Τράπεζες: Τα κέρδη του 2022 κρίνουν τη διανομή μερίσματος

Τράπεζες: Τα κέρδη του 2022 κρίνουν τη διανομή μερίσματος
istock

Παρά τους προβληματισμούς του SSM, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν το έδαφος προκειμένου να είναι έτοιμες για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων. Ήδη στις γενικές συνελεύσεις του καλοκαιριού ενέκριναν τον συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών παλαιότερων χρήσεων.

Τις οικονομικές επιδόσεις του 2022 περιμένουν οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών προκειμένου να αποφασίσουν εάν θα επιμένουν στην στρατηγική επιλογή να προχωρήσουν στην διανομή μερίσματος το 2023 ή θα υπακούσουν στις συστάσεις του επόπτη και θα διατηρήσουν ισχυρά κεφαλαιακά μαξιλάρια υπό τον φόβο της ύφεσης.

Όπως έχει γράψει το news247.gr δύο εκ των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών προγραμματίζουν διανομή μερίσματος από τη χρήση του 2022 (πληρωμή το 2023) και έχουν ήδη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες και επαφές με τις εποπτικές αρχές χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν λάβει οριστική αρνητική απάντηση.

Πρόκειται για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank, οι οποίες προετοιμάζονται για διανομή μερίσματος 20% από τα κέρδη του 2022 το 2023. Οι υπόλοιπες δύο συστημικές τράπεζες (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς) προγραμματίζουν πληρωμές μερισμάτων αργότερα και πιο συγκεκριμένα το 2024 και 2025, αντίστοιχα.

Μπλόκο από τον SSM

Την ίδια στιγμή και υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης και των γεωπολιτικών εξελίξεων που έχουν αυξήσει την αβεβαιότητα και τους κινδύνους για την οικονομία και της αγορές, οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές προειδοποιούν τις τελευταίες εβδομάδες τις τράπεζες να διατηρήσουν κεφάλαια βάσει του χειρότερου σεναρίου, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ύφεση.

Όπως είναι φυσικό οι προειδοποιήσεις αυτές από τις ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές αλλά και η πρόσφατη παρέμβαση του επικεφαλής του SSM, κ. Ανδρέα Ενρία, ο οποίος καλούσε τις τράπεζες για καλύτερη συνεργασία με τις εποπτικές αρχές, προσέχοντας τα κεφάλαιά τους και παίρνοντας προληπτικά μέτρα, ενίσχυσαν τις φήμες και την ανησυχία σχετικά με τη διανομή μερισμάτων που ετοιμάζουν τόσο οι ευρωπαϊκές όσο και οι ελληνικές τράπεζες, ύστερα από το “πάγωμα” που είχε προηγηθεί λόγω της πανδημίας.

Τι θα πράξουν οι ελληνικές τράπεζες

Παρά τους προβληματισμούς της ευρωπαϊκής εποπτικής αρχής οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν το έδαφος προκειμένου να είναι έτοιμες για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων. Ήδη, Εθνική Τράπεζα και Eurobank, αλλά και οι υπόλοιπες δύο συστημικές τράπεζες (Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς), στις τελευταίες γενικές συνελεύσεις του καλοκαιριού για την έγκριση των καταστάσεων του 2021 ενέκριναν επίσης συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών παλαιότερων χρήσεων,

Οι λογιστικές αυτές κινήσεις, συνολικού ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ που εγκρίθηκαν από τις γενικές συνελεύσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το καλοκαίρι δεν επηρεάζουν τους κεφαλαιακούς δείκτες και το σύνολο των κεφαλαίων. Όμως, είναι απαραίτητες προκειμένου να είναι σε θέση να υποβάλουν αίτημα στις εποπτικές αρχές για διανομή μερίσματος, ακόμα και από τη χρήση του 2022 (πληρωμή το 2023).

Σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις και παρουσιάσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών σε επενδυτές, οι πρώτες δύο που προγραμματίζουν διανομή μερίσματος είναι η Εθνική τράπεζα και η Eurobank (20% από τα κέρδη του 2022). Για το σκοπό αυτό, η Eurobank, με απόφαση της γενικής συνέλευσης, έχει ήδη εγκρίνει τον συμψηφισμό “αποθεματικών εταιρικού νόμου” και “διαφορά από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο” με συσσωρευμένες ζημίες, ύψους 13,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, η Εθνική Τράπεζα, ενέκρινε τον συμψηφισμό ειδικού αποθεματικού και μέρους της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο με συσσωρευμένες λογιστικές ζημιές 15,3 δισ. ευρώ.

Σε αντίστοιχες λογιστικές κινήσεις έχουν προχωρήσει Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς για τη διαγραφή συσσωρευμένων ζημιών 7 δισ. και 14,5 δισ. ευρώ παλαιότερων χρήσεων. Η Alpha Bank έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της για διανομή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023 (δηλαδή πληρωμή από το 2024), με ποσοστό μεταξύ 20%-30%. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, το business plan έχει σχεδιαστεί με βασικό σενάριο τη διανομή μερίσματος 35% από τα κέρδη της χρήσης του 2024 για το 2025. Ωστόσο, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο διανομής μερίσματος για τη χρήση του 2023 το 2024, αλλά σε ποσοστό 20%.

Το σημείο κλειδί

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, οι εποπτικές αρχές θεωρούν ότι πρώτα θα πρέπει να κλείσει η χρήση του 2022 για τις τράπεζες και να ολοκληρωθούν τα πανευρωπαϊκά στρες τεστ διαφάνειας, τα οποία μόλις ξεκίνησαν (23 Σεπτεμβρίου). Τα συγκεκριμένα stress test, τα οποία θα προηγηθούν των ευρύτερων τεστ αντοχών σε ακραίες καταστάσεις το 2023, καλύπτουν την κεφαλαιακή θέση κάθε τράπεζας, την κερδοφορία, τις επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα στο ενεργητικό, την έκθεση σε ομόλογα και την ποιότητα του ενεργητικού (κόκκινα δάνεια). Λαμβάνουν υπόψη στοιχεία από το β’ εξάμηνο του 2021 μέχρι το α’ εξάμηνο του 2022 και τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο του 2022.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα