Τράπεζες: Στα σκαριά “πάγωμα” των επιτοκίων για τους δανειολήπτες

Τράπεζες: Στα σκαριά “πάγωμα” των επιτοκίων για τους δανειολήπτες
Ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας eurokinissi

Ένα οριζόντιο μέτρο, που θα αφορά όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, φαίνεται πως είναι προ των πυλών.

Μέσα σε ένα έντονα πολωμένο πολιτικό κλίμα με τις φωνές για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών, να πληθαίνουν ώστε να δημιουργηθούν “κουμπαράδες” για στήριξη όσων κινδυνεύουν να δουν “τα δάνειά τους να “κοκκινίζουν”, οι διοικήσεις των τραπεζών ετοιμάζονται να ανακοινώσουν μέτρα προστασίας των πολιτών. Βέβαια, ήδη καταγράφουν μεγάλες κερδοφορίες έχοντας σημαντικά περιθώρια μεταξύ επιτοκόων χορηγήσεων και καταθέσεων, κι αναζητούν τρόπους επιβράβευσης με μέρισμα των μετόχων.

Συγκεκριμένα, με βάση πληροφορίες μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να ανακοινώσουν “πάγωμα” για ένα εύλογο διάστημα στα επιτόκια βάσης (Euribor ενός και τριών μηνών, libor και βασικό επιτόκιο ΕΚΤ), βάσει των οποίων τιμολογούνται τα στεγαστικά δάνεια.

Μετά και τις σχετικές επαφές του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα που οδήγησε σε διορθωτικές κινήσεις για την περίμετρο προστασία των ευάλωτων, έρχεται, όπως φαίνεται ένα οριζόντιο μέτρο, που θα αφορά σε όλα τα στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε ελβετικό φράγκο, που είναι ενήμερα. Ωστόσο η δράση που θα εκταθεί σε χρόνο ανάλογα με τις επιλογές της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ δε θα αφορά γενικά στα δάνεια που έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία, στα μικρά επιχειρηματικά, ενώ εκτός μένουν και όσα θα χορηγηθούν στη συνέχεια.

Με βάση πληροφορίες, το κόστος για τις τράπεζες υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ και προστίθεται στο ποσό που έχουν ήδη προϋπολογίσει για την επιδότηση του 50% της αύξησης στους ευάλωτους δανειολήπτες, ήτοι πέριξ των 120 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα