Τράπεζες: Σκληρό μπρα ντε φερ για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ

Τράπεζες: Σκληρό μπρα ντε φερ για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ
Τράπεζα της Ελλάδος Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Πιθανότητες να υπάρξει σήμερα – τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων – συμφωνία για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ. Αύξηση 5% σε βάθος 3ετίας πρότειναν οι τράπεζες. Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι στη ρήτρα προστασίας της απασχόλησης.

Σε σκληρό μπρα ντε φερ μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και των εργαζομένων, εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με τις πιθανότητες συμφωνίας σήμερα, τελευταία ημέρα των διαπραγματεύσεων, να έχουν αυξηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις χθες πραγματοποιήθηκε μια ακόμη συνάντηση των δύο πλευρών, κατά την διάρκεια της οποίας έγινε ένα ακόμη μικρό βήμα από την πλευρά των τραπεζών, προτείνοντας επιπλέον αύξηση 0,25%, φτάνοντας το τελικό ποσοστό από 4,75% σε 5% σε βάθος τριετίας. Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά των τραπεζών προσήλθε στις διαπραγματεύσεις με αρχική πρόταση για αυξήσεις μισθών 3% σε βάθος τριετίας.

Το νέο ποσοστό, όπως ήταν φυσιολογικό, δεν έγινε αποδεκτό ούτε αυτή την φορά από τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπάλληλων που επιμένουν σε υψηλότερη αύξηση των μισθολογικών απολαβών μεταξύ 8-9%, από το αρχικό τους αίτημα για αυξήσεις να ήταν 12%.

Ωστόσο η πρόταση των τραπεζών για αυξήσεις 5% σε βάθος τριετίας έχει ήδη εξασφαλίσει ότι ο κατώτατος μισθός στις τράπεζες θα ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο μισθός για το κατώτατο κλιμάκιο στις τράπεζες σήμερα είναι 966 ευρώ και με αύξηση 5% θα φτάσει τα 1.014,3 ευρώ.

Η ύστατη «μάχη» θα δοθεί σήμερα το μεσημέρι στις 12, τελευταία ημέρα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, καθώς μετά και την χθεσινή συνάντηση οι δυο πλευρές αντάλλασσαν μέχρι αργά χθες το απόγευμα διατάξεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση. Οι δυο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να καταβάλλουν η κάθε μια από την πλευρά της, την ύστατη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας και την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι κατά τον σημερινό τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων, σε εκκρεμότητα παραμένουν όχι μόνο το τελικό ποσοστό της αύξησης των μισθών των τραπεζοϋπάλληλων για την επόμενη τριετία, αλλά και οι ακριβείς λεπτομέρειες και διατυπώσεις της διάταξης που θα περιλαμβάνει την ρήτρα απασχόλησης για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας στις τράπεζες.

Συνδικαλιστικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι «ακόμη και αν σήμερα βρεθεί η χρυσή τομή στο μισθολογικό ζήτημα με κοινά αποδεκτή αύξηση, εάν δεν υπάρξει δέσμευση από πλευράς των τραπεζών για σαφή και συγκεκριμένη ρήτρα για την προστασία της απασχόλησης, είναι αδύνατον να υπάρξει συνολική συμφωνία για την υπογραφή ΣΣΕ στον κλάδο». Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τραπεζοϋπάλληλοι δεν είναι δυνατόν οι τράπεζες να προχωρούν σε αναδιαρθρώσεις και μετασχηματισμό και να πραγματοποιούν συνεχώς και απολύσεις.

Ωστόσο οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά από ζητήματα όπως οι ρυθμίσεις για την τηλεργασία, με στόχο να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων με τις τράπεζες να συμφωνούν στα περισσότερα από αυτά.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της μέριμνας για τους εργαζόμενους, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι τράπεζες αναλαμβάνουν να ενισχύσουν τις γυναίκες που προχωρούν σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ σε περίπτωση ασθένειας, οι τράπεζες έχουν δεχτεί να χορηγούν άδεια μίας εβδομάδας στον εργαζόμενο εφόσον μέλος της οικογένειάς του ασθενεί και νοσηλεύεται.

Ακόμη οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ζητούμενο της ΟΤΟΕ για καθολική και αποτελεσματική εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ψηφιακής εποχής.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα