Τράπεζες: Τέταρτη καθοριστική συνάντηση με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή ΣΣΕ
Το αποτέλεσμα των τριών προηγούμενων συναντήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς η ΟΤΟΕ επιμένει σε αυξήσεις σε βάθος τριετίας της τάξης του 12% και με τις τράπεζες να αντιπροτείνουν 3%.
- 22 Μαρτίου 2022 06:42
Με εξαιρετικά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών για την επίτευξη συμφωνίας και την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για την επόμενη τριετία προσέρχονται σήμερα στις 12:30 στην τέταρτη κατά σειρά συνάντηση τους οι τράπεζες με τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Το αποτέλεσμα των τριών προηγούμενων συναντήσεων δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επίτευξη συμφωνίας, λίγες μόνο μέρες πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας (31 Μαρτίου) καθώς η ΟΤΟΕ επιμένει σε αυξήσεις σε βάθος τριετίας της τάξης του 12% και με τις τράπεζες να αντιπροτείνουν 3%.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να βελτιώσουν την τελευταία πρότασή τους και να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών άνω του 3% έναντι 2,75% που είχαν δώσει με την προηγούμενη τριετή κλαδική σύμβαση. Πρόκειται για αύξηση που βρίσκεται σε τεράστια απόκλιση με το ζητούμενο της ΟΤΟΕ για ανάκτηση απωλειών, αποκατάσταση του Ενιαίου Κλαδικού Μισθολογίου και κάλυψη των αναμενόμενων απωλειών των εργαζομένων από τον πληθωρισμό, τα οποία αθροίζονται σε ποσοστό μισθολογικής αναπροσαρμογής που φτάνει στο 15%.
Από την πλευρά η ΟΤΟΕ τις τελευταίες ημέρες συνέχισε τις διαπραγματεύσεις, ενέτεινε τις ενέργειες ενημέρωσης και κινητοποίησης των Συλλόγων και έθεσε τον κλάδο σε διαρκή αγωνιστική εγρήγορση και ετοιμότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της ΟΤΟΕ Γ. Μότσιος ενημέρωσε, μετά την τρίτη συνάντηση με τις τράπεζες, σε ευρεία τηλεδιάσκεψη περισσότερους από 300 τραπεζοϋπαλλήλους συνδικαλιστές και εργαζόμενους για τις εξελίξεις, οι οποίοι ζήτησαν από τον πρόεδρο να επιμείνει σε μεγαλύτερες αυξήσεις από αυτές που προτείνει η πλευρά των τραπεζών.
Τα επιχειρήματα των δύο πλευρών
Οι τραπεζοϋπάλληλοι επισημαίνουν ότι οι εργοδότες του κλάδου, αλλά και η κυβέρνηση επιβάλλεται να λάβουν σοβαρά υπόψη την ανάφλεξη του πληθωρισμού που πλήττει καίρια το εισόδημα των εργαζομένων. Τονίζουν επίσης ότι οι εργαζόμενοι, στη δεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης, έκαναν σκληρές θυσίες, στηρίζοντας ουσιαστικά τις τράπεζες, όταν αυτές είχαν απόλυτη ανάγκη. Σήμερα που οι τράπεζες βρίσκονται πλέον εκτός κρίσης και με θετικές προοπτικές για την πορεία τους – κάτι που επιβεβαιώνεται, όπως είπε η ΟΤΟΕ, από τα αποτελέσματα των τραπεζών, τις εκτιμήσεις ξένων οίκων και αναλυτών, αλλά και από τις δηλώσεις των διοικήσεων -, θα πρέπει να στηρίξουν ουσιαστικά τους εργαζόμενους και να δείξουν έμπρακτα την Εταιρική Κοινωνική τους Ευθύνη.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες στέκονται στο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις του, ειδικά σε επίπεδο δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων που θα επιβάρυναν εκ νέου τους ισολογισμούς των τραπεζών. Ανέφεραν επίσης τις μεγάλες επενδύσεις που θα χρειαστεί να συνεχίσουν να κάνουν οι τράπεζες για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.
Πού υπάρχει συμφωνία
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι παρά την μεγάλη απόσταση που υπάρχει στο μισθολογικό, τράπεζες και τραπεζοϋπάλληλοι έχουν συμφωνήσει σε σειρά παράπλευρων εργασιακών μέτρων που είναι πρωτοποριακά, όπως η προστασία της απασχόλησης, η τηλεργασία και το καθεστώς των αδειών και συνιστούν επιτυχία στις διεκδικήσεις της ΟΤΟΕ.
Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε ρήτρα προστασίας της απασχόλησης, με τις τράπεζες να δεσμεύονται ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Η ΟΤΟΕ ζητούσε ρυθμίσεις για την τηλεργασία, με στόχο να αντιμετωπισθούν ζητήματα ίσης μεταχείρισης, πλήρους κάλυψης του λειτουργικού κόστους για τον εργαζόμενο, διασφάλισης του χρόνου εργασίας, εξισορρόπησης εργασιακού και ιδιωτικού χρόνου και γενικότερα διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων με τις τράπεζες να συμφωνούν στα περισσότερα από αυτά.
Στο πλαίσιο της μέριμνας για τους εργαζόμενους, για πρώτη φορά στα χρονικά, οι τράπεζες αναλαμβάνουν να ενισχύσουν τις γυναίκες που προχωρούν σε προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ενώ σε περίπτωση ασθένειας, οι τράπεζες έχουν δεχτεί να χορηγούν άδεια μίας εβδομάδας στον εργαζόμενο εφόσον μέλος της οικογένειάς του ασθενεί και νοσηλεύεται.
Οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ζητούμενο της ΟΤΟΕ για καθολική και αποτελεσματική εκπαίδευση και συνεχή επιμόρφωση των εργαζομένων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της ψηφιακής εποχής.
Σημειώνεται ότι καλά ενημερωμένες πηγές τονίζουν ότι εάν στην σημερινή συνάντηση διαπιστωθεί ότι τα περιθώρια συμφωνίας αυξηθούν, ο διάλογος θα συνεχιστεί και μετά το τέλος Μαρτίου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις