Τράπεζες: Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου
Πρώτος στόχος η θωράκιση των ισολογισμών με νέες προβλέψεις. Βασικά συμπεράσματα η μείωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και η μάχη για την διατήρηση των εσόδων από έσοδα και προμήθειες.
- 02 Ιουνίου 2020 06:28
Με την ολοκλήρωση των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το πρώτο τρίμηνο του 2020, είναι πλέον σαφές ότι το εγχώριο πιστωτικό σύστημα εισέρχεται λόγω της κρίσης του κορονοϊού και της αναπόφευκτης, λόγω ύφεσης, αύξησης των κόκκινων δανείων, σε μια, τουλάχιστον διετία όπου προτεραιότητα δεν θα είναι η οργανική κερδοφορία αλλά η θωράκιση των ισολογισμών.
Παρά το γεγονός ότι και οι τέσσερις επικεφαλής των συστιμικών τραπεζών κατά την ενημέρωση των αναλυτών εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σε ότι αφορά στις προβλέψεις τους για την πορεία των επισφαλειών, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι οι αρμόδιες διευθύνσεις έχουν ξεκινήσει την επεξεργασία μακροοικονομικών σεναρίων.
Το βασικότερο σενάριο θέλει την επόμενη διετία, με βάση τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης και της Τράπεζας της Ελλάδος για την εξέλιξη του ΑΕΠ, να κοκκινίσουν ενήμερα δάνεια της τάξης των 10 δισ. ευρώ.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες οι ελληνικές τράπεζες έχουν, όπως ήδη φάνηκε, ως πρώτο στόχο την αύξηση του κόστους για τον πιστωτικό κίνδυνο και την θωράκιση των ισολογισμών τους με νέες προβλέψεις, γεγονός που θα «κάψει» όπως είναι φυσικό το μεγαλύτερο μέρος των προ φόρων κερδών.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση η Εθνική Τράπεζα, όπου για το πρώτο τρίμηνο η διοίκηση σχημάτισε 486 εκατ. ευρώ προβλέψεις εκ των οποίων 416 εκατ. ευρώ λόγω του κορονοιού, όταν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα οι προβλέψεις ήταν μόλις 103 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς σε σύνολο προβλέψεων 510 εκατ. ευρώ που σχημάτισε το πρώτο τρίμηνο του 2020, πήρε για τον κορονοιό προβλέψεις ύψους 370 εκατ. ευρώ, όταν στο περυσινό πρώτο τρίμηνο οι προβλέψει του Ομίλου ήταν 186 εκατ. ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Alpha bank η διοίκηση της οποίας σημείωσε προβλέψεις στο α΄ τρίμηνο 2020 στα 307,4 εκατ ευρώ εκ των οποίων 120 εκατ για τον κορονοιό, έναντι 243 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Πιο συντηρητική ήταν αντίθετα η πολιτική της διοίκησης της Eurobank με τις προβλέψεις να κυμαίνονται στα ίδια με τα περυσινά περίπου επίπεδα και να διαμορφώνονται στα 126 εκατ. ευρώ έναντι 134 στο περυσινό πρώτο τρίμηνο.
Πρέπει βέβαια να σημειωθεί ότι μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να επιλέγουν να θωρακιστούν από την κρίση του κορονοϊού με τον σχηματισμό υψηλών προβλέψεων για το επόμενο διάστημα, ωστόσο η πολιτική αυτή θα γίνει σταδιακά και όχι εφάπαξ σε μία χρονιά, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία για την αναβαλλόμενη φορολογια δεν επιτρέπει την εμφάνιση ζημιών σε ετήσια βάση χωρίς την επιβάρυνση των ιδιωτών μετόχων (dilution).
Το δεύτερο συμπέρασμα από το αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2020 είναι ότι οι τράπεζες σημείωσαν μείωση κεφαλαίων τόσο των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Το αποτέλεσμα του 1ου τριμήνου, σε συνέχεια των αυξημένων απομειώσεων λόγω της κρίσης του COVID-19, ήταν η κύρια αιτία της επιδείνωσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας στο 1ο τρίμηνο του 2020.
Το τρίτο συμπέρασμα έχει να κάνει με την μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε και θα αποτελέσει και τη μεγάλη «μάχη» καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς για τη συγκράτηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα, προς εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων. Στις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων υπάρχει αισιοδοξία ότι τα σχετικά μεγέθη θα παραμείνουν περίπου στα 3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ποσό που θεωρείται αρκετό για την εφαρμογή μιας συντηρητικής πολιτικής στις προβλέψεις.
«Παίρνει μπρος» ξανά η εγχώρια αγορά των κόκκινων δανείων
Την ίδια στιγμή όλες οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών, δείχνουν αποφασισμένες να επιταχύνουν τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των κόκκινων χαρτοφυλακίων τους μέσω τιτλοποιήσεων, εκτιμώντας ότι οι συνέπειες της πανδημίας στην ελληνική οικονομία, βαίνουν όσο περνάει ο καιρός διαχειρίσιμες λύνοντας τα χέρια τους. Ενδεικτική είναι άλλωστε η κινητικότητα που καταγράφεται στην αγορά ακόμη και σήμερα όπου το μούδιασμα στην οικονομία είναι ακόμη ισχυρό.
Το υπουργείο Οικονομικών άναψε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως για τη χορήγηση στη Eurobank των πρώτων κρατικών εγγυήσεων του προγράμματος Ηρακλής για την τιτλοποίηση ύψους 7,5 δισ. ευρώ με την κωδική ονομασία Cairo. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, μέσα στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης του υπουργείου Οικονομικών θα εγκρίνει την κρατική ενίσχυση και για την τρίτη εταιρεία ειδικού σκοπού του project Cairo ολοκληρώντας την πρώτη mega τιτλοποιήση στην ελληνική αγορά.
Την ίδια στιγμή η PQH ολοκλήρωσε πρόσφατα τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων δανείων λιανικής και μικρών επιχειρήσεων ονομαστικής αξίας 1,10 δισ. ευρώ στην Intrum, χωρίς αλλαγές στο τίμημα που είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Δεκέμβριο (7% επί του χρέους ή 71 εκατ. ευρώ).
Παράλληλα, η διοίκηση της Alpha Bank επανεκκίνησε ήδη από την περασμένη Παρασκευή τις επαφές με επενδυτές για το project Galaxy, με στόχο να κλείσουν συμφωνία μέσα στο 2020.
Προσηλωμένη στον σχεδιασμό της που προγραμμάτιζε για εφέτος και περιλαμβάνει τον εταιρικό της μετασχηματισμό αλλά και τιτλοποιήσεις 8 δισ. ευρώ, παραμένει και η Τράπεζα Πειραιώς. Συγκεκριμένα, πρόκειται για το project Vega, το οποίο περιλαμβάνει κόκκινα δάνεια ύψους 5 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο project έχει την επωνυμία Phoenix και αφορά 2 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.
Σε ότι αφορά στην Εθνική Τράπεζα το σχέδιο της προβλέπει τιτλοποιήσεις 5 – 7 δισ. ευρώ κατά βάση στεγαστικών δανείων, χωρίς μετασχηματισμό του ομίλου ή πώληση εταιρείας διαχείρισης, όπως στους άλλους τρεις μεγάλους του κλάδου.