Τράπεζες: “Πραγματικές” αυξήσεις ζητούν οι εργαζόμενοι

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζες: “Πραγματικές” αυξήσεις ζητούν οι εργαζόμενοι
Ι stock

Πενιχρά σε σχέση με την κερδοφορία χαρακτηρίζουν οι εργαζόμενοι τα bonus που μοίρασαν οι τράπεζες τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετό, χαρακτηρίζουν συνδικαλστικοί κύκλοι των εργαζομένων στις τράπεζες, την χορήγηση bonus και αυξήσεων στους μισθούς που ανακοίνωσαν στο τέλος του 2023 και στις αρχές του 2024 οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

«Οι παροχές για τους εργαζόμενους στις τράπεζες είναι πάντα καλοδεχούμενες, τονίζει επικεφαλής συλλόγου εργαζομένων σε συστιμική τράπεζα και ειδικά όταν οι αποδοχές στον κλάδο μας είναι σε γενικές γραμμές καθηλωμένες εδώ και χρόνια και η ακρίβεια «καλπάζει» ροκανίζοντας τα εισοδήματα των νοικοκυριών.

Και ως απόλυτο νούμερο, προσθέτει η ίδια πηγή, οι οικονομικές ενισχύσεις είναι πενιχρές σε σχέση με τα κέρδη των δισεκατομμυρίων, που καταγράφουν οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες την τελευταία διετία αλλά και τις εκτιμήσεις για την επόμενη τριετία.

Είναι ανάγκη και ενοψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της επόμενης Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΟΤΟΕ οι διοικήσεις των τραπεζών να προχωρήσουν μέσα στο 2024 σε πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις» καταλήγει ο ίδιος.

Στις αρχές της εβδομάδας η Eurobank ανακοίνωσε πως δίνει την αύξηση του 2,5%, που προβλέπει η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας της ΟΤΟΕ για την περίοδο 2022-2024, ένα χρόνο νωρίτερα και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2024, αντί για την 1η Δεκεμβρίου 2024 και πλέον ο κατώτερος μισθός ορίζεται στα 1.020 ευρώ.

Σε επιστολή της προς το προσωπικό η επικεφαλής Ανθρώπινου Δυναμικού της Eurobank Νατάσα Πασχάλη επισημαίνει ότι «η τράπεζα δεσμεύεται να θεωρεί εφεξής τα αυξημένα αυτά κλιμάκια ως τις ελάχιστες νόμιμες αποδοχές για τους εργαζόμενους της από τον Ιανουάριο του 2024, ενώ κατά τη διάρκεια του έτους θα λάβει χώρα και η ετήσια διαδικασία αναθεώρησης αμοιβών», σημειώνοντας πως: λαμβάνοντας υπόψη τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023, η τράπεζα έχει ήδη προβλέψει σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό για μεταβλητές αποδοχές σε όλες τις μονάδες.

Μάλιστα την αύξηση θα πάρουν και όσοι απασχολούνται στην τράπεζα μέσω εταιρειών προσωρινής απασχόλησης (ΕΠΑ), υποστηρίζοντας έτσι έναν ευρύτερο αριθμό εργαζομένων.

Bonus απόδοσης

Εκτός από την απόφαση της Διοίκησης της Eurobank να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών, όλες οι συστιμικές τράπεζες έχουν καθιερώσει την διανομή bonus απόδοσης, το ύψος του οποίου διαμορφώνεται από τα 800 μέχρι τα 1.200 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Ειδικότερα, τον «χορό» των εφάπαξ οικονομικών ενισχύσεων στους τραπεζοϋπαλλήλους άνοιξε η Εθνική Τράπεζα, με παροχές υπό μορφήν πόντων στο πρόγραμμα επιβράβευσης «Go4More», που αντιστοιχούν σε 200 έως 700 ευρώ, ανάλογα με τις αποδοχές του καθενός. Ακολούθησε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 800 ευρώ στους εργαζομένους τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει δώσει συνολικά τρεις φορές την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς, έδωσε έναν επιπλέον μισθό σε εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν μικτές ετήσιες αποδοχές μέχρι 21.000 ευρώ, ενώ όσοι έχουν ετήσιες αποδοχές μέχρι 30.000 ευρώ, έλαβαν επιπλέον μισό μισθό. Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση της τράπεζας θέλησε να συνδέσει την θετική πορεία των οικονομικών μεγεθών με την προσπάθεια που καταβάλουν οι εργαζόμενοί της.

Αντίστοιχα, η Eurobank αποφάσισε να προχωρήσει σε μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, μέσω vouchers ποσού 1.000 ευρώ, για εργαζομένους, που ανήκουν σε χαμηλότερα ιεραρχικά κλιμάκια (grades 1-5) και το οποίο θα καταβληθεί μέχρι τον Μάρτιο 2024.

Η διοίκηση της Alpha Bank με την σειρά της προχώρησε επίσης στην διανομή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης μέχρι 1.200 ευρώ, επιβραβεύοντας έτσι τις υψηλές επιδόσεις του προσωπικού της. Την οικονομική ενίσχυση θα λάβουν όσοι έχουν ετήσιες μικτές αποδοχές έως 30.000 ευρώ και έχουν πετύχει τους στόχους τους.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης επιλογής ο Διευθύνων Σύμβουλος Βασίλης ψάλτης, στο μήνυμα του προς το προσωπικό της τράπεζας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο νέο, σύγχρονο πλαίσιο αξιολόγησης που συνδέει την αναγνώριση της απόδοσης με την επίτευξη των στρατηγικών στόχων του Ομίλου, σημειώνοντας πως την τελευταία τριετία τα ποσά που έχουν διανεμηθεί ως μεταβλητές αποδοχές προς το προσωπικό στις κεντρικές υπηρεσίες και το δίκτυο έχουν αυξηθεί κατά 22% ενώ, ειδικά για τα καταστήματα, το σχετικό ποσό έχει αυξηθεί κατά 43%.

Και υπογράμμισε πως: Επιπλέον αυτών, προχωρούμε σταθερά στη χορήγηση μισθολογικών αυξήσεων, πέραν των προβλεπόμενων στις συλλογικές συμβάσεις, προς εκείνους τους συναδέλφους μας που με την απόδοσή τους συμβάλλουν ιδιαιτέρως στην επίτευξη των επιχειρησιακών μας στόχων».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα