Τράπεζες: Στα μισά του δρόμου για επιστροφή στην κανονικότητα

Τράπεζες: Στα μισά του δρόμου για επιστροφή στην κανονικότητα
Τράπεζες Shutterstock

Στηριζόμενη στα εξαιρετικά της αποτελέσματα η διοίκηση της Eurobank αναμένεται να επαναλάβει σήμερα ότι βασικός στόχος είναι η διανομή μερίσματος. Ο SSM το σκέφτεται λόγω πιθανού νέου κύματος κόκκινων δανείων και ζητά οργανικά κέρδη.

Ένα ακόμη σημαντικό βήμα για επιστροφή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος σε υγιή οργανική κερδοφορία και σε συνθήκες κανονικότητας ολοκληρώνεται σήμερα με την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Eurobank για το 2002.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας θα παρουσιάσει σήμερα τους διεθνείς αναλυτές τα αποτελέσματα του Ομίλου για το 2022 σύμφωνα με τα οποία επετεύχθη υψηλή κερδοφορία με παράλληλη ισχυροποίηση της κεφαλαιακής επάρκειας.

Στο πλαίσιο της μεγιστοποίησης της αποδοτικότητας εντάσσεται η απόφαση για την έξοδο του ομίλου από την αγορά της Σερβίας με την πώληση της θυγατρικής, Eurobank Serbia, μετά από 20 χρόνια παρουσίας στη χώρα. Η απόφαση για την αποεπένδυση από την σερβική αγορά ελήφθη λόγω της χαμηλής κερδοφορίας και αποδοτικότητας τα τελευταία χρόνια. Με την αποεπένδυση η Eurobank απελευθερώνει κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ και τα οποία μπορεί να επενδύσει σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο που αποτελούν τις βασικές αγορές του ομίλου.

Παράλληλα ο κ. Καραβίας αναμένεται να επαναλάβει ότι βασικός στόχος της διοίκησης είναι να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει ακόμη λάβει την έγκριση του SSM, που είναι απαραίτητη για την διανομή μερίσματος.

Απομακρύνεται η διανομή μερίσματος

Η απόφαση αυτή αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στο νέο έλεγχο που θα υποβάλει ο SSM στις ελληνικές τράπεζες στο τέλος Μαρτίου. “Υποψηφιότητα” για την διανομή μερίσματος έχουν θέσει εκτός την Eurobank και η Εθνική Τράπεζα, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν μεταθέσει για το 2024 τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2023. Στα βασικά επιχειρήματα των δύο τραπεζών περιλαμβάνεται η επιστροφή σε τροχιά ισχυρής κερδοφορίας το 2022 με προοπτική διατήρησης ή ακόμη και ενίσχυσης της οργανικής κερδοφορίας το 2023.

Η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι υπάρχουν πιθανότητες να προβεί σε μια – συμβολική έστω – διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 στηριζόμενη στα βελτιωμένα οικονομικά της μεγέθη καθώς και η πώληση της θυγατρικής της στη Σερβία έναντι 280 εκατ. ευρώ, η οποία ενισχύει τον δείκτη CET1 κατά 50 μονάδες βάσης.

Βασικό επιχείρημα της τράπεζας είναι ότι, προκειμένου να καταστεί η μετοχή ελκυστική για το επενδυτικό κοινό, είναι αναγκαίο να επανέλθει στην κανονικότητα των μερισμάτων.

Ωστόσο, πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν ότι το “πράσινο φως” του μερίσματος δύσκολα θα δοθεί φέτος στις δύο ελληνικές τράπεζες, δεδομένων των κινδύνων που απορρέουν από την τρέχουσα μακροοικονομική συγκυρία και θεωρείται βέβαιο ότι θα μεταφραστούν σε νέο κύμα κόκκινων δανείων.

Όπως αναφέρουν, στην παρούσα φάση προτεραιοποιείται η ενίσχυση των κεφαλαιακών δεικτών τους μέσω της κερδοφορίας τους. Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 της Eurobank διαμορφώθηκε στο 14,9% στο εννεάμηνο του 2022, ενώ αντίστοιχα για την Εθνική ανήλθε σε 15,2% επίπεδα που επιδέχονται περαιτέρω βελτίωσης.

“Αγκάθι” για την επιστροφή στα μερίσματα εξακολουθεί να αποτελεί, ωστόσο, το υψηλό ποσοστό αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) που προσεγγίζει το 70% για τον κλάδο σε όρους CET1 με βάση τα στοιχεία τρίτου τριμήνου.

Υπάρχει ακόμη δρόμος

Μετά από επτά συναπτά χρόνια διαδοχικών ζημιών, συνολικού ύψους άνω των 18 δισ. ευρώ, που συστηματικά κατέγραφαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ως συνέπεια των υψηλών προβλέψεων που υποχρεώθηκαν να πάρουν όλα τα προηγούμενα χρόνια για την κάλυψη των απωλειών από τα κόκκινα δάνεια, ο στόχος επίτευξης κερδοφορίας είναι πλέον γεγονός.

Ωστόσο ο δρόμος για την πλήρη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος, που καλείται να ενισχύσει περαιτέρω τα κεφάλαιά του τουλάχιστον κατά 150 μονάδες βάσης προκειμένου να φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δεν έχει διανυθεί πλήρως και, όπως έχει επισημανθεί από τα πλέον επίσημα χείλη, δηλαδή τον επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου του SSM Αντρέα Ενρία, μονόδρομος είναι η εδραίωση της οργανικής κερδοφορίας.

Οι εκτιμήσεις για το 2022 ανεβάζουν την κερδοφορία των συστιμικών τραπεζών στα 3,5 δισ. ευρώ, αλλά με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα αυτό βασίζεται και σε έκτακτα κέρδη, όπως η πώληση του τομέα διαχείρισης καρτών που επέφερε συνολικά έσοδα 1,2 δισ. ευρώ (πριν από φόρους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες), αλλά και σε σημαντικά χρηματοοικονομικά έσοδα που δεν είναι επαναλαμβανόμενα, η οργανική κερδοφορία παραμένει βασική επιδίωξη στη βάση και της δέσμευσης για διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά 15 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2007.

Η άνοδος των επιτοκίων που εφαρμόζεται πλέον στο υγιές δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών –και άρα δεν εξαντλείται σε λογιστικοποιημένους τόκους στο κόκκινο χαρτοφυλάκιο– αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα για την ανάκτηση της οργανικής κερδοφορίας, σηματοδοτώντας και την ικανότητα των τραπεζών να δημιουργούν εσωτερικό κεφάλαιο όχι από έκτακτα κέρδη, αλλά από αμιγώς τραπεζικές δραστηριότητες.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα