Τράπεζες: Τι σηματοδοτεί η νέα επίσκεψη Ενρία στην Ελλάδα

Τράπεζες: Τι σηματοδοτεί η νέα επίσκεψη Ενρία στην Ελλάδα
Ο Πρόεδρος του SSM Andrea Enria AP

Για δεύτερη φορά σε δύο μήνες θα βρεθεί στις 12 Ιουλίου στην Αθήνα, ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία. Στο επίκεντρο των συναντήσεων με Στουρνάρα και τραπεζίτες η αξιολόγηση των δανειακών χαρτοφυλακίων και οι κίνδυνοι από την παρατεταμένη σύρραξη στην Ουκρανία.

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί στην εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων των συστιμικών τραπεζών αλλά και οι προκλήσεις που δημιουργεί η παρατεταμένη πολεμική σύρραξη στην Ουκρανία σε ότι αφορά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων που έχουν τεθεί για τα επόμενα χρόνια, αναμένεται να απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αντρέα Ενρία κατά την νέα επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο «επόπτης» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος θα βρεθεί για δεύτερη φορά, σε διάστημα μόλις δύο μηνών στις 12 Ιουλίου στην Αθήνα, ενώ κατά την διάρκεια της παραμονής του θα έχει σειρά επαφών τόσο με τον Διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, και με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών, όσο φυσικά και με υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

Κύκλοι της ΕΚΤ τονίζουν στο news247.gr ότι ο κ. Ενρία θα συναντηθεί με τους παράγοντες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προκειμένου να διαπιστώσει, την πρόοδο που συντελείτε στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, καθώς μέσα στην χρονικά και οι τέσσερις συστιμικές τράπεζες, αναμένεται να πετύχουν μονοψήφιο δείκτη κόκκινων δανείων ενώ αποτελεί και συνήθης πρακτική μία ή δύο φορές τον χρόνο οι μεγάλες επιτροπές της ΕΚΤ να λαμβάνουν χώρα εκτός Φρανκφούρτης.

Παράλληλα θα τεθούν επί τάπητος και πιθανά «σχέδια» που έχουν εκπονηθεί στην περίπτωση που η έκρηξη του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού οδηγήσει σε μεγαλύτερη του αναμενομένου συρρίκνωση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με ότι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά «κομβικούς» οικονομικούς δείκτες των ελληνικών τραπεζών όπως τα κόκκινα δάνεια, η κεφαλαιακή επάρκεια, η πιστωτική επέκταση και φυσικά η κερδοφορία

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη συνάντηση που είχε με τις διοικήσεις των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Ενρία αν και είχε αποδώσει τα εύσημα στις ελληνικές τράπεζες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, εντούτοις δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που ενδέχεται να προκύψουν αφενός, από την αύξηση του πληθωρισμού και αφετέρου, των επιτοκίων.

Η ανάγκη για επιπλέον θωράκιση των τραπεζών

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι με επιστολή που έστειλε στο τέλος Μαρτίου, ο Andrea Enria κάλεσε τις συστημικές τράπεζες να περιορίσουν τους κινδύνους και να βελτιώσουν τα συστήματα πιστωτικής αξιολόγησης, καθώς συγκεκριμένοι δείκτες κινδύνων έχουν φτάσει σε ύψη ρεκόρ – ακόμα και υψηλότερα από εκείνα της κρίσης του 2008.

Η κύρια σύσταση αφορούσε στον περιορισμό και την προσεκτικότερη διαχείριση του κινδύνου που συνδέονται με μοχλευμένες συναλλαγές – ειδικά υψηλού ρίσκου – όπως για παράδειγμα υψηλή μόχλευση σε δάνεια προς επιχειρήσεις ή ευάλωτους κλάδους, σε χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών deal και αντλήσεις κεφαλαίων, κλπ.

Τι σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες

Σε πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι οι προειδοποιήσεις από την επιστολή του SSM δεν αφορούσαν άμεσα τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του μικρού επιπέδου μόχλευσης, σε σχέση με τα κεφάλαιά τους, σε επίπεδα καλύτερα από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΒΑ. Έμπειρα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν συνοψίζονται ως εξής:

Πρώτον, ο δείκτης μόχλευσης είναι ικανοποιητικός, λόγω της μικρής έκθεσης σε μοχλευμένα δάνεια. Όμως, ο αριθμητής είναι τα εποπτικά κεφάλαια (Tier 1 ή CET1), τα οποία -αν και υψηλότερα από τα χαμηλότερα όρια- υστερούν σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Δεύτερον οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας υστερούν σε μέγεθος, αλλά και σε ποιότητα, λόγω του υψηλού ποσοστού αναβαλλόμενης φορολογίας και των κόκκινων δανείων. Αυτό έχει επισημανθεί αρκετές φορές από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ γίνεται αναφορά και στις εκθέσεις συμπερασμάτων του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι μπορεί να μειώθηκαν ταχύτατα και σημαντικά τα κόκκινα δάνεια, αλλά δεν έχουν γίνει σημαντικά βήματα ως προς τη βελτίωση της βιωσιμότητας και της εξυγίανσης, όπως για παράδειγμα, μέσω χρηματοδοτήσεων ή του πτωχευτικού κώδικα (ρύθμιση ή πτώχευση και 2η ευκαιρία).

Τρίτον το ΔΝΤ αναφέρει, όπως άλλωστε έχει σημειώσει και η ΤτΕ, ότι οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους, ακόμα και με αυξήσεις κεφαλαίων και δημιουργώντας κυκλικά εσωτερικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση κρίσεων και άλλων προκλήσεων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η τρέχουσα αβεβαιότητα, οι κυβερνοεπιθέσεις ή ο ανταγωνισμός από τις fintech.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τους μακροοικονομικούς κινδύνους λόγω πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης, πολέμου, κλπ, οι ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να προχωρήσουν σε βελτιώσεις και αναθεωρήσεις των εσωτερικών μοντέλων πιστωτικού κινδύνου.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να γίνουν πιο συντηρητικές στις χρηματοδοτήσεις παράλληλα με την επανατιμολόγηση των επιτοκίων, του επιτοκιακού περιθωρίου και του περιθωρίου δανεισμού.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα