Τράπεζες: Τελευταία ευκαιρία για τους δανειολήπτες το Πρόγραμμα Γέφυρα

Τράπεζες: Τελευταία ευκαιρία για τους δανειολήπτες το Πρόγραμμα Γέφυρα
Σπίτια στην Αθήνα Eurokinissi

Οι διοικήσεις των τραπεζών παίρνουν δραστικές πρωτοβουλίες με στόχο να διευκολύνουν τόσο τους πελάτες τους αλλά και να ανακόψουν ένα νέο ορατό κύμα κόκκινων δανείων. «Φωτιά παίρνουν» τα call centers

«Φωτιά» αναμένεται να πάρουν τις επόμενες μέρες τα call centers των τραπεζών προκειμένου να ενημερώσουν το σύνολο του πελατολογίου τους, με ενήμερα ή μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία έχουν υποθήκη σε πρώτη κατοικία, για το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Οι διοικήσεις των τραπεζών αποφάσισαν να πάρουν δραστικές πρωτοβουλίες με στόχο να διευκολύνουν τόσο τους πελάτες τους αλλά και να ανακόψουν ένα νέο ορατό κύμα κόκκινων δανείων.

Επικεφαλής καθυστερήσεων συστιμικής τράπεζας τονίζει στο news247.gr ότι «οι τράπεζες κινητοποίησαν από χθες τα αρμόδια call centers που διαθέτουν προκειμένου να ενημερώσουν όλους τους δανειολήπτες, αφενός για να επιτύχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση από τους ενήμερους και αφετέρου να δώσουν πρόσθετο κίνητρο ρυθμίσεων, σε όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση ή καταγγελμένα».

Στα επιτελεία των τραπεζών προσδοκούν ότι εφ’ όσον καταφέρουν να ενισχύσουν την συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γέφυρα τις επόμενες εβδομάδες, θα καταφέρουν με αυτό τον τρόπο να ανασχέσουν το νέο κύμα εξυπηρετούμενων δανείων. Και αυτό επειδή τα περισσότερα ενήμερα δάνεια έχουν, ήδη, ενταχθεί στα moratoria, που λήγουν στο τέλος του έτους. Επομένως, η επιδότηση δόσης θα ξεκινήσει από το α’ τρίμηνο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Σε ότι αφορά στη δύσκολη συνέχεια, όλες οι μέχρι σήμερα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημειώνεται ότι μέχρι το τέλος της περασμένης εβδομάδας οι αιτήσεις που είχαν υποβληθεί για ένταξη στο πρόγραμμα Γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιδοτεί για εννέα μήνες τη δόση των δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, ξεπέρασαν τις 40.000. Η πορεία των αιτήσεων δείχνει ότι o ρυθμός υποβολής, αν και μειωμένος σε σχέση με τις πρώτες ημέρες που άνοιξε για τους ενδιαφερομένους η πλατφόρμα, παραμένει υψηλός παρά τη ραστώνη του Αυγούστου.

Όπως είναι γνωστό, το Δημόσιο, εν όψει και της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών ακόμα και της κύριας κατοικίας, αποφάσισε να επιδοτήσει για χρονικό διάστημα 9 μηνών συγκεκριμένο ποσοστό της δόσης των δανείων, κόκκινων αλλά και των ενήμερων δανείων. Οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα Γέφυρα , όπως ονομάζεται, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέ ους μέσω της ιστοσελίδας www.keyd.gov.gr η οποία έχει αναλάβει να κάνει μια ολοκληρωμένη απογραφή όσων χρωστούν σης τράπεζες και κινδυνεύουν να χάσουν την κύρια κατοικία τοος.

Έως 90% της δόσης

 Το ποσοστό επιδότησης είναι γενναίο, μπορεί να ανέλθει έως και το 90% της δόσης του δανείου τους για τους πρώτους τρεις μήνες ενώ στη συνέχεια μειώνεται σταδιακά.

Το νέο στοιχείο είναι ότι ήδη όλες οι τράπεζες έχουν ανοίξει τις δικές τους πλατφόρμες για να διευκολύνουν τους δανειολήπτες, ενώ σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με πολύ ελαστικά κριτήρια και δυνητικά μπορεί να καλύψει 300.000 δανειολήπτες ώστε να μην επαναληφθεί το φιάσκο με το προηγούμενο πρόγραμμα καθώς όλοι όσοι χρωστούσαν προτίμησαν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη, ο οποίος πλέον δεν υφίσταται, παρά να έρθουν σε διαδικασία συμβιβασμού με τις τράπεζες. Την περασμένη εβδομάδα η Eurobank ανακοίνωσε ότι συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα και θα ειδοποιήσει προσωπικά έναν έναν τους δανειολήπτες πελάτες της που πλήττονται από την κρίση της COV1D 19. Είχε προηγηθεί η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ανάλογες κινήσεις θα κάνουν όλες οι τράπεζες.

Ποιους αφορά

Αφορά φυσικά πρόσωπα με ενήμερο και μη ενήμερο στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εμπράγματη εξασφάλιση την κύρια κατοικία τοος, πλήττονται οικονομικά από την πανδημία και έχουν κάνει χρήση των έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης. Το ποσοστό και το ανώτατο ποσό επιδότησης, καθώς και τα βαστκά κριτήρια συμμετοχής στο Πρόγραμμα εξαρτώνται από την κατηγορία επιδότησης στην οποία κατατάσσεται ο κάθε δικαιούχος. Όι κατηγορίες επιδότησης είναι τρεις, με διαφορετικά κριτήρια ένταξης, ανάλογα με τον βαθμό καθυστέρησης των ληξιπρόθεσμων δόσεων του δανείου κατά την ημερομηνία αναφοράς του Προγράμματος που είναι η 29η Φεβρουαρίου 2020:

1η κατηγορία επιδότησης: Ενήμερα ( πράσινα ) δάνεια ή δάνεια με καθυστέρηση έως 90 ημέρες:

  • Η αξία της κύριας κατοικίας τοος να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ ανά τράπεζα.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 57.000 ευρώ (οικογένεια με τρία παιδιά). Σημειώνεται ότι τα εισοδηματικά κριτήρια κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη.
  • Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 40.000 ευρώ.
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 600.000 ευρώ. Για τα δάνεια της κατηγορίας αυτής, το οινώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 600 ευρώ.

2η κατηγορία επιδότησης: Δάνεια με περισσότερες από 90 ημέρες καθυστέρησης:

  • Η αξία της κύριας κατοικίας τοος να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 45.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 25.000 ευρώ.
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.
  • Για τα δάνεια της κατηγορίας αστής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 500 ευρώ.

3η κατηγορία επιδότησης: Δάνεια σε καταγγελία ( κόκκινα ):

  • Η αξία της κύριας κατοικίας τοος να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ.
  • Το υπόλοιπο του δανείου να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ.
  • Το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 36.000 ευρώ.
  • Οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ.
  • Η συνολική ακίνητη περιουσία να μην ξεπερνά τις 280.000 ευρώ.
  • Για τα δάνεια της κατηγορίας αστής, το ανώτατο μηνιαίο όριο επιδότησης μπορεί να φτάσει τα 300 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα