Τράπεζες: Την άλλη εβδομάδα τα σπουδαία για πτωχευτικό και προστασία πρώτης κατοικίας
Όλα θα κριθούν την άλλη εβδομάδα όταν και η διαπραγμάτευση κυβέρνησης θεσμών μεταφερθεί στο κορυφαίο επίπεδο καθώς οι διαφορές είναι τέτοιες που μόνο με πολιτική λύση μπορούν να κλείσουν
- 07 Ιουλίου 2020 06:37
Αρχίζει σήμερα, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων κυβέρνησης θεσμών με αντικείμενο τόσο το νέο πτωχευτικό νόμο όσο και το Πρόγραμμα «Γέφυρα» για την προστασία των δανειοληπτών που έχουν δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία και έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού.
Ωστόσο πηγές που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση τονίζουν στο news247.gr ότι ο πήχης των προσδοκιών για την εξεύρεση λύσης αυτή την εβδομάδα είναι εξαιρετικά χαμηλά καθώς οι διαφορές είναι τέτοιες που σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων είναι σχεδόν απίθανο να βρεθεί λύση. «Όλα θα κριθούν, αρχής γενομένης, από την άλλη Δευτέρα όταν και η διαπραγμάτευση μεταφερθεί στο κορυφαίο επίπεδο και για τις δύο πλευρές καθώς οι διαφορές είναι τέτοιες που μόνο με πολιτική λύση μπορούν να κλείσουν» τονίζουν οι ίδιες πηγές, μεταφέροντας τις εξελίξεις για την άλλη εβδομάδα.
Σημειώνεται ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει αρκετά και θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέσα στο μήνα και για τα δύο θέματα, καθώς μετά τις 31 Ιουλίου παύει να ισχύει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας με τον νόμο 4605/2019.
Τα δύο αγκάθια
Όπως αναλύουν στο news247.gr οι ίδιες πηγές τόσο τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όσο και οι επικεφαλής των θεσμών θα κληθούν την ερχόμενη εβδομάδα να βρουν τη χρήση τομή σε δύο βασικά θέματα του νέου πτωχευτικού νόμου – γνωστά από καιρό – που έχουν να κάνουν αφενός με τη δυνατότητα αυτόματης απαλλαγής του οφειλέτη από το χρέος με την πτώχευση και αφετέρου με τη λειτουργία του κρατικού φορέα που θα αποκτά τα ακίνητα των οφειλετών που θα πτωχεύουν.
Σε ότι αφορά στη δυνατότητα του νέου πτωχευτικού νόμου να παρέχεται η δυνατότητα στον οφειλέτη να σβήνει εντελώς το χρέος του με τη ρευστοποίηση της περιουσίας του, χωρίς ταυτόχρονα να εξετάζεται αν αυτός έχει πρόσθετα εισοδήματα με τα οποία μπορεί να αποπληρώνει αναλογικά τις οφειλές του, οι τραπεζίτες έχουν εκφράσει την πλήρη άρνησή τους στην Κυβέρνηση, θέση με την οποία θα συμπλεύσουν και οι Θεσμοί.
Ζητούμενο για τους θεσμούς είναι ο νέος νόμος να κλείνει όλα τα ‘παράθυρα’ στους στρατηγικούς κακοπληρωτές καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όχι μόνο οι πιστωτές, αλλά και οι ξένοι επενδυτές που έχουν αγοράσει μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις δεν θα ανακτήσουν οφειλές που θα μπορούσαν να ανακτηθούν.
Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι που θα απασχολήσει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης – Θεσμών στον νέο πτωχευτικό νόμο θα είναι ο κρατικός φορέας που θα αποκτά τα ακίνητα όσων πτωχεύουν.
Την περασμένη εβδομάδα οι Θεσμοί έβαλαν «πάγο» στον σχεδιασμό της κυβέρνησης να συστήσει νέο κρατικό φορέα, ο οποίος θα αγοράζει από τις τράπεζες τα ακίνητα, που αποτελούν πρώτες κατοικίες ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών. Κυρίως η πλευρά της ΕΚΤ θεωρεί ότι η προτεινόμενη λύση ενέχει σημαντικά στοιχεία ηθικού κινδύνου και ζητά να εξεταστούν εναλλακτικές, ώστε η διαχείριση των assets που θα αποκτά ο κρατικός φορέας να διενεργείται από ιδιώτες.
Οι Θεσμοί, πάντως, έχουν αμφισβητήσει τη λειτουργικότητα της σύστασης ενός δημόσιου φορέα απόκτησης ακινήτων, καθώς ο οφειλέτης που θα συνεχίζει να διαμένει στο ακίνητο έναντι καταβολής ενοικίου, δεν είναι βέβαιον ότι θα καταβάλλει το ενοίκιο στο Δημόσιο ούτε ότι θα υπόκειται στις συνέπειες της έξωσης αν δεν το καταβάλλει.
Στο παραπάνω πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε στην PriceWaterhouseCoopers με διαδικασίες – εξπρές την εκπόνηση εναλλακτικών λύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελεγκτική έχει προτείνει την τιτλοποίηση των κατοικιών που θα περιέρχονται στην κατοχή του κρατικού φορέα και την αποπληρωμή των ομολογιών που θα εκδοθούν με τα έσοδα ενοικίων. Στο τραπέζι υπάρχει και η λύση σύμπραξης ιδιωτικών κεφαλαίων στο νέο φορέα, με ανάθεση του management.
Μεγάλη η απόσταση και για το πρόγραμμα – “γέφυρα”
Μεγάλη είναι η απόσταση που πρέπει να διανύσουν οι δύο πλευρές και σε ότι αφορά στο δεύτερο ανοικτό ζήτημα, το πρόγραμμα γέφυρα. Η κυβέρνηση ζητάει προστασία χωρίς όριο για όλους όσους έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, οι τράπεζες έχουν ορίσει την περίμετρο των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο της επιδότησης σε 330.000 και οι Θεσμοί απαιτούν η ένταξη να γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τα κριτήρια του Ν. 4605.
Πρόκειται για ιδιαίτερα δύσκολη διαπραγμάτευση καθώς θα πρέπει να καθοριστούν οι όροι της επιδότησης των δόσεων δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία για τους δανειολήπτες που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης (ύψος, διάρκεια, περίμετρος ωφελούμενων).
Οι πληττόμενοι από την οικονομική κρίση λόγω COVID 19 ανέρχονται θεωρητικά, με βάση τους ΑΦΜ που έχει στη διάθεση του το υπουργείο Οικονομικών, σε 1,7 εκατομμύρια. Ο αριθμός όμως αυτός θα περιοριστεί δραστικά, καθώς θα περάσει από τον κόφτη των κριτηρίων των θεσμών προκειμένου να προκύψει κατ’ αρχήν πόσοι από αυτούς έχουν στεγαστικό δάνειο συνδεδεμένο με την πρώτη κατοικία τους και επιπλέον πόσοι πληρούν τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια που θα καθοριστούν μέσα από τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.
Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν ορίσει την περίμετρο των δανειοληπτών που μπορούν να ενταχθούν στο μέτρο της επιδότησης σε 330.000. Πρόκειται για δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση την πρώτη κατοικία και τα οποία είναι εξυπηρετούμενα, σε ρύθμιση και μη εξυπηρετούμενα, και ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 20 δις. ευρώ.
Για εννέα μήνες η επιδότηση του Δημοσίου
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας που προωθεί το οικονομικό επιτελείο θα καλύπτει αυστηρά για εννέα μήνες και μόνο για όσους οφειλέτες στεγαστικών δανείων πλήττονται αποδεδειγμένα από την οικονομική κρίση που αφήνει πίσω της η πανδημία. Όπως άλλωστε έχει τονίσει πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το πρόγραμμα προστασίας θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», όχι μόνον δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, αλλά και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.