Τράπεζες: Τον Μάιο η επιδότηση για τα στεγαστικά των ευάλωτων οφειλετών
Το πρόγραμμα επιδότησης λειτουργεί ουσιαστικά ως γέφυρα στήριξης των "κόκκινων" οφειλετών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό δάνειο α΄ κατοικίας μέχρις ότου συσταθεί ο Φορέας Ακινήτων.
- 19 Απριλίου 2022 06:18
Με στόχο να ξεκινήσει, αρχής γενομένης από τον Μάιο, η πληρωμή των επιδοτήσεων για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων των ευάλωτων οφειλετών που κινδυνεύει η πρώτη κατοικία τους, εργάζονται πυρετωδώς το τελευταίο διάστημα τα επιτελεία τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και των τραπεζών.
Όπως παραδέχονται τραπεζικές πηγές, παρά το γεγονός ότι το σχετικό νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί εδώ και περίπου ένα μήνα και η σχετική πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει, η συνολική διαδικασία επιδότησης προχωράει με σχετικά αργούς ρυθμούς. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για περίπου 3.000 δικαιούχους, οι οποίοι αναμένεται να αξιώσουν το μέγιστο της επιδότησης των 210 ευρώ μηνιαίως.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η καταβολή των δόσεων πιθανότατα θα ξεκινήσει τον Μάιο – στην χειρότερη περίπτωση τον Ιούνιο – παρότι η πλατφόρμα για την αξιολόγηση των αιτήσεων έχει ήδη ανοίξει, αριθμώντας ήδη 2.000 επισκέψεις. Ωστόσο, οι αιτήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και υποβληθεί είναι λίγες εκατοντάδες από τις οποίες έχουν ελεγχθεί -και κριθεί ευάλωτοι στη συντριπτική τους πλειονότητα – οι μισές περίπου εξ αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι το ενδιάμεσο – όπως αποκαλείται – πρόγραμμα λειτουργεί ουσιαστικά ως γέφυρα στήριξης των «κόκκινων» οφειλετών που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το στεγαστικό δάνειο α΄ κατοικίας μέχρις ότου συσταθεί ο Φορέας Ακινήτων, όπως ορίζει ο νέος πτωχευτικός νόμος.
Είναι η πρώτη φορά που θεσπίζεται στην Ελλάδα μόνιμο πλαίσιο στήριξης της πρώτης κατοικίας. Μέχρι και πρόσφατα, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και οι Θεσμοί επιδόθηκαν σε εξαντλητικές διαπραγματεύσεις προκειμένου να δοθεί πράσινο φως στο ενδιάμεσο πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων. Τόσο το ΥΠΟΙΚ, όμως, όσο και οι τράπεζες κατόρθωσαν να πείσουν τους δανειστές ότι, εάν δεν υπάρξει σχετική πρόβλεψη τώρα, που εκπνέουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από την πανδημία, 3.000 αδύναμοι δανειολήπτες θα χάσουν το σπίτι τους και θα βρεθούν στον δρόμο – κάτι που αποτελεί απευκταίο σενάριο και για τις τράπεζες που θα «φορτωθούν» μικρά ακίνητα με χαμηλή αξία μεταπώλησης και υψηλό κόστος επισκευής και συντήρησης.
Το ύψος της δόσης
Στη διάρκεια των 15 μηνών ο ευάλωτος δανειολήπτης θα καταβάλει δόση-μίσθωμα, που σύμφωνα με πληροφορίες θα καθοριστεί σε ετήσια βάση στο 5% της αξίας του ακινήτου, με το κράτος να επιδοτεί, ανάλογα τη σύνθεση του νοικοκυριού, με 70-210 ευρώ μηνιαίως.
Έτσι, για ακίνητο 100.000 ευρώ το ετήσιο μίσθωμα θα είναι, για παράδειγμα, 5.000 ευρώ, δηλαδή 416 ευρώ τον μήνα. Με την κρατική επιδότηση που κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ βάσει της σύνθεσης του νοικοκυριού, ο οφειλέτης θα καταβάλει από 210 έως 346 ευρώ τον μήνα. Σημειώνεται ότι η αξία για το 85% των ακινήτων που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται στα 75.000 ευρώ, που σημαίνει ότι για το μηνιαίο μίσθωμα θα διαμορφωθεί σε περίπου 312 ευρώ, με το κράτος να επιδοτεί 70-210 ευρώ.
Με τη λήξη του προγράμματος αυτού, οι ευάλωτοι οφειλέτες οι οποίοι θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μια μακροχρόνια και βιώσιμη ρύθμιση, θα πρέπει να απευθυνθούν στον ειδικό Φορέα του νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας.
Ο Φορέας θα αποκτά την πρώτη κατοικία των συγκεκριμένων ευάλωτων οφειλετών και ακολούθως θα τους την επαναμισθώνει για 12 έτη. Με το πέρας της 12ετίας ο οφειλέτης έχει πρώτο δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου, εφόσον έχει ανακάμψει οικονομικά.
Τα κριτήρια
Τα κριτήρια για να χαρακτηριστεί ένα νοικοκυριό ευάλωτο είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν για την επιδότηση ενοικίου και προσδιορίζονται στο νόμο 4472/2017. Συγκεκριμένα είναι τα εξής:
-
Εισοδηματικά: Το συνολικό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο. Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.
-
Περιουσιακά: Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως των 180.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού ή/και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κλπ. να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια για το πρώτο ανήλικο μέλος του νοικοκυριού ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ. Στα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα, ορίζεται προσαύξηση 7.000 ευρώ για κάθε απροστάτευτο τέκνο.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις