Τράπεζες: Χάνουν τον εθελοντικό τους χαρακτήρα οι εθελούσιες
Καταγγελίες εργαζομένων για τραπεζικές πρακτικές που συνδέουν το κλείσιμο καταστημάτων με τις αποχωρήσεις υπαλλήλων. Χάνονται κεκτημένα δεκαετιών.
- 11 Νοεμβρίου 2020 08:20
Αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στους συνδικαλιστές και τους συλλόγους εργαζομένων των τραπεζών, με την νέα «πρακτική» που υιοθετούν οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών σύμφωνα με την οποία τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου συνδυάζονται με το κλείσιμο καταστημάτων.
Έμπειρα συνδικαλιστικά στελέχη τονίζουν στο news247.gr ότι «στο βωμό του μετασχηματισμού του τραπεζικού συστήματος θυσιάζονται πλέον κεκτημένα, εδώ και δεκαετίες, εργασιακά δικαιώματα ενώ τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου χάνουν τον εθελοντικό τους χαρακτήρα». «Οι διοικήσεις των τραπεζών δρομολογούν πλέον στοχευμένα προγράμματα απομάκρυνσης εργαζομένων, πρακτικές που δεν μπορούν να γίνουν από τους συλλόγους εργαζομένων ανεκτές» καταλήγουν οι ίδιες πηγές.
Η επικράτηση της τεχνολογίας, την οποία μάλιστα επιταχύνει η πανδημία του κορονοϊού, κλιμακώνει την προσπάθεια των τραπεζών στη μείωση του λειτουργικού του κόστους μέσω και της μείωσης του προσωπικού.
Το ξέσπασμα της πανδημίας επέσπευσε τη διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού των τραπεζών, διπλασιάζοντας τους χρήστες του digital banking σε λίγους μόλις μήνες και ήδη ο αριθμός των ενεργών χρηστών του Ιnternet banking ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια, ενώ περισσότεροι από 1,2 εκατ. είναι οι ενεργοί χρήστες του mobile banking στη χώρα μας.
Την έντονη αντίδραση των εργαζομένων στο πιστωτικό σύστημα πυροδότησε η πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στο κλείσιμο 41 καταστημάτων τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια και ταυτόχρονα να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Και αυτό γιατί όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές για πρώτη φορά το κλείσιμο συγκεκριμένων καταστημάτων συνδέεται με τις αποχωρήσεις υπαλλήλων, με αποτέλεσμα η εθελουσία να γίνεται, σε πολύ μεγάλο βαθμό, αναγκαστική.
Οι ίδιες πηγές καταγγέλλουν ότι «με την συγκριμένη επιλογή οι τράπεζες θα επιχειρήσουν από εδώ και στο εξής να μετατρέψουν το κλείσιμο καταστημάτων από μια συνήθη τραπεζική πρακτική αναδιάρθρωσης λειτουργιών, σε ένα μηχανισμό άμεσης «καθοδήγησης» των υπαλλήλων που πρέπει να απομακρυνθούν με αποτέλεσμα τα προγράμματα αποχώρησης να χάνουν τον εθελοντικό τους χαρακτήρα και να μετατρέπονται σε ένα στοχευμένο πρόγραμμα απομάκρυνσης συγκεκριμένων εργαζομένων.
Η συγκεκριμένα τακτική, σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές, δεν αφήνει στους εργαζομένους των καταστημάτων που κλείνουν πολλές επιλογές για το μέλλον τους καθώς αν επιλέξουν να παραμείνουν στην τράπεζα, το ενδεχόμενο μετάθεσης σε κατάστημα αρκετά μακριά από αυτό που κλείνει ή αλλαγής αντικείμενου είναι το πιο πιθανό, ενώ ως «δέλεαρ» για την αποχώρησή τους λειτουργεί η προσαύξηση της αποζημίωσης αποχώρησης για τους εργαζομένους των καταστημάτων που κλείνουν.
Ουσιαστικά επιχειρείται να τεθούν οι εργαζόμενοι σε καθεστώς ισχυρής πίεσης προκειμένου είτε να αποδεχθούν όσα επιχειρεί να επιβάλει η τράπεζα, ή να ρισκάρουν μια εργασιακή περιπέτεια.
Φυγή 3.500 εργαζομένων μόνο το 2020
Τραπεζικοί παράγοντες εκτιμούν ότι το προσωπικό των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών θα μειωθεί φέτος κατά 10%, με 3.500 εργαζόμενους συνολικά να αποχωρούν.
Ήδη περίπου 1.300 εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί από την Eurobank (500) και την Alpha Bank (800) στις εταιρίες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS και Cepal. Οι ίδιοι παράγοντες υπολογίζουν σε 2.000-2.200 τους τραπεζοϋπαλλήλους, που συνολικά θα συμμετάσχουν στα προγράμματα εθελούσιας εξόδου μέχρι το τέλος του έτους, αποχωρώντας από τις 4 τράπεζες. Ήδη περί τους 700 αποχώρησαν τον περασμένο μήνα από την Eurobank.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών το προσωπικό των τραπεζών-μελών της (4 συστημικές, Attica Bank κλπ) μειώθηκε το 2019 κατά 1.810 άτομα. Συγκεκριμένα, από 38.743 εργαζόμενους το 2018 οι τράπεζες στο τέλος του 2019 είχαν 36.663. Περισσότερο από το 50% της συνολικής μείωσης προήλθε από την τράπεζα Πειραιώς (κυρίως με την μεταφορά στην Intrum, και πρόγραμμα εθελούσιας), η οποία το 2019 είχε 944 λιγότερους εργαζόμενους από το 2018 (από 11.678 περιορίστηκαν σε 10.734).
Για να καταδειχθεί η δραματική συρρίκνωση του προσωπικού των ελληνικών τραπεζών αναφέρουμε ότι το 2009 οι τραπεζοϋπάλληλοι ανέρχονταν σε 65.682 (στοιχεία της ΤτΕ).
Το 2019 μειώθηκε σημαντικά και ο αριθμός των τραπεζικών καταστημάτων. Από 1.870 το 2018 έμειναν 1.726 το 2019 (144 λιγότερα). Τα «λουκέτα» τραπεζικών καταστημάτων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και το 2020.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.