Τράπεζες: “Σωσίβιο” για τα business plans του 2023 το Ταμείο Ανάκαμψης

Τράπεζες: “Σωσίβιο” για τα business plans του 2023 το Ταμείο Ανάκαμψης
Τράπεζα (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Η χορήγηση δανείων, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το 2023 τον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης. Ήδη έχουν υπογραφεί συμβάσεις δανείων 2,5 δισ. σε 18 μήνες.

Την ώρα που η έκρηξη των επιτοκίων έχει παγώσει την ζήτηση για νέα δάνεια, κυρίως στεγαστικά, στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών επικρατεί αισιοδοξία ότι οι στόχοι για τις νέες χρηματοδοτήσεις του 2023 παραμένουν εφικτοί, κυρίως λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το 2023 τον ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης. Σε ότι αφορά μάλιστα τις επιχειρήσεις το διψήφιο ποσοστό πιστωτικής επέκτασης (12,3% το 2022) αναμένεται να διατηρηθεί, με αυξημένες καθαρές ροές και μεγάλη μόχλευση δανείων, ως απόρροια των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μια διαδικασία που ενώ στην ουσία στοχεύει στις μεγάλες και τις μεσαίες επιχειρήσεις, έχει ανταποδοτικά και πολλαπλά οφέλη και στις μικρές, έως πολύ μικρές, μέσω μιας επιχειρηματικής αλυσίδας που φέρνει κοντά στα μεγάλα έργα και τον μικρό ή τον ελεύθερο επαγγελματία.

Όπως σχολιάζουν πηγές προσκείμενες στη διαδικασία, η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι η χώρα αρχίζει και καλύπτει το επενδυτικό κενό της περασμένης δεκαετίας, με τις επενδύσεις να τρέχουν με ρυθμό αύξησης 30% και την προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας προ των πυλών. Κάτι που επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας στους Financial Times ότι «η Ελλάδα απέχει μήνες από την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας».

Νέες συμβάσεις δανείων 1,5 δισ. ευρώ

Με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, οι τράπεζες εκτιμούν ότι λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχουν συμβασιοποιηθεί μέσα σε 18 μήνες συμβάσεις δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Η πρόβλεψη αυτή στηρίχθηκε στα αποτελέσματα του 2022 και στις εκτιμήσεις για φέτος.

Το 2022 – και μάλιστα για το μισό της χρονιάς – υπογράφηκαν δανειακές συμβάσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ και φέτος εκτιμάται ότι θα προστεθούν επιπλέον συμβάσεις δανείων 1,5 δισ. ευρώ, άρα έως το τέλος του έτους θα έχει επιτευχθεί η πρόβλεψη για 2,5 δισ. ευρώ νέες συμβάσεις δανείων (υπογεγραμμένες δανειακές συμβάσεις, όχι αιτήματα δανείων).

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη δανειακή σύμβαση υπογράφηκε στις 30 Ιουνίου πέρυσι και έκτοτε, μέσα σε ένα εξάμηνο (έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022, διάστημα για το οποίο υπάρχουν επίσημα στοιχεία) έχουν υποβληθεί 291 προτάσεις για επενδύσεις, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ -ποσό που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο του δυνητικού προϋπολογισμού του Ταμείου για χρηματοδότηση από το δανειακό σκέλος (25-30 δισ. ευρώ είναι το μάξιμουμ που μπορεί να φθάσει το δανειακό σκέλος του ΤΑΑ).

Κατά την περσινή χρήση, τα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στην ομπρέλα του ΤΑΑ ήταν της τάξεως του 1,2-1,3 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, ένα κομμάτι χρηματοδοτεί το ΤΑΑ με τους ευνοϊκούς όρους που προβλέπονται (πολύ χαμηλό επιτόκιο κ.λπ.), ένα άλλο κομμάτι ο τραπεζικός τομέας και ένα τρίτο αφορά ίδια κεφάλαια.

Τα δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες (1,2-1,3 δισ. ευρώ) είναι περίπου ισάξια με τα δάνεια που απελευθέρωσαν τα κονδύλια του Ταμείου (άλλα 1,2 δισ. ευρώ).

Οφέλη και για τις ΜμΕ

Κόντρα στην επικρατούσα άποψη που θέλει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, να τους μονοπωλούν οι μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας, οι τράπεζες επιμένουν ότι είναι εξίσου ελκυστικό και για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις. Προϋπόθεση, τα επενδυτικά σχέδια να εμπίπτουν στους πυλώνες της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων και της καινοτομίας – έρευνας και ανάπτυξης.

Το μοντέλο χρηματοδότησης υπακούει στον γενικότερο κανόνα του συνδυασμού πόρων, με ποσοστό χρηματοδότησης από το ΤΑΑ μέχρι 50% του επιλέξιμου επενδυτικού κόστους του επενδυτικού σχεδίου, τραπεζικής χρηματοδότησης σε ποσοστό κατ’ ελάχιστον 30% και ίδιας συμμετοχής της επιχείρησης κατ’ ελάχιστον 20%. Το συνολικό χρηματοοικονομικό κόστος είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό για τις επιχειρήσεις, συνδυάζοντας το επιτόκιο του τραπεζικού δανείου με το σταθερό επιτόκιο των πόρων ΤΑΑ, το οποίο μπορεί να είναι κατ’ ελάχιστον 0,35% για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 1% για τις υπόλοιπες.

«Οι μικρομεσαίες και οι μικρές επιχειρήσεις δεν αποτελούν κλασικό πελάτη του ΤΑΑ, εξ ου και το υπουργείο διαθέτει διάφορα άλλα «βατά» προγράμματα γι’ αυτού του μεγέθους τις επιχειρήσεις, τονίζει τραπεζική πηγή και προσθέτει ότι αντιθέτως, οι μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν, όπως και οι μεγάλες. Όμως, ο τρόπος που μέσω του ΤΑΑ επανεκκινούνται επενδύσεις για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, ακόμη και αν ο πρώτος αποδέκτης είναι μια μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία, θεωρείται ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο και στον μικρό της αγοράς, συνεχίζει ο ίδιος. «Ένα έργο δεν περιορίζεται στη μεγάλη κατασκευαστική. Μπορεί να απασχολήσει ακόμη και μικρές επιχειρήσεις, ακόμη και ελεύθερους επαγγελματίες, δημιουργώντας μία δυναμική που θα επηρεάσει όλα τα μεγέθη της οικονομικής δραστηριότητας. Και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος», καταλήγει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα