Τράπεζες: Σε αναζήτηση λύσης για την αύξηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις

Τράπεζες: Σε αναζήτηση λύσης για την αύξηση των δανείων προς τις επιχειρήσεις
Shutterstock

Νέο ραντεβού Σταϊκούρα - Τραπεζιτών μετά την ΔΕΘ για να βρεθεί ένα modus vivendi προκειμένου να υπάρξει αύξηση των χορηγήσεων δανείων και μείωση του κόστους δανεισμού από τις τράπεζες.

Πυρετός διεργασιών επικρατεί τις τελευταίες ημέρες τόσο στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης όσο και στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών καθώς οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για την επόμενη συνάντησή τους με θέμα την χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Έπειτα από δύο, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα τηλεδιασκέψεις στα μέσα του καλοκαιριού, Υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες εργάζονται πυρετοδώς τις τελευταίες εβδομάδες με στόχο να συμφωνήσουν μέσα στον μήνα στις αναγκαίες αναπροσαρμογές τόσο στην πολιτική χρηματοδοτήσεων της κυβέρνησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, όσο και στην πολιτική των τραπεζών.

Όπως επισημαίνουν στο NEWS 24/7 υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών «η ροή χρηματοδότησης προς την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις θα τεθεί επί τάπητος αμέσως μετά την ΔΕΘ ενώ θα επανέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων υπό το πρίσμα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και το βαρύ πλήγμα των πυρκαγιών στη χώρα. Για εμάς η ανάγκη για χρηματοδότηση της αγοράς από τις τράπεζες ώστε να ενισχυθούν περί τις 300.000 επιχειρήσεις, παραμένει αδιαπραγμάτευτη» προσθέτει η ίδια πηγή.

Στόχος της επικείμενης νέας συνάντησης είναι να βρεθεί ένα modus vivendi ώστε να υπάρξει αύξηση των χορηγήσεων δανείων και μείωση του κόστους δανεισμού από τις τράπεζες, καθώς η πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσμενή κατάσταση. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα είχε ζητήσει την υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων από τους εμπλεκόμενους, με στόχο την επίλυση του προβλήματος επιβράδυνσης του ρυθμού χορήγησης πιστώσεων κατά το α’ εξάμηνο του 2021.

Αρωγοί στην προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου για να ανοίξουν οι «κρουνοί» της τραπεζικής ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία είναι οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των Επιμελητηρίων οι οποίοι με κάθε ευκαιρία μεταφέρουν τις δυσκολίες του επιχειρηματικού κόσμου στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, υποστηρίζοντας ότι η πλειονότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένη από τον τραπεζικό δανεισμό κάτι που θα πρέπει να αποφευχθεί στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα έχουν παρουσιάσει κατ’ επανάληψη στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 66% των επιχειρήσεων δεν είχαν πρόσβαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία που δόθηκαν στην αγορά μέσω των τραπεζών ενώ απαγορευτικό σύμφωνα με τους ιδίους συνεχίζει να είναι το κόστος χρήματος και οι εξασφαλίσεις που ζητούνται για τη χορήγηση δανείων. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν και οι τράπεζες καθώς σύμφωνα με τις ίδιες περίπου το 60% των αιτούντων τραπεζικού δανεισμού δεν πληροί τα κριτήρια και περίπου το 15% δεν έχει τις απαιτούμενες εγγυήσεις.

Ο τραπεζικός αντίλογος

Στα τραπεζικά επιτελεία με την σειρά τους επεξεργάζονται μια σειρά από συγκεκριμένες προτάσεις με κύρια άξονα την παροχή διαφόρων μορφών εγγυήσεων από την πλευρά του Δημοσίου, επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων και πως οι νέες χρηματοδοτήσεις θα γίνουν με χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Παράλληλα κάνουν λόγο για έλλειψη ουσιαστικής ζήτησης τραπεζικού δανεισμού από πλευράς μικρών επιχειρήσεων, γεγονός που εκτός όλων των άλλων προβληματίζει και για το μέγεθος και τη δομή του ελληνικού επιχειρείν, καταδεικνύοντας την ανάγκη μεγέθυνσης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η οποία, άλλωστε, αποτελεί και έναν από τους άξονες χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Η διεύρυνση της επιχειρηματικής βάσης κρίνεται απαραίτητη, τονίζει έμπειρος τραπεζίτης, όχι μόνο για λόγους ανταγωνισμού ή μεγαλύτερης αντοχής σε κρίσεις, αλλά και προκειμένου να μεγαλώσει η «πίτα» της ρευστότητας που θα διοχετεύεται στις επιχειρήσεις». Από τα στοιχεία των τραπεζών για τις χρηματοδοτήσεις που βασίζονται και σε εγγυημένα προγράμματα του Δημοσίου προκύπτει ότι ρευστότητα περίπου 8 δις. ευρώ έχει απορροφηθεί από περίπου 33.000 ελληνικές επιχειρήσεις έναντι των 600.000 επιχειρήσεων που ζητούν χρηματοδότηση.

12 δισ. δάνεια μέχρι το 2025

Τους επόμενους μήνες και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμάται ότι θα δοθούν δάνεια 12 δισ. ευρώ μέχρι το 2025 τα οποία με την μόχλευση Δημοσίου και τις τράπεζες μπορούν να ενισχύσουν τη ρευστότητα κατά 60 δισ. ευρώ. Στην τηλεδιάσκεψη έγινε γνωστό ότι η χρηματοδότηση της αγοράς το επόμενο διάστημα θα γίνει με κεφάλαια κατά 40% από το Ταμείο Ανάκαμψης, 20% από συμμετοχή των επιχειρήσεων και το υπόλοιπο από δανεισμό που θα χορηγήσουν οι τράπεζες. Έμφαση θα δοθεί στους τομείς της ψηφιακής οικονομίας της πράσινης ανάπτυξης, του τουρισμού ενώ στις προτεραιότητες βρίσκονται οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων .

Από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε σαφές ότι οι τράπεζες θα πρέπει εξετάσουν τα επιτόκια δανεισμού όσο θα αυξάνονται οι δανειοδοτούμενες επιχειρήσεις ενώ θα πρέπει να αναλάβουν συμβουλευτικό ρόλο προς τις επιχειρήσεις διευκολύνοντας τες. Πάντως οι εκπρόσωποι των τραπεζών ανέφεραν ότι είναι έτοιμες για την διοχέτευση στην αγορά των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά με χρηματοοικονομικά κριτήρια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα