Τραπεζικά στελέχη: Ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας

Τραπεζικά στελέχη: Ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας
Πολυκατοικίες στην Αθήνα (Φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Η νέα νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες ώρες ή μέρες, ανοίγει το δρόμο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας, υπογραμμίζουν τραπεζικά στελέχη.

Ένα ακόμη ανοικτό ζήτημα κλείνει, αφήνοντας «χώρο» στις τράπεζες να επικεντρωθούν στην προσπάθεια που κάνουν για χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, αναφέρουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη που επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την ολοκλήρωση του κύκλου συναντήσεων της κυβέρνησης στο πλαίσιο της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο «Κατσέλη» για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σε ερώτηση για τους επιμέρους όρους και τα κριτήρια ένταξης στο νέο νόμο τα τραπεζικά στελέχη αναφέρουν ότι μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των συναντήσεων με την κυβέρνηση που έγινε σε καλό κλίμα, παρουσία και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες ή και ώρες η νέα νομοθετική ρύθμιση που θα παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα κριτήρια.

Το τελικό πλέον νομοσχέδιο μετά από διαβούλευση και με τους θεσμούς θα παρουσιαστεί από το αρμόδιο υπουργείο, αναφέρουν τα τραπεζικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι την παρούσα στιγμή δεν έχει νόημα η δημοσιοποίηση λεπτομερειών που μπορεί και να αλλάξουν.

Τα τραπεζικά στελέχη επισημαίνουν ότι το νέο νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επιτύχει ένα δύσκολο συνδυασμό: από την μια μεριά να προστατεύει όσους πραγματικά έχουν ανάγκη και έχουν υποστεί τις αρνητικές συνέπειες της πολυετούς κρίσης και από την άλλη να μην δίνει σε καμία περίπτωση την δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, δηλαδή σε όσους μπορούν αλλά από συνείδηση δεν πληρώνουν, να εκμεταλλεύονται διατάξεις του νόμου. Όπως επισημαίνουν δεν υπάρχουν περιθώρια για το τραπεζικό σύστημα να συνεχισθεί ή να «φουσκώσει» ξανά το φαινόμενο των στρατηγικών κακοπληρωτών που διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια και οδήγησε τον αριθμό τους στο 25% περίπου του συνολικού αριθμού δανειοληπτών.

Ταυτόχρονα με την προστασία των αδυνατών, πρέπει να προστατευθεί και η κουλτούρα πληρωμών, αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα τραπεζικά στελέχη, επισημαίνοντας ότι με πρωτοβουλίες όπως η έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είχαν παγώσει για χρόνια, ο αριθμός τους μειώνεται σταδιακά. Αυτή η πορεία δεν πρέπει να ανακοπεί. Αναφορικά με την αντιμετώπιση του σοβαρότερου προβλήματος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που είναι τα κόκκινα δάνεια, τραπεζικά στελέχη σε κάθε δημόσια παρέμβαση τους επισημαίνουν ότι η προσπάθεια συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αναφέροντας επίσης ότι τα δύο σχέδια που προωθούνται είναι καλοδεχούμενα στην προσπάθεια που γίνεται.

Επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα των προσπαθειών των τραπεζών είναι ήδη ορατά και ιδιαίτερα σημαντικά:

Τον Μάρτιο του 2016 τα «κόκκινα» είχαν ανέλθει σε 107 δισ. ευρώ, το υψηλότερο ποσοστό στην ιστορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Σήμερα είναι 85 δισ. ευρώ με στόχο να υποχωρήσουν 33 δισ. ευρώ το 2021, με βάση τις μέχρι σήμερα δεσμεύσεις στις εποπτικές αρχές. Γεγονός που θα οδηγήσει τον δείκτη των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 45% στο 20%. Απώτερος στόχος και με τις νέες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη να μειώσουν περαιτέρω τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, δηλαδή σε μονοψήφια ποσοστά.

Όπως επίσης επισημαίνουν σε κάθε δημόσια παρέμβαση τους επιτελικά τραπεζικά στελέχη η ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων οδηγεί το τραπεζικό σύστημα, αλλά και γενικότερα την οικονομία στην κανονικότητα, επισημαίνοντας ότι όμως ότι χωρίς βιώσιμους υψηλούς αναπτυξιακούς ρυθμούς που έχουν ξεκινήσει κανένα σχέδιο δεν θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις παρά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, το 2019 εκτιμάται ότι μετά πολλά χρόνια θα επιτευχθούν θετικοί πιστωτικοί ρυθμοί επέκτασης, γεγονός που θα σημάνει την αλλαγή σελίδας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, μετά από ένα μακρύ χρονικό διάστημα αρνητικών ρυθμών χρηματοδότησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα