Τράπεζες: Συνεχίζεται το ράλι τιμών στα ακίνητα του Σπίτι μου ΙΙ

Διαβάζεται σε 4'
Κατοικίες στο Κολωνάκι
Κατοικίες στο Κολωνάκι ISTOCK

Το ζήτημα της στεγαστικής κρίσης προκάλεσε χθες την παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τον εκπρόσωπο Κ. Τσουκαλά να επικαλείται εκτιμήσεις μεσιτών σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές των ακινήτων του προγράμματος έχουν σημειώσει αύξηση ακόμη και 30%.

Μετ’ εμποδίων συνεχίζεται το Πρόγραμμα Σπίτι μου ΙΙ καθώς στο ήδη περιορισμένο απόθεμα διαθέσιμων ακινήτων που πληρούν τις προϋποθέσεις, έρχεται να προστεθεί και η συνεπακόλουθη αύξηση τιμών που καταγράφεται για τα συγκεκριμένα ακίνητα. 

Η κατάσταση που διαμορφώνεται προκάλεσε χθες την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, με τον εκπρόσωπο τύπου Κώστα Τσουκαλά να τονίζει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι οι τιμές των ακινήτων του προγράμματος έχουν σημειώσει αύξηση ακόμη και 30%.

«Το πρόγραμμα Σπίτι μου 2 φαίνεται να αποτυγχάνει. Διότι, όπως λένε οι μεσίτες, ενώ υπάρχει τεράστια ζήτηση αρχικά, δεν έχουμε τελικές προεγκρίσεις, διότι οι τιμές φτάνουν να αυξάνονται κατά 30%. Όταν πηγαίνεις να αυξήσεις μόνο τη ζήτηση και δεν έχεις προσφερόμενα ακίνητα, καταλήγουμε σε αύξηση τιμών», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Τσουκαλάς, αναφερόμενος στη ραγδαία αύξηση του κόστους διαβίωσης και ειδικότερα στη στεγαστική κρίση.

Την ίδια στιγμή προβληματισμός επικρατεί και στις τάξεις των μεσιτών ακινήτων, με τους επαγγελματίες του κλάδου να κάνουν λόγο για νέες αυξήσεις στις τιμές πώλησης κατοικίας στις περιοχές που έχουν υψηλή συγκέντρωση κατάλληλων κατοικιών για συμμετοχή στον νέο κύκλο του προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», ύψους 2 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πηγές του κλάδου «από τις αρχές του 2025 μέχρι σήμερα, στο κέντρο της Αθήνας οι ζητούμενες τιμές πώλησης καταγράφουν αύξηση που ξεπερνάει το 10%, ανάλογα με το σημείο και το ακίνητο». Μάλιστα είχε προηγηθεί ακόμη μία αύξηση 10,5% κατά το 12μηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 2023 και μέχρι το τέλος του 2024, που είχε αποτέλεσμα η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης να ανέρχεται σε 2.250 ευρώ/τ.μ., από 2.035 ευρώ/τ.μ. που ήταν στο τέλος του 2023.

Το εκρηκτικό μείγμα της περιορισμένης προσφοράς σε σχέση με την ζήτηση, μεγεθύνεται ακόμη περισσότερο λόγω και του νέου προγράμματος «Σπίτι μου ΙΙ», που γέννησε νέες προσδοκίες στους πωλητές διατηρώντας τις αξίες υψηλά. Στην πράξη, δηλαδή, ένα σημαντικό μέρος του οικονομικού οφέλους που αποκομίζει ένας δικαιούχος από την ευνοϊκή χρηματοδότηση, το χάνει λόγω των υψηλών τιμών.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν τα μεγάλα μεσιτικά γραφεία στην διάθεσή τους, στην κατηγορία σπιτιών από 70 έως 150 τ.μ. στην Αττική προκύπτει ότι τα επιλέξιμα ακίνητα του νέου προγράμματος δεν ξεπερνούν το 23% του συνολικού αποθέματος των πωλούμενων κατοικιών στο λεκανοπέδιο.

Επομένως είναι προφανές ότι η ζήτηση είναι πολλαπλάσια της προσφοράς, με χαρακτηριστικά παράδειγματα ολόκληρων περιοχών όπου τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα δεν ξεπερνούν τα 30 και οι ενδιαφερόμενοι είναι 200, δημιουργώντας έτσι στρεβλώσεις, που ωθούν τις τιμές προς τα πάνω, ακόμη και σε σπίτια χαμηλής ποιοτικής στάθμης.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 120.000 αιτήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, τη στιγμή που εκτιμάται ότι οι πιθανοί ωφελούμενοι δεν θα ξεπεράσουν τους 20.000. Σημειώνεται ότι με βάση τους όρους του νέου προγράμματος τα επιλέξιμα ακίνητα θα πρέπει να έχουν αξία συμβολαίου έως 250.000 ευρώ, να είναι επιφάνειας έως 150 τ.μ. και να έχουν κατασκευαστεί έως και το 2007 και όχι μεταγενέστερα. Η μέγιστη αξία δανείου φθάνει στις 190.000 ευρώ (από τις 150.000 ευρώ που ήταν στον πρώτο κύκλο του προγράμματος), ενώ θα χρηματοδοτείται έως το 90% του συμβολαίου. Η μέγιστη αξία του τελευταίου δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 250.000 ευρώ.

Η πρόταση των μεσιτών

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ο Σύλλογος Μεσιτών έχει προτείνει ότι αντί να αυξάνεται η ζήτηση σε μια αγορά περιορισμένης προσφοράς σπιτιών, μια ορθότερη προσέγγιση θα ήταν η αντίστροφη διαδικασία. «Το πρόγραμμα “Σπίτι μου ΙΙ” είναι ένα θετικό μέτρο ως προς τη φιλοσοφία του. Για να μπορέσει όμως να λειτουργήσει χωρίς να προκαλούνται νέες στρεβλώσεις στις τιμές, θα πρέπει πρώτα να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών στην αγορά και στη συνέχεια να δημιουργήσουμε τα οικονομικά κίνητρα για την απορρόφησή τους. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο», σημειώνει ο Σύλλογος Μεσιτών και προσθέτει ότι ένα πρόγραμμα όπως το «Σπίτι μου ΙΙ» θα έπρεπε να συνδέεται με την απόκτηση ακινήτων του Δημοσίου ή ακινήτων που είναι στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα