισ. είναι διαθέσιμα για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να υποστηρίξουν τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων σε ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές και δυναμικό παραγωγικό μοντέλο».

Πέφτει 1 δις στην αγορά μέσω του νέου ΕΣΠΑ

Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια των τραπεζών είναι τα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και φυσικά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που έχει ανοίξει τις πύλες του τόσο για τις μικρομεσαίες όσο και τις μικρές επιχειρήσεις, προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια για το σκέλος που προέρχεται από το Ταμείο.

Ήδη η χώρα αιτήθηκε τη διεκδίκηση επιπλέον πέντε δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και αρμόδιο για την προετοιμασία και το συντονισμό της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, να σημειώνει χαρακτηριστικά: «Με το αίτημα των επιπλέον πέντε δισ. ευρώ που διεκδικούμε από το Ταμείο Ανάκαμψης ανταποκρινόμαστε στην αυξανόμενη ζήτηση που καταγράφεται για επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας».

Το νέο ΕΣΠΑ, μέσα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και τις δύο δράσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την πράσινη μετάβαση συνολικού ύψους 1 δις. ευρώ που είναι ήδη διαθέσιμες για τις ΜμΕ, ανοίγει μαζί με τον αναπτυξιακό, τον χορό των επιδοτήσεων και θα λειτουργήσει ενισχυτικά στις επενδυτικές πρωτοβουλίες ΜμΕ με στόχο την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον της ψηφιακής εποχής και της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Ήδη οι δύο δράσεις σε λίγες μόνο εβδομάδες που βρίσκονται σε ισχύ έχουν συγκεντρώσει αιτήματα άνω των 250 εκατ. ευρώ, ενώ όπως τονίζει με κάθε ευκαιρία ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γ. Τσακίρης «εφ’ όσον η ζήτηση υπερβεί τα διαθέσιμα κεφάλαια, τότε θα υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού».

Χαμηλότοκα δάνεια από την ΕΑΤ

Τα χρηματοδοτικά μπάτζετ των τραπεζών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύονται από τα προγράμματα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, που «τρέχουν» ήδη και εξασφαλίζουν χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, αλλά και αυτά που δρομολογούνται για το 2023 και αναμένεται σύντομα να διατεθούν στην αγορά. Τα εγκεκριμένα δάνεια μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, φτάνουν τα 8,5 δισ. ευρώ και έχουν στηριχθεί πάνω από 306.000 θέσεις εργασίας. Τα προϊόντα που σχεδιάζονται και δίνονται στις επιχειρήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, έχουν μειωμένα επιτόκια, χαμηλότερες ή καθόλου εξασφαλίσεις, μεγάλη διάρκεια αποπληρωμής, αυξημένη περίοδο χάριτος και χαμηλές ή μηδενικές προμήθειες εγγύησης. Ιδιαιτέρως τα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, είναι φθηνότερα κατά 40% και από όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις που στηρίχτηκαν μέσω αυτών το 60%-70% περίπου είναι πολύ μικρές επιχειρήσεις με 1-9 άτομα προσωπικό.

Τις χρηματοδοτικές δυνατότητες που παρέχουν οι τράπεζες μέσα από τις καθιερωμένες γραμμές ρευστότητας για κεφάλαια κίνησης και χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων, συμπληρώνουν οι συνεργασίες που έχουν ξεκινήσει και ανανεώνουν κάθε χρόνο με υπερεθνικούς οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το European Investment Fund (EIF) και η EBRD. Τα πρώτα προγράμματα έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στα γκισέ των τραπεζών και αναμένεται να εμπλουτιστούν περαιτέρω, στοχεύοντας μέσω των διευκολύνσεων που παρέχουν, όπως η εγγύηση μέρους του δανείου, να εξασφαλίσουν καλύτερους όρους τιμολόγησης, σε μια περίοδο που η άνοδος των επιτοκίων αποτελεί ουσιαστικό πρόβλημα για τις ΜμΕ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα