Τράπεζες: Τα κέρδη και τα μερίσματα του 2024

Διαβάζεται σε 4'
Τράπεζες: Τα κέρδη και τα μερίσματα του 2024
Istock

Τη στρατηγική τους για την επόμενη 3ετία θα παρουσιάσουν την ερχόμενη εβδομάδα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2024.

Αρχίζει την ερχόμενη Δευτέρα η δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το 2024, με τις διοικήσεις να παρουσιάζουν στις τηλεδιασκέψεις που θα ακολουθήσουν με τους αναλυτές και τους βασικούς οικονομικούς στόχους για την τριετία 2025 – 2027. 

Την αρχή κάνει την Δευτέρα η Τράπεζα Πειραιώς, θα ακολουθήσει την Πέμπτη η Eurobank, ενώ μια μέρα θα ανακοινώσουν τις οικονομικές τους επιδόσεις για το 2024 η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα καθαρά κέρδη και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα προσεγγίσουν συνολικά τα 4,5 δισ. ευρώ καταγράφοντας σε ετήσια βάση, αύξηση της τάξης του 10% περίπου. Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Τράπεζας αναμένονται σε 1,4 δισ. ευρώ, για τη Eurobank σε 1,2 – 1,3 δισ. ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς τοποθετούνται στο 1 δισ. ευρώ, ενώ για την Alpha Bank σε 700 – 800 εκατ. ευρώ.

Τα σημεία – κλειδιά

Για ακόμη μια χρονιά – αλλά και τελευταία – η υψηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα προέρχεται κυρίως από τα επιτοκιακά έσοδα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα έσοδα τόκων των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών για το 2024 θα διαμορφωθούν στα 6,5 δισ. ευρώ. Το 2024 οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες αύξησαν σημαντικά τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, επιτυγχάνοντας καθαρή πιστωτική επέκταση (δηλ. νέα δάνεια μείον αποπληρωμές προηγούμενων) της τάξεως των 12 – 13 δισ. ευρώ.

Για το ίδιο διάστημα τα έσοδα από τις προμήθειες εκτιμάται ότι προσέγγισαν τα 2 δισ. ευρώ, ενώ στις επιμέρους επιδόσεις θα ξεχωρίζει και η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, με τον δείκτη NPE να πιάνει μέσο όρο στα επίπεδα του 3% για τις τέσσερις τράπεζες.

Χαμηλώνει ο πήχης

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομικές επιδόσεις που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα θα είναι χαμηλότερες από τις προσδοκίες που είχαν αρχικά καλλιεργηθεί στην επενδυτική κοινότητα. Και αυτό γιατί στη τελική κερδοφορία θα ενσωματωθεί το κόστος των μειωμένων χρεώσεων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, όπως και εκείνο της εθελοντικής συνεισφοράς των τραπεζών στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» για σχολικές υποδομές.

Δεν αποκλείεται, στα αποτελέσματα 2024 οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες να εγγράψουν και το κόστος της συμβολής τους για την σύσταση του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Αθροιστικά, πρόκειται για κονδύλι 350 εκατ. ευρώ (150 εκατ. κόστος από απωλεσθείσες προμήθειες και από 100 εκατ. ευρώ η συμβολή για τις σχολικές υποδομές και τον Φορέα Ακινήτων).

Το μεγάλο ερώτημα

Στις παρουσιάσεις θα που θα ακολουθήσουν τις δημοσιεύσεις των οικονομικών επιδόσεων οι αναλυτές θα εστιάσουν στη μερισματική πολιτική της διετίας 2025 – 2026. Σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινώσει οι διοικήσεις των τραπεζών στους αναλυτές κατά τις παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2024 και τα οποία είναι και εις γνώσιν και του SSM:

  • Η Πειραιώς που ανακοινώνει πρώτη από τις συστημικές τράπεζες αποτελέσματα, έχει ανεβάσει το ποσοστό διανομής στο 35% (από 25% αρχικά) των κερδών του 2024 και στοχεύει σε payout ratio 50% από τα κέρδη του 2025.
  • Η Eurobank έχει κάνει λόγο για διανομή έως του 50% των κερδών του 2024 και 50% των κερδών του 2025.
  • Η Alpha Bank στοχεύει σε διανομή μερίσματος 35% των κερδών του 2024 και μέχρι 50% των κερδών του 2025.
  • Η Εθνική έχει στόχο για μέρισμα άνω του 40% και έως 50% από τα κέρδη του 2024 και 50% από τα κέρδη του 2025.

Σημειώνεται ότι οι τέσσερις ελληνικές σημαντικές τράπεζες είχαν πει κατά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 9μήνου 2024, ότι το 29% των μερισμάτων που θα διανέμουν, από το 2025 και μετά, θα συνυπολογίζεται ως επιπλέον ποσό προς απόσβεση του αποθέματος των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTCs). Έτσι, η ολική απόσβεση των DTCsαναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2034, αντί το 2041, χωρίς να υπάρχει επίπτωση στην κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεων ή στα ίδια κεφάλαια.

Επομένως, οι τραπεζίτες θα πρέπει να βρουν την «χρυσή» ισορροπία μεταξύ πληρωμής γαλαντόμων μερισμάτων και απόσβεσης DTCs, προκειμένου οι τράπεζες να είναι όσο καλύτερα κεφαλαιακά οχυρωμένες εν μέσω αναταραχών των τεκτονικών πλακών στο παγκόσμιο γεωπολιτικό στερέωμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα