Τραπεζικοί κύκλοι: Απαραίτητες οι σαφείς δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για το χρέος

Τραπεζικοί κύκλοι: Απαραίτητες οι σαφείς δεσμεύσεις των Ευρωπαίων για το χρέος
Negotiation of the government with the technical teams on the second review of the third bailout program at the Hilton Hotel, Athens, Greece on February 28, 2017. / - Hilton, , 28 2017. Menelaos Myrillas / SOOC

Συνολική αλλαγή της οικονομίας αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, βλέπουν οι στελέχη των τραπεζών σημειώνοντας ότι θα αναθεωρηθούν τα στοιχεία της ανάπτυξης μετά τις 15 Μαΐου

Βέβαιοι για την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας, δήλωναν τραπεζικοί κύκλοι, σημειώνοντας όμως ότι τόσο η ένταξη στο QE  όσο και βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζονται σαφείς δεσμεύσεις για το χρέος από τους Ευρωπαίους

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις με νομικά κείμενα και όχι επανάληψη υποσχέσεων θα χρειαστεί η ΕΚΤ για να πάρει την απόφαση για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μετά την επίτευξη της συνολικής συμφωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επόμενη συνεδρίαση που θα εξεταστεί η δυνατότητα ένταξης στο QE θα είναι αυτή στις αρχές Μαΐου στο Ελσίνκι και μάλλον θα είναι αρνητική αφού μέχρι τότε δεν αναμένεται να υπάρχει συνολική συμφωνία.

Συνεπώς το επόμενο χρονικό παράθυρο για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ θα είναι τον Ιούλιο ( τον Ιούνιο η Ελλάδα δεν θα είναι θέμα στην συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής) τον τελευταίο μήνα πριν τις διακοπές της ΕΚΤ.

Βασική προϋπόθεση σύμφωνα με Τραπεζικές πηγές θα είναι οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών να έχουν πάρει τις αποφάσεις τους καταλήγοντας σε οριστικά μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.

Οι ίδιες πηγές δήλωναν βέβαιες ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε ολοκλήρωση τη τεχνική συμφωνία σημειώνοντας ότι υπάρχει ήδη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία της Μάλτας.

Σε ότι αφορά το ρυθμό της ανάπτυξης της οικονομίας οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι μετά τις 15 Μαΐου οπότε θα υπάρχουν να πρώτα στοιχεία για την μεταβολή του ΑΕΠ για το πρώτο τρίμηνο του 2017 θα γίνει επανεκτίμηση και του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας για το σύνολο του τρέχοντος έτους. Μέχρι στιγμής η ΤτΕ έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψη της για την ανάπτυξη του 2017 από το 2,6% του ΑΕΠ στο 2%, λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2016 που κατέγραψε ύφεση.

Σχολιάζοντας το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 το οποίο έφτασε στο 4,2% του ΑΕΠ τόνιζαν ότι πρόκειται για μια εξέλιξη σαφώς θετική αλλά τόνιζαν ότι ήταν αποτέλεσμα και έκτακτων μέτρων. Ως τέτοια ανέφεραν την αύξηση της έκθεσης των τραπεζών στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας “ELA” που δίνεται μέσω της ΤτΕ. Η κίνηση αυτή αύξησε τα κέρδη της Τράπεζας της Ελλάδας και κατά συνέπεια και το μέρισμα που απέδωσε τον Φεβρουάριο στο ελληνικό δημόσιο το οποίο έφτασε τα 730 εκατ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 30% σε σχέση με αυτό που υπολόγιζαν από το υπουργείο Οικονομικών. Στα έκτακτα μέτρα ενέταξαν και τις εισπράξεις από το ΕΝΦΙΑ του 2016 σε λιγότερες δόσεις από αυτές του 2015 αν και τόνιζαν ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναλυτική καταγραφή των παραγόντων που οδήγησαν στο πλεόνασμα μαμούθ του περασμένου χρόνου.

Μάλιστα εκτιμούσαν ότι φέτος και του χρόνου το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μικρότερο και επαναλάμβαναν την πεποίθηση τους ότι σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υιοθετηθούν ρεαλιστικότεροι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Οι απαιτήσεις του ΔΝΤ

Σε ότι αφορά τις νέες απαιτήσεις του ταμείου για τρις τράπεζες που ανέφερε νωρίτερα σήμερα στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών οι ίδιες πηγές καθησύχαζαν τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι δύσκολο ή επικίνδυνο σε αυτά που ζητά ο ΔΝΤ στο κείμενο που έχει στείλει στην ελληνική Κυβέρνηση.

Παραδέχονταν όμως ότι θα πρέπει να υπάρχει ένταση στην προσπάθεια εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων αφού αυτό θα είναι το μεγάλο στοίχημα για το επόμενο διάστημα.

Φωτό: sooc.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα