Τράπεζες: Τόνωση της στεγαστικής πίστης και διπλασιασμός ωφελούμενων από το “Σπίτι μου 2”

Διαβάζεται σε 5'
Κατοικίες στην Αθήνα
Κατοικίες στην Αθήνα SOOC

Οι ωφελούμενοι από το «Σπίτι μου 1» ανέρχονται σε περίπου 6.500 ενώ με το «Σπίτι μου 2» αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 15.000 άνθρωποι και ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών. Και νέες πρωτοβουλίες για το στεγαστικό προανήγγελε ο Κ. Χατζηδάκης.

Βεβαιότητα ότι οι πρωτουβουλίες που ανακοίνωσε για το στεγαστικό ζήτημα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο της ΔΕΘ και η εξιδείκεση τους χθες από το οικονομικό επιτελείο θα δώσουν βαθιά ανάσα και το εγχώριο πιστωτικό σύστημα μέσω ενίσχυσης των εκταμιεύσεων δανείων, επικρατούν τις τελευταίες ώρες στους κόλπους των τραπεζιτών.

Χθες ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αφού ανέλυσε τα διευρυμένα κριτήρια του «Σπίτι μου 2» και τον διπλασιασμό των ωφελούμενων νοικοκυριών αλλά και τα φορολογικά κίνητρα για την αξιοποίηση των κενών ακινήτων, προανήγγειλε και νέες, ευρύτερες, πρωτοβουλίες από πλευράς της κυβέρνησης για το στεγαστικό πρόβλημα, που όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη το news247.gr αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που έχει να διαχειριστεί το οικονομικό επιτελείο.

5.000 ωφελούμενοι

Αν και η εξειδίκευση του Σπίτι μου 2 θα ακολουθήσει τις επόμενες μέρες, τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι με δεδομένο ότι οι ωφελούμενοι από το «Σπίτι μου 1» ανέρχονται σε περίπου 6.500, τότε με το «Σπίτι μου 2» αναμένεται να ωφεληθούν πάνω από 15.000 άνθρωποι και ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών έναντι του ορίου των 39 ετών που ίσχυε στο «Σπίτι μου 1». Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πηγές, ρόλο κλειδί στο νέο πρόγραμμα θα παίξει η διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων καθώς και η χρηματοδότηση αγοράς μικρότερης ηλικίας σπιτιών, ηλικίας κάτω των 15 ετών.

Συνολικά το εγχώριο πιστωτικό σύστημα κάνει λόγο για βαθιά ανάσα που θα πάρει η «παγωμένης» εδώ και μήνες στεγαστικής πίστης λόγω της διεύρυνσης των όρων του προγράμματος και της επίλυσης προβλημάτων που αντιμετώπισε το αρχικό πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του α’ εξαμήνου οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ανήλθαν σε 550 εκατ. ευρώ, ενώ αν υπολογιστούν και οι εκταμιεύσεις δανείων από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τα νέα στεγαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν ανήλθαν στα 930 εκατ. ευρώ, καθώς μέσω του προγράμματος εκταμιεύθηκαν δάνεια 380 εκατ. ευρώ. Συνολικά το 2023 τα στεγαστικά δάνεια που έδωσαν οι τράπεζες ανήλθαν σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων δάνεια 485 εκατ. ευρώ αφορούσαν το πρόγραμμα «Σπίτι μου».

Το βελτιωμένο Σπίτι μου 2

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε το περασμεένο Σάββατο την έναρξη του προγράμματος «Σπίτι μου 2», από το 2025, με προϋπολογισμό 2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό.

Αν και οι λεπτομέρειες του προγράμματος αναμένονται, οι πρώτες πληροφορίες από τις τράπεζες αναφέρουν ότι τα δάνεια που θα χορηγούν οι τράπεζες με το «Σπίτι μου 2» θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και θα έχουν διάρκεια αποπληρωμής έως 30 έτη. Αναμένεται να χρηματοδοτούν δε την αγορά σπιτιών αξίας έως 200.000 ευρώ, έναντι του ορίου των 150.000 ευρώ που ίσχυε στο «Σπίτι μου 1» και με επιτόκια περίπου 50% χαμηλότερα από αυτά της αγοράς, ενδεχομένως και άτοκα κατά 75%, με πρόβλεψη για μηδενικό επιτόκιο και πλήρη κρατική κάλυψη των δανείων για πολύτεκνες οικογένειες και τρίτεκνους.

Παράλληλα θα λυθούν και προβλήματος του πρώτου προγράμματος όπως ότι παρά το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν αιτήσεις συμμετοχής στις τράπεζες, δεν έβρισκαν ακίνητα με τους όρους του προγράμματος ώστε να προχωρήσουν οι συμβάσεις και οι εκταμιεύσεις.

Φορολογικά κίνητρα για κενά ακίνητα

Την βεντάλια των μέτρων για την λύση του στεγαστικού προβλήματος άνοιξε χθες το οικονομικό επιτελείο με την εξειδίκευση των πρώτων φορολογικών κυρίως μέτρων για την αξιοποίηση των κενών ακινήτων.

Αρχικά ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για κενά ακίνητα που θα ενοικιαστούν. Συγκεκριμένα όποιος ιδιοκτήτης μετατρέψει από τις 8/9/2024 και έως 31/12/2025 κενό ακίνητο (όπως προκύπτει από το Ε2 για τουλάχιστον 3 έτη) ή ακίνητο που βρίσκεται σε βραχυχρόνια μίσθωση (για τουλάχιστον 3 έτη), σε μακροχρόνια μίσθωση (τουλάχιστον 3ετή όπως προκύπτει από το ηλεκτρονικό μισθωτήριο), θα έχει απαλλαγή φόρου εισοδήματος για το εν λόγω ενοίκιο για 3 έτη. Αφορά ακίνητα έως 120 τ.μ. Εκτιμάται απώλεια εσόδων περίπου 3 εκατ. ευρώ για το 2025 και 13 εκατ. κατ’ έτος για τα έτη 2026-2028.

“Αξιοποιώντας τις βάσεις δεδομένων θα δούμε πόσα είναι κλειστά σπίτια. Παίρνουμε δεδομένα από ΑΑΔΕ. Βλέπουμε και διακοπή ηλεκτροδότησης, με ανάλυση ΤΚ” ανέφερε ο υφυπουργός Χρήστος Δήμας, που υπογράμμισε ότι συνδυαστικά με το “Ανακαινίζω, θέλουμε “να πάμε σε ενίσχυση της μακροχρόνιας μίσθωσης” αλλά και μέσα από ανακαινίσεις και να βγάλουν κατοικίες στην αγορά οι ιδιοκτήτες.

Σε σχέση με τυχόν αδικίες συγκριτικά με όσους νοικιάζουν σήμερα με αστικές μισθώσεις σπίτια, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι “περιορίσαμε την περίμετρο εφαρμογής, γιατί ήταν άδικο. Μέχρι τέλος του 2025, με περιθώριο 15 μηνών, θα μπορούν με το πλαίσιο αυτό και όριο να είναι κλειστά τα τρία έτη θα προσπαθήσουμε  να αυξηθεί η προσφορά.”

Σημειώνεται ότι με βάση το ΥΠΕΘΟ, τι 2023 υπήρξαν 995 χιλ δικαιώματα ακινήτων για  600 χιλ ακίνητα που ήταν κενά για τρία έτη.Το 2023 μισθώθηκαν 7 χιλ από 11.827 δικαιώματα, δηλαδή, το 1,2% των κλειστών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα