Τράπεζες: Συνάντηση με Θεσμούς για μέρισμα και κόκκινα δάνεια

Διαβάζεται σε 4'
Κόκκινα Δάνεια
Κόκκινα Δάνεια ISTOCK

Συνάντηση εφ’ όλης της ύλης με τη νέα Πρόεδρο του SSM Claudia Buch είχαν χθες οι Έλληνες τραπεζίτες. Θετική διάθεση στο αίτημα για διανομή μερίσματος. Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης τα κόκκινα δάνεια και η πλήρη ιδιωτικοποίηση το 2024.

Τους βασικούς άξονες της στρατηγικής του εγχώριου πιστωτικού συστήματος για το 2024, με έμφαση την διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και την πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου, παρουσίασαν χθες στον SSM, οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών κ.κ. Φ. Καραβίας, Χρ. Μεγάλου, Β. Ψάλτης και Π. Μυλωνάς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank Ε. Βρεττού αλλά και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γκ. Χαρδούβελης και η Γ.Γ Χ. Απαλαγάκη υποδέχθηκαν χθες στην Αθήνα τη νέα Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (SSM) Claudia Buch και τον Πρόεδρο του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB) Dominique Laboureix.

Η πλευρά των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης καθώς επιβεβαιώθηκε ότι ο Επόπτης αντιλαμβανόμενος την πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία δύο χρόνια, έχει σχεδόν συμφωνήσει να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν στην διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 σε ένα ποσοστό της τάξης του 15% – 25%. Το θέμα πάντως θα συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων και τους επόμενους μήνες ενόψει των Τακτικών Γενικών Συνελεύσεων του καλοκαιριού καθώς ο SSM θέλει να έχει πιο πλήρη εικόνα σε μια σειρά από κρίσιμες προϋποθέσεις όπως η συνέχιση της κερδοφορίας και το 2024, η δημιουργία ισχυρών κεφαλαιακών «μαξιλαριών» και η συνέχιση των κινήσεων για την μείωση των κόκκινων δανείων στον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 3%.

Οι Έλληνες τραπεζίτες επεσήμαναν στη νέα Πρόεδρο του SSM ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα επιτυγχάνει σταθερά υψηλή οργανική κερδοφορία, ενώ διαθέτει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ρευστότητας στην Ευρώπη. Άλλωστε η ρευστότητα των τραπεζών συνέχισε να βελτιώνεται και το 2023. Η αύξηση των καταθέσεων μαζί με τις ομολογιακές εκδόσεις διατηρούν τη ρευστότητα σε υψηλά επίπεδα, παρά τις σημαντικές αποπληρωμές προς την ΕΚΤ που έλαβαν χώρα την περασμένη χρονιά.

Πλήρης επιστροφή στον ιδιωτικό τομέα

Ψηλά στην ατζέντα της χθεσινής συνάντησης βρέθηκε όπως είναι φυσικό και οι επόμενες κινήσεις για την πλήρη αποχώρηση του δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών που θα σημάνει την πλήρη επιστροφή τους στην κανονικότητα και στον ιδιωτικό τομέα. Οι τραπεζίτες ενημέρωσαν για τις επόμενες κινήσεις που αφορούν στην διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς τον Μάρτιο αλλά και του υπολοίπου 18% της Εθνικής Τράπεζας προς το τέλος της χρονιάς.

Ευρεία συζήτηση έγινε και για το μεγάλο διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται για τις μετοχές των τραπεζών γεγονός που τους ανοίγει ευκολότερα τον δρόμο για τις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και η χαμηλή – χαμηλότερη από την χώρα – πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών με τους Έλληνες τραπεζίτες να την αποδίδουν στο γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν διέθετε τα τελευταία χρόνια την επενδυτική βαθμίδα με αποτέλεσμα οι τράπεζες να αναγκάζονται να διατηρούν ένα σημαντικό βαθμό ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο ενεργητικό τους.

Περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων

Οι τραπεζίτες παρέθεσαν στον Επόπτη αναλυτικά μια σειρά από τους βασικούς στόχους των Business Plans του οι οποίοι προβλέπουν τη συνολική εκκαθάριση του ισολογισμού και την απομόχλευση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων τους, τη συνέχιση της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και φυσικά την διατήρηση ισχυρής κερδοφορίας παρά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στο δεύτερο μισό της τρέχουσας χρήσης.

Σε ότι αφορά στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, ο στόχος του 3% για φέτος χαρακτηρίστηκε εφικτός ενώ παρουσιάστηκε το συνολικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους και τα εργαλεία που υπάρχουν όπως ο Ηρακλής ΙΙΙ, ο νέος βελτιωμένος εξωδικαστικός μηχανισμός και η επικείμενη σύσταση και λειτουργία του Φορέα Επαναμίσθωσης Ακινήτων.

Συνάντηση και με τη διοίκηση της ΤτΕ.

Οι επικεφαλής των δύο ευρωπαϊκών θεσμών συναντήθηκαν χθες και με τον Διοικητή Γιάννη Στουρνάρα και στελέχη της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος ενώ θα έχουν επίσης επαφές και με την ελληνική κυβέρνηση.
Στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, καθώς και θέματα εποπτικού ενδιαφέροντος και συνεργασίας των δύο ευρωπαϊκών θεσμών με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα