Τράπεζες: Στα ύψη οι μετοχές από τα επερχόμενα κέρδη ρεκόρ
Τραπεζικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι οι επενδυτές τοποθετούμενοι στις τράπεζες αγοράζουν Ελλάδα. Η προοπτική της επενδυτικής βαθμίδας, ο ρυθμός ανάπτυξης, τα κέρδη ρεκόρ, η διανομή μερίσματος και η συρρίκνωση των κόκκινων δανείων, πυροδοτούν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
- 21 Φεβρουαρίου 2023 06:16
Σε επίπεδα που είχε να δει από το Νοέμβριο του 2019 επανήλθε χθες ο Τραπεζικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τις τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν κέρδη από την αρχή του έτους που αγγίζουν ακόμη και το 50%!
Τραπεζικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι οι επενδυτές τοποθετούμενοι στις τράπεζες αγοράζουν Ελλάδα, εν αναμονή μάλιστα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας ενδεχομένως και εντός του ά 6μήνου. Την ίδια στιγμή και σε μία χρονιά που οι ξένοι οίκοι και οργανισμοί προβλέπουν ύφεση για την Ευρώπη, στην Ελλάδα δίνουν ανάπτυξη και μάλιστα η UBS εκτίμησε χθες ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά 3%, όταν Κομισιόν εκτιμά λιγότερο από 2% και ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης 1,8%!
Οι επενδυτές στρέφονται επίσης στις τράπεζες λόγω των σημαντικών αποτελεσμάτων που πρόκειται να γράψουν τόσο για την περασμένη χρήση όσο και φέτος μετά τις σημαντικές αυξήσεις στα επιτόκια λόγω ΕΚΤ, ενώ στα θετικά προσμετρόνται και η προοπτική διανομής μερίσματος, φέτος από την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, αλλά και η συρρίκνωση των κόκκινων δανείων σε ποσοστό της τάξης του 5%.
Κέρδη ρεκόρ
Η Τραπεζική αγορά εισέρχεται την ερχόμενη Παρασκευή σε ρυθμούς οικονομικών αποτελεσμάτων με την επενδυτική κοινότητα να αναμένει με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις όχι μόνο για τις επιδόσεις της περασμένης χρήσης, αλλά και τις προβλέψεις από τις διοικήσεις των συστημικών ομίλων για την πορεία των οικονομικών μεγεθών τους τα επόμενα τρίμηνα. Την αρχή θα κάνει η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ θα ακολουθήσει η Eurobank στις 9 Μαρτίου, η Alpha Bank στις 15 Μαρτίου, ενώ η Εθνική Τράπεζα περί τα μέσα του μήνα.
Οι κινήσεις στο ΧΑ ήδη προεξοφλούν την επιστροφή του κλάδου σε υψηλή και διατηρήσιμη κερδοφορία, που θα επιτρέψει τη διανομή μερίσματος, ενδεχομένως και από εφέτος.Αυτήν την περίοδο οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ομίλων βάζουν τις τελευταίες πινελιές για τη διαμόρφωση των μεγεθών του 2022, το τελικό ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τις προβλέψεις που θα αποφασίσουν να σχηματίσουν για τον πιστωτικό κίνδυνο στο δ΄ τρίμηνο.
Αναλυτές που παρακολουθούν τον κλάδο εκτιμούν ότι η καθαρή κερδοφορία θα διαμορφωθεί γύρω από τα επίπεδα των 3,6 δισ. ευρώ. Όπως εξηγούν, ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το 50%, θα προέρχεται από χρηματοοικονομικές πράξεις, κυρίως από συναλλαγές σε ομόλογα και από τις πωλήσεις των δραστηριοτήτων εκκαθάρισης στον τομέα των καρτών.
Οι παράγοντες της κερδοφορίας
Σε κάθε περίπτωση όμως, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, πρόκειται για μία ιδιαίτερα ισχυρή επίδοση, που θα καταγραφεί για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης την προηγούμενη δεκαετία. Είναι δε αποτέλεσμα κυρίως των ακόλουθων παραγόντων:
- Της υψηλής πιστωτικής επέκτασης από το 2020 έως και σήμερα που οδήγησε σε σημαντική αύξηση του υγιούς δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και κατ΄ επέκταση των εσόδων από τόκους
- Της επιτυχούς ρύθμισης κόκκινων δανείων ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που αποπληρώνονται πλέον κανονικά
- Της εκκίνησης της διαδικασίας ανατιμολόγησης στα δάνεια που ξεκίνησε να επιδρά θετικά στα έσοδα από τόκους στο τελευταίο τρίμηνο του 2022
- Της ενίσχυσης των εσόδων από προμήθειες, οι οποίες πλέον αποτελούν σχεδόν το 1/3 της οργανικής κερδοφορίας
- Της μείωσης των προβλέψεων για τον πιστωτικό κίνδυνο μετά την εμπροσθοβαρή αποενοποίηση των κόκκινων δανείων την τελευταία τριετία, που έφερε τους δείκτες καθυστερήσεων κάτω από το 10%
- Του περιορισμού του λειτουργικού κόστους, μέσω δράσεων οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένων, συρρίκνωσης του δικτύου των καταστημάτων και πώλησης μη τραπεζικών δραστηριοτήτων
Με αυτά τα δεδομένα τα καθαρά κέρδη εξαιρουμένων των έκτακτων, θα προσεγγίσουν στη χρήση του 2022 τα 2 δισ. ευρώ.
Οι προβλέψεις για εφέτος
Για εφέτος η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει νέα άνοδο της καθαρής οργανικής κερδοφορίας, η οποία σε ένα βασικό σενάριο θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και τα 2,3 δισ. ευρώ.
Σε αυτό θα συμβάλλουν οι αυξήσεις των επιτοκίων στην ευρωζώνη, οι οποίες περνούν άμεσα στην πλειονότητα των χορηγήσεων στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις καταθέσεις, όπου οι αναπροσαρμογές είναι κατά κανόνα χαμηλότερες και αφορούν τουλάχιστον σε αυτή τη φάση μόλις το 20% της σχετικής ρευστότητας.
Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις ξένων οίκων που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας τα καθαρά έσοδα από τόκους θα ενισχυθούν εφέτος κατά 18% – 20%, ως αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής του κόστους δανεισμού στις περισσότερες συμβάσεις που είναι συνδεδεμένες με τους διατραπεζικούς δείκτες euribor.
Επιπρόσθετα, τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η αύξηση των δανειακών υπολοίπων θα συνεχιστεί με υψηλούς ρυθμούς και ενδεχομένως να φτάσει ακόμη και τα επίπεδα του 2022, ήτοι τα 8,5 δισ. ευρώ.
Στήριξη στα μεγέθη θα προσφέρει αναμφίβολα η έναρξη υλοποίησης επενδύσεων που εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης τους προηγούμενους μήνες.
Οι τράπεζες έχουν ήδη αξιολογήσει και υποβάλει για λογαριασμό των πελατών τους επενδυτικές προτάσεις ύψους 10,5 δισ. ευρώ, οι οποίες, σε ποσοστό περί το 40%, χρηματοδοτούνται από τις ίδιες.
Από την άλλη, δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις για σημαντική άνοδο των κόκκινων δανείων, που θα δικαιολογούσε μία μεγάλη αύξηση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις