Τράπεζες – Servicers: Κλιμακώνεται η πίεση για περισσότερες και βιώσιμες ρυθμίσεις
Την μεγαλύτερη αξιοποίηση του νέου πτωχευτικού και του εξωδικαστικού μηχανισμού θα ζητήσει από τις τράπεζες την Πέμπτη στη Βουλή ο ΥΠΟΙΚ Χρ. Σταϊκούρας. Τα προβλήματα που υπάρχουν με τους πλειστηριασμούς θα αναδείξουν οι Servicers.
- 18 Οκτωβρίου 2022 07:18
Τις πιέσεις σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων για περισσότερες και βιώσιμες ρυθμίσεις δανείων αλλά και για αξιοποίηση του νέου πτωχευτικού και του εξωδικαστικού μηχανισμού θα κλιμακώσει την Πέμπτη στη Βουλή το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταικούρας, συγκαλεί την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων – από τους επικεφαλής τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης μέχρι τις διοικήσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κατά την διάρκεια της Επιτροπής θα παρατεθούν επίσημα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους για τα ποσοστά εγκρισιμότητας από τις τράπεζες και τα funds, σύμφωνα με τα οποία από το 1,3 δισ. ευρώ των οφειλών προς ρύθμιση έχει εγκριθεί μόλις το 38%. Αντίθετα από τις οφειλές που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο έχει εγκριθεί το 92%.
Από την πλευρά τους, οι διαχειριστές δανείων θα συμφωνήσουν μεν με την ανάγκη περισσότερων ρυθμίσεων τις οποίες και θα καταθέσουν στοιχεία που δείχνουν πως ήδη κάνουν. Ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι οι διαχειριστές δανείων θα επισημάνουν και τα προβλήματα που προέκυψαν πρόσφατα στους πλειστηριασμούς και σε άλλα νόμιμα μέτρα που απαιτούνται προκειμένου να λειτουργήσει αποτελεσματικά η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.
Την ίδια στιγμή η ειδική γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών, Μαριαλένα Αθανασοπούλου αναμένεται να επαναλάβει ότι το ύψος των δανείων που θα ρυθμιστούν μέσα από την διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, κατά τους επόμενους 5 – 6 μήνες, αναμένεται να φτάσει στο 1 δις. ευρώ.
Με κούρεμα 25% οι ρυθμίσεις χρεών
Από τις συνολικά 38.800 υποψήφιες αιτήσεις και τα 21,7 δις. ευρώ υποψήφια προς ρύθμιση χρέη, μέχρι και τα τέλη Αυγούστου είχαν υποβληθεί οριστικά 4.800 αιτήματα ρύθμισης για οφειλές ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 2.900 αιτήματα με οφειλές 800 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ήδη λάβει ρύθμιση.
Όπως σημειώνουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών ο εξωδικαστικός μηχανισμός άνοιξε για πρώτη φορά και για τα φυσικά πρόσωπα με τον νέο πτωχευτικό νόμο και τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ επιβεβαιώνουν την ορθότητα αυτής της επιλογής, καθώς:
- το 74% των αιτήσεων για ρύθμιση προέρχεται από φυσικά πρόσωπα, δηλαδή νοικοκυριά και ελεύθερους επαγγελματίες που οφείλουν περί τα 16 δισ. ευρώ.
- οι οφειλές των νομικών προσώπων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ρύθμιση μέσω των εξωδικαστικού μηχανισμού ανέρχονται στα 5,6 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 26% των οφειλών.
Το ενδιαφέρον των οφειλετών για την ένταξή τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό συνεχίζεται και οι οριστικές υποβολές όσο και οι νέες αιτήσεις παρουσιάζουν θετική δυναμική, σημειώνει η ΕΓΔΙΧ, καθώς στην ουρά και σε αρχικό στάδιο υποβολής της αίτησής τους αναμένουν άλλες 31.100 περιπτώσεις οφειλών με χρέη 17,7 δισ. ευρώ.
Τα χρέη που ρυθμίστηκαν εμπεριέχουν και κούρεμα σε ποσοστό 15,7% σε ότι αφορά τις οφειλές προς το Δημόσιο, ενώ ο μέρος όρος του κουρέματος για τα χρέη προς τράπεζες και funds φθάνει το 24,9%. Μεταξύ αυτών υπάρχει και ένα ποσοστό 26% που έχουν λάβει διαγραφή μεγαλύτερη του 30%.
Η μέση διάρκεια της ρύθμισης για τις οφειλές προς το Δημόσιο φθάνει τα 17 χρόνια, ενώ στα 13 χρόνια φθάνει η μέση διάρκεια ρύθμισης για τους τους χρηματοπιστωτικούς φορείς με το 28% των οφειλών να έχει λάβει ρύθμιση μεγαλύτερη των 20 ετών.
Από τα 3,9 δισ. ευρώ των οφειλών που έχουν υποβληθεί οριστικά, το 42%, περί το 1,6 δισ. ευρώ, έχουν αξιολογηθεί και από αυτά έχει εγκριθεί ρύθμιση για το 51%, δηλαδή για 832 εκατ. ευρώ.
Χαμηλό όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΓΔΙΧ είναι τα ποσοστά εγκρισιμότητας από τις τράπεζες και τα funds, καθώς από το 1,3 δισ. ευρώ των οφειλών προς ρύθμιση έχει εγκριθεί το 38%, δηλαδή 478 εκατ. ευρώ. Αντίθετα από τα 386 εκατ. ευρώ οφειλών που έχουν αξιολογηθεί από το Δημόσιο έχει εγκριθεί το 92%, δηλαδή 354 εκατ. ευρώ.
Υψηλό εντούτοις είναι και το ποσοστό των ρυθμίσεων που απορρίπτεται από τους ίδιους τους οφειλέτες, οι οποίοι μόλις σε ποσοστό 43% έχουν δεχθεί την πρόταση ρύθμισης, δηλαδή 357 εκατ. ευρώ από τα 832 εκατ. ευρώ.
Έτοιμη η τροπολογία για τους πλειστηριασμούς
Την ίδια στιγμή θέμα λίγων ημερών είναι η νομοθετική πρωτοβουλία από τα Υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης που θα θωρακίζει νομικά τους πλειστηριασμούς που διεξάγουν οι servicers, ύστερα από τις δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες που έδωσαν ισάριθμες αποφάσεις του Αρείου Πάγου.
Μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης βάσει της οποίας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δεν νομιμοποιούνται να προχωρούν σε πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, υπήρξε η σχετική διαβούλευση μεταξύ servicers, τραπεζών και υπουργείου Οικονομικών, με σκοπό να τακτοποιηθεί άμεσα νομοθετικά το θέμα. Με βάση τις ίδιες πηγές, η τροπολογία θα προβλέπει ρητή και κατηγορηματική εφαρμογή των διατάξεων του νόμου που ψηφίσθηκε το 2015 και αναμένεται να ξεκαθαρίζει ότι οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) εκπροσωπούν νομίμως τα SPV που δημιουργήθηκαν σε κάθε τιτλοποίηση δανείων. Επιπροσθέτως, η εν λόγω αλλαγή θα έχει αναδρομική ισχύ προκειμένου να θωρακίζει όλες τις τιτλοποιήσεις που έχουν γίνει.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα που ανέκυψε με την απόφαση 822/2022 του Αρείου Πάγου ως προς τη νομιμοποίηση των servicers να διενεργούν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, είναι ιδιαίτερα σοβαρό καθώς απειλεί τις τιτλοποιήσεις και κατ’ επέκταση τον μηχανισμό του «Ηρακλή».
Το νομοθετικό κενό που δίνει τη δυνατότητα διαφορετικής δικαστικής ερμηνείας ως προς τις δυνατότητες των servicers προκύπτει, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, από το γεγονός ότι ο νόμος 4354/2015 δεν ήρθε να διορθώσει τη σχετική διάταξη (σ.σ. περί τιτλοποιήσεων) του ν.3156/2003. Οι τράπεζες ξεκίνησαν τις τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων το 2003 ως εργαλείο ενίσχυσης της ρευστότητάς τους ενώ με το νόμο του 2015, όταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν φθάσει στα ύψη, ήρθε να διαμορφώσει τη δευτερογενή αγορά διαχείρισης των NPLs.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις