Τράπεζες: Το νέο μοντέλο απαιτεί νέες εθελούσιες μειώσεις προσωπικού
Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες δεν θα είναι τα τελευταία. Μέχρι το τέλος του 2023 θα ακολουθήσουν περισσότερες από 4.000 αποχωρήσεις προσωπικού και κλείσιμο τουλάχιστον 200 καταστημάτων.
- 30 Νοεμβρίου 2021 06:50
300 καταστήματα δίκτυο και 6.000 άτομα προσωπικό περιλαμβάνει το νέο μοντέλο λειτουργίας του εγχώριου πιστωτικού συστήματος που θέτουν σταδιακά σε εφαρμογή οι διοικήσεις των τραπεζών, γεγονός που προοιωνίζεται ότι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας που ολοκληρώνονται τις επόμενες μέρες δεν θα είναι τα τελευταία.
Σήμερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν δίκτυο 1.500 καταστημάτων και απασχολούν περί τα 29.000 άτομα. Το 2020 μέσω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου αποχώρησαν συνολικά περισσότεροι από 4.500 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανόμενων και των υπαλλήλων που μετακινήθηκαν στις θυγατρικές εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers) των τραπεζών, όπως doValue και Cepal.
Προκειμένου να καταστεί εφικτός ο στόχος για έως 6.000 άτομα προσωπικό και μέχρι 300 καταστήματα από κάθε τράπεζα θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2023 να επιτευχθούν περισσότερες από 4.000 αποχωρήσεις προσωπικού και κλείσιμο τουλάχιστον 200 καταστημάτων.
Όπως εξηγεί έμπειρος τραπεζίτης στο news247.gr «ο εξορθολογισμός του κόστους και η ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελούν άμεση προτεραιότητα για το πιστωτικό σύστημα τους επόμενους μήνες, ενώ ο ρόλος του καταστήματος αλλάζει ριζικά, αναβαθμίζεται, γίνεται κυρίως συμβουλευτικός, και βασικόσημείο πώλησης προϊόντων και διατήρησης της πελατείας».
Εφαλτήριο και ταυτόχρονα επιταχυντής της συγκεκριμένης στρατηγικής αποτελεί η πανδημία και τα lockdown καθώς άνω του 95% των συναλλαγών πραγματοποιείται μέσω των ψηφιακών δικτύων, δηλαδή μέσω του internet banking και του mobile banking. Πλέον η ψηφιοποίηση των συναλλαγών και η μείωση των κόκκινων δανείων, η διαχείριση των οποίων μεταφέρεται εκτός τραπεζικού συστήματος, εντείνει τις πιέσεις για περαιτέρω εξορθολογισμό του κόστους προσωπικού σε μακροχρόνια βάση.
Αποζημιώσεις
Χθες η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου το οποίο θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς ολοκληρώνει σήμερα αντίστοιχο πρόγραμμα που αφορά περίπου 200 εργαζόμενους κεντρικών μονάδων που πρόκειται να αποσχιστούν και καταστημάτων της περιφέρειας.
Οι συνολικές αποζημιώσεις κυμαίνονται από 150.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ, ενώ τα προγράμματα στοχεύουν κυρίως σε εργαζόμενους καταστημάτων, διευθύνσεων δικτύου και άλλων διοικητικών υπηρεσιών και άνω των 40 ετών. Τα προγράμματα προσφέρουν συνήθως επιλογές άμεσης αποχώρησης ή μακροχρόνιας άδειας με αποδοχές και αρκετές προσαυξήσεις ανάλογα με την ηλικία και τα χρόνια εργασίας.
Επιπλέον, προσφέρουν ασφαλιστικές καλύψεις, ιατροφαρμακευτική κάλυψη και συνέχιση των δανείων από τις τράπεζές τους με τους ευνοϊκούς όρους ως τραπεζοϋπάλληλοι. Επίσης, παρέχονται πακέτα για εκπαίδευση.
Εθνική Τράπεζα
Το 2021, από την Εθνική Τράπεζα αποχώρησαν 200 άτομα, ως συνέχεια ενός προγράμματος εθελούσιας εξόδου που είχε ξεκινήσει το 2019 και ενεργοποιήθηκε πάλι τον Νοέμβριο του 2020. Συνολικά, από το πρόγραμμα εκείνο αποχώρησαν 900 άτομα.
Το χθεσινό πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης της Εθνικής Τράπεζας σκοπεύει σε περίπου 800 άτομα. Έτσι, εκτιμάται ότι ο αριθμός των εργαζομένων θα περιοριστεί γύρω στους 7.000 από 7.822 το 2020, ενώ τα καταστήματά της θα έχουν μειωθεί σε 327 από 371 το 2020.
Τράπεζα Πειραιώς
Σήμερα λήγει η προθεσμία για το δεύτερο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Τράπεζας Πειραιώς. Είχε προηγηθεί ένα τον Ιούνιο ενώ στόχος και των δύο προγραμμάτων είναι η μείωση προσωπικού κατά 1000 άτομα συνολικά. Η Τράπεζα Πειραιώς εκτιμάται ότι θα μειώσει το προσωπικό τους γύρω στους 7.500 εργαζόμενους, με τον αριθμό των καταστημάτων να περιορίζεται κοντά στα 400 από 484 το 2020, με στόχο να μειωθούν περαιτέρω.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του 9μήνου, τα καταστήματα είναι πλέον 414, καθώς μειώθηκαν κατά 110 και στόχος είναι μειωθούν περαιτέρω στα 318. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό θα μειωθεί στα 7.500 άτομα έναντι 9.400.
Alpha Bank
Τους στόχους για το νέο μοντέλο λειτουργίας έχουν σχεδόν πιάσει η Alpha Bank και η Eurobank. Το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου της Alpha Bank ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο με την αποχώρηση 600 εργαζομένων. Με το πρόγραμμα αυτό, η Alpha Bank ανανέωσε το δυναμικό των διευθύνσεων κατά 20% και ήταν η πρώτη συστημική τράπεζα που μείωσε τον αριθμό εργαζομένων κάτω των 6.000 και των καταστημάτων στα 310.
Eurobank
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η διοίκηση της Eurobank ύστερα από το τελευταίο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου που έτρεξε τον Οκτώβριο του 2020 και είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν 750 εργαζόμενοι. Πλέον η τράπεζα έχει πετύχει τον στόχο των 300 καταστημάτων, με το προσωπικό να ανέρχεται πάνω από 6.000 εργαζόμενους,
Στα 2,3 δις το συνολικό κόστος
Τα στοιχεία από τους ισολογισμούς των τραπεζών από το 2013 έως σήμερα δείχνουν ότι η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν εφαρμόσει μέχρι σήμερα τα γενναιότερα προγράμματα εθελουσίας εξόδου σε όρους αποχώρησης προσωπικού με 6.175 και 6.689, αντίστοιχα, αποχωρήσεις και κόστος 650 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Ακολουθούν η Alpha Bank και η Eurobank με 4.242 και 3.758 αποχωρήσεις, αντίστοιχα, κόστους περίπου 500 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Συνολικά μέσα από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου υπολογίζεται ότι έχουν αποχωρήσει 18.970 υπάλληλοι και το κόστος που πήραν εφάπαξ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μέσο κόστος αποζημίωσης ήταν περί τις 60.000-70.000 ευρώ και το αυξημένο κόστος που προκύπτει από τα προγράμματα περιλαμβάνει και ασφαλιστικές υποχρεώσεις και άλλες παροχές.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις