Τράπεζες: Ξεπαγώνουν τα προγράμματα μείωσης προσωπικού

Τράπεζες: Ξεπαγώνουν τα προγράμματα μείωσης προσωπικού
Τράπεζες Getty Images/iStockphoto

Μέχρι το 2025 ο συνολικός στόχος προβλέπει να κλείσουν επίπλεον 150 καταστήματα και να αποχωρήσουν 3.000 εργαζόμενοι από τον τραπεζικό κλάδο, τουλάχιστον. Πωλητήριο και στα εκτός υποκαταστημάτων ATM.

Την «κερκόπορτα» για νέες μειώσεις προσωπικού και δικτύου καταστημάτων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, άνοιξε την περασμένη Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς. Έπειτα από αρκετούς μήνες «εργασιακής ειρήνης» οι διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών είναι πλέον έτοιμες να ανασύρουν από τα συρτάρια τους τα σχέδια για περαιτέρω συρρίκνωση προσωπικού και δικτύου.

Οι μεγαλύτερες κινήσεις αναμένονται κυρίως από την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, καθώς αυτές είναι οι δύο συστιμικές που διαθέτουν καταστήματα και προσωπικό αρκετά υψηλότερα από τον άτυπο κανόνα σύμφωνα με τον οποίο το νέο λειτουργικό μοντέλο των τραπεζών χρειάζεται “έως 300 καταστήματα και έως 6.000 εργαζόμενους».

Συνολικός στόχος των τεσσάρων συστιμικών τραπεζών είναι η μείωση των συνολικών καταστημάτων στα 1.200 και των εργαζομένων στις 24.000 μέχρι το 2025. Αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να κλείσουν επίπλεον 150 καταστήματα και να αποχωρήσουν 3.000 εργαζόμενοι από τον τραπεζικό κλάδο, τουλάχιστον. Αυτό θα γίνει κυρίως μέσω προγραμμάτων εθελούσιων εξόδων που όλα δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου να επανέλθουν.

Γιατί πάγωσαν τα σχέδια

Από την αρχή της τρέχουσας χρήσης και μέχρι να βελτιωθούν ή σταθεροποιηθούν οι συνθήκες, τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας αποφάσισαν να παγώσουν τα σχέδια τους για περαιτέρω μειώσεις προσωπικού. Ο λόγος το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης που σε συνδυασμό με την πολιτική της κάθε τράπεζας κατέστησε ακριβότερα τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου ενώ αύξησε και τους κινδύνους.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι το 2022 θα οδηγηθούν στο κλείσιμο περίπου 120 τραπεζικά καταστήματα συνολικά και θα μειωθεί το προσωπικό κατά 1.500 εργαζόμενους περίπου. Ωστόσο τα σχέδια αυτά μπήκαν γρήγορα στο συρτάρι» καθώς οι τράπεζες σταμάτησαν σε ό,τι είχε δρομολογηθεί από τα τέλη του 2021 μέχρι το πρώτο τρίμηνο του έτους, με κυριότερες ενέργειες την εθελούσια έξοδο της Eurobank που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο και τις ουρές από την θελούσια έξοδο της Εθνικής Τράπεζας τον Δεκέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, από τον αρχικό σχεδιασμό για το 2022 έκλεισαν μόλις 43 καταστήματα και αποχώρησαν 800 εργαζόμενοι. Την ίδια στιγμή αύξηση καταγράφει ο αριθμός των ΑΤΜ λόγω της εγκατάστασης μηχανημάτων σε σημεία όπου δεν υπάρχουν καταστήματα, τάση, η οποία επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια.

Κινήσεις ανά τράπεζα

Από τον αρχικό σχεδιασμό μόνο η Eurobank πρόλαβε μέσα στο 2022 να πετύχει το στόχο για μείωση των καταστημάτων κατά 25 και να μειώσει τον αριθμό των εργαζομένων κατά περίπου 400 άτομα.

Άλλοι περίπου 400 εργαζόμενοι συμμετείχαν στο πρόγραμμα της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει αφήσει το δίκτυο αμετάβλητο.

Περίπου 200 εργαζόμενοι συμμετείχαν στη δεύτερη εθελουσία της Τράπεζας Πειραιώς το 2021, με το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων αυτών έχει ήδη αποχωρήσει (περίπου 800 άτομα), ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα αποχωρήσουν σταδιακά επιπλέον 200 άτομα. Επίσης, η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε 6 καταστήματα, έναντι αρχικού σχεδιασμού για περίπου 50 το 2021.

Η Alpha Bank έκλεισε φέτος 12 καταστήματα έναντι στόχου για 15, κυρίως από δρομολογημένες ενέργειες που είχαν ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2021, με την εθελούσια έξοδο 600 εργαζομένων.

Η σημερινή εικόνα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του α’ εξαμήνου, το προσωπικό και δίκτυο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών έχει ως εξής:

-Η Τράπεζα Πειραιώς στο α’ εξάμηνο απασχολούσε 8.507 εργαζόμενους (8.900 σε επίπεδο ομίλου), έναντι 8.554 εργαζόμενους το 2021. Στόχος της, όπως αναφέρεται και στο επικαιροποιημένο business plan, η μείωση των εργαζομένων στους 6.000 μέχρι το 2025. Επίσης, διαθέτει 408 καταστήματα, έναντι 414 πέρσι.

– Η Εθνική Τράπεζα δεν εμφανίζει μεταβολές φέτος καθώς παραμένει στο επίπεδο των 7.130 εργαζομένων των 339 καταστημάτων από τα τέλη του 2021.

– Η Eurobank έχει πετύχει τον στόχο για τον αριθμό των καταστημάτων (274 από 299 πέρσι) και βρίσκεται κοντά στο επίπεδο των 6.000 εργαζομένων. Στο α’ εξάμηνο απασχολούσε 6.134 εργαζόμενους έναντι 6.660 το 2021

– Η Alpha Bank έχει πετύχει τον στόχο για τον αριθμό των εργαζομένων και των καταστημάτων. Η Τράπεζα απασχολεί περίπου 5.320 άτομα (5.923 στον Όμιλο στην Ελλάδα) και διαθέτει 287 καταστήματα..

Συνολικά, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διαθέτουν 1.308 καταστήματα και απασχολούν 27.101 εργαζόμενους (έναντι 1.351 και 27.914, αντίστοιχα, πέρσι).

Πωλητήριο στα εκτός υποκαταστημάτων ATM

Την ίδια στιγμή και σε μια ακόμη προσπάθεια να περιορίσουν περαιτέρω τα λειτουργικά τους έξοδα, οι τράπεζες εξετάζουν την πώληση του δικτύου των ATM που βρίσκονται εκτός τραπεζικού καταστήματος.

Πρόκειται για τα λεγόμενα off site μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών, δηλαδή αυτά που είναι τοποθετημένα εκτός του τραπεζικού δικτύου, όπως π.χ. σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ κ.λπ., αλλά και σε απομακρυσμένα σημεία ανά την Ελλάδα, που δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον για τις τράπεζες, αλλά εξυπηρετούν την τοπική πελατεία.

Σύμφωνα με τις τράπεζες, η συντήρηση αυτού του δικτύου των ATM, δηλαδή η εκμίσθωση, ο ανεφοδιασμός τους και η ασφάλειά τους, αποτελεί ένα σημαντικό κόστος για τις τράπεζες, ενώ πρόσθετο παράγοντα κόστους συνιστούν τα αυξανόμενα φαινόμενα κλοπών που διαπιστώνονται κυρίως στα ΑΤΜ που είναι εκτός των τραπεζικών καταστημάτων αλλά και οι αυξανόμενες υποχρεώσεις ασφάλειας που θα πρέπει να πληρούν, καθιστώντας τη λειτουργία τους εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα