Τράπεζες: Πότε θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση λόγω αύξησης επιτοκίων

Τράπεζες: Πότε θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα για την επιδότηση λόγω αύξησης επιτοκίων
Φωτογραφία Αρχείου Getty Images/iStockphoto

Τα στελέχη της ΕΓΔΙΧ σε συνεργασία με τα τραπεζικά επιτελεία «βάζουν» τις τελευταίες πινελιές στην σχετική πλατφόρμα η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Οι δικαιούχοι και αναλυτικά παραδείγματα.

Λεπτομέρειες απομένουν για την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας που θα αναλάβει να «τρέξει» το πρόγραμμα επιδότησης των δανειοληπτών, οι οποίοι έχουν πληγεί από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) σε συνεργασία με τα τραπεζικά επιτελεία «βάζουν» τις τελευταίες πινελιές στην σχετική πλατφόρμα η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, με τους δανειολήπτες να έχουν ένα περιθώριο τριών μηνών, προκειμένου να υποβάλλουν την αίτησή τους.

Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες θα επιδοτούν το 50% της αύξησης του επιτοκίου (με ημερομηνία υπολογισμού της αύξησης την 30.6.2022), με το υπόλοιπο 50% να καλύπτεται από τους δανειολήπτες.

Όπως έχει γράψει το news247.gr η εν λόγω πλατφόρμα θα στηριχθεί στο πρόγραμμα «Γέφυρα Ι», που αφορούσε την επιδότηση της πρώτης κατοικίας από το κράτος λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού ενώ το πρόγραμμα θα καλύπτει όλα τα δάνεια που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, που σύμφωνα με τα στοιχεία από τις τράπεζες υπολογίζονται στις 30.000 περίπου για δάνεια ύψους τουλάχιστον €2 δισ.. Το συνολικό κόστος του προγράμματος, θα αναληφθεί από κοινού και ισόποσα από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, το οποίο αναπτύσσει ξεχωριστά κάθε τράπεζα.

Παράδειγμα

Πιο αναλυτικά, σε δάνειο, ύψους 150.000 ευρώ, διάρκειας 30 ετών, η δόση «άγγιζε» τον περασμένο Ιούνιο τα 563 ευρώ. Μετά και την τέταρτη αύξηση επιτοκίων που ανακοίνωσε την τελευταία φορά η ΕΚΤ – κατά 0,50% – τότε η δόση έχει εκτοξευτεί στα 770 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μία επιβάρυνση της τάξεως των 207 ευρώ/μήνα, με την επιδότηση από πλευράς των τραπεζών να υπολογίζεται στα 103 ευρώ/μήνα. Στο σχήμα της επιδότησης εντάσσεται το σύνολο των υφιστάμενων σήμερα δανείων ευάλωτων δανειοληπτών, ανεξαρτήτως της τράπεζας προέλευσης του δανείου, συστημικής ή μη, είτε αυτό παραμένει σε τραπεζικό ισολογισμό είτε έχει μεταβιβαστεί σε τρίτους.

Οι δικαιούχοι

Ύστερα από μια επταετή περίοδο αρνητικών επιτοκίων, από τον περασμένο Απρίλιο βρίσκεται σε εξέλιξη μια σταθερή άνοδο των επιτοκίων με αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μόλις μήνες το euribor 3μήνου, που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης για τη συντριπτική πλειονότητα των δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, να έχει εκτιναχθεί σήμερα πάνω από 2%.

Μάλιστα η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο δίμηνο καθώς στο σύνολό τους αναλυτές και οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου στις αρχές Φεβρουαρίου θα αυξήσει εκ νέου το βασικό επιτόκιο, συμπαρασύροντας σε περαιτέρω άνοδο και το euribor.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι δανειολήπτες με στεγαστικό δάνειο ή και δάνειο μικρών επιχειρήσεων που εξασφαλίζεται με εμπράγματη ασφάλεια στην 1η κατοικία. Την ίδια στιγμή, το δάνειο δεν πρέπει να είναι σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών με σημείο αναφοράς την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Παράλληλα, ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως ορίζονται στον ν. 4472/2017 για την υπαγωγή σε καθεστώς ευαλώτου, ήτοι

  • ετήσιο εισόδημα μέχρι 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ ανά μέλος της οικογένειας, με όριο και μέγιστο ετήσιο εισόδημα 21.000 ευρώ.
  • μέγιστη αξία κύριας (πρώτης) κατοικίας 180.000 ευρώ (βάσει αξίας υπολογισμού ΕΝΦΙΑ) και
  • συνολικές καταθέσεις έως 7.000 ευρώ, προσαυξανόμενες κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας, με όριο συνολικών καταθέσεων το ποσό των 21.000 ευρώ.

Οι δανειολήπτες που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, ώστε να χαρακτηριστούν ευάλωτοι, θα μπαίνουν στην πλατφόρμα που θα ανοίξει γι’ αυτόν τον σκοπό και θα κάνουν αίτηση για να λάβουν την επιδότηση. Το ποσό της επιδότησης θα πιστώνεται σε ειδικό λογαριασμό. Η δόση όμως που θα πληρώνουν στην τράπεζα θα είναι αυτή που προκύπτει με βάση τη δανειακή τους σύμβαση και δεν θα είναι μειωμένη. Αρα θα πρόκειται για επιδότηση με τη μορφή επιστροφής του ποσού στον λογαριασμό του δανειολήπτη. Αντίστοιχα το ποσό της επιδότησης θα συγκεντρωθεί από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ένα κοινό ταμείο με τη μορφή ενός κουμπαρά, μέσω του οποίου θα πιστώνονται από την ΕΓΔΙΧ τα ποσά στους δικαιούχους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα